Noorim Džomolungma vallutaja hukkus Mont Blancil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rob Gauntlett (esiplaanil)
Rob Gauntlett (esiplaanil) Foto: AP / Scanpix

Noorim Džomolungma vallutaja, briti mägironija Rob Gauntlett hukkus Prantsuse Alpides toimunud õnnetuses.

Lisaks Gauntlettile sai surma veel üks mägironija, edastab AFP.

Mehed hukkusid Mont Blanci idapoolsel nõlval.

Gauntlett oli surres 21-aastane. Temast sai 2006. aastal 18-aastasena noorim Džomolungma tippu jõudnud mägironija.

Gauntletti peeti andekaks mägironijaks ja talle ennustati hiilgavat tulevikku. Möödunud aastal valis ajakiri «National Geographic» koos ta mägironijast kaaslase James Hooperiga aasta seiklejaks.

Rob Gauntlett ja James Hooper said kuulsaks sellega, et tegid 35 500 kilomeetri pikkuse reisi Maa magnetiliselt põhjapooluselt magnetilisele lõunapoolusele.

396 päeva kestnud teekonna läbimisel kasutasid nad ainult jalgrattaid, suuski ja purjekat.

Oma ettevõtmisega soovisid mehed panna inimesi mõtlema kliimamuutuse tagajärgedele.

Džomolungma on kõige kõrgemal merepinnast asuva tipuga mägi maailmas, asub Aasias Himaalajas. Asudes mõnevõrra põhja pool naabruses olevatest kõrgetest tippudest, on ta lõunast küll näha, kuid ta kõrgus ei torka silma, kui ei arvestata, et ta on teistest mägedest tagapool. Seevastu põhjast vaadatuna kõrgub Džomolungma selgelt üle kõigi teiste mägede. Kõrgus on umbes 8848 meetrit.

Mäe tippu jõudsid esimeste inimestena Edmund Hillary ja Tenzing Norgay 29. mail 1953.

Mont Blanc on Läääne-Euroopa kõrgeim mäemassiiv.

See asub Alpides Prantsusmaa, Itaalia ja Šveitsi piiril. Kõrgeim tipp  - 4808 meetrit - on Prantsusmaa väitel Prantsusmaal, Itaalia väitel Prantsusmaa ja Itaalia piiril. Mäetippe katab igilumi. Suurim liustik Mer de Glace (jäämeri) on 14 kilomeetrit pikk. Mäemassiivi läbib 11,6 kilomeetri pikkune maanteetunnel. Mont Blanc on turismi-, alpinismi- ja talispordipiirkond.

Teadlaste andmetel Mont Blanci üldkõrgus muutub aegade jooksul. Viimastel andmetel on see aastal 2007 4810,9 meetrit. Varem on Mont Blanci üldkõrgus olnud: 1984. aastal 4807 meetrit, 2001. aastal 4810,4 meetrit, 2004. aastal 4807,5 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles