Fänniteooria: Kas Christopher Nolan teeb «Tenetis» Taukari-trikki?

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Karl-Erik Taukar muusikavideos «Segased lood»
Karl-Erik Taukar muusikavideos «Segased lood» Foto: Kuvatõmmis

Uue fänniteooria kohaselt võib režissöör Christopher Nolan oma Tallinnaski vändatud spioonipõnevikus «Tenet» kasutada filmimistehnikat, mis on eestlastele tuttav Karl-Erik Taukari hiti «Segased lood» muusikavideost.

Kui üldiselt filmitakse «Tenetit» lausa hämmastavalt tiheda saladuskatte all ning fännid on sunnitud uudiste ootel kuude kaupa «kuival» olema, siis on paljud kinokülastajad USAst Venemaani saanud enda üllatuseks mitmete hittfilmide eel näha filmi esimest tiiserit. Ametlikult klippi netis üleval ei ripugi, isegi mitte filmi ametlikul veebilehel – Nolan filmib oma tuleva aasta 17. juulil esilinastuva põneviku nimelt filmilindile ning eksklusiivne üllatustiiser oli ninanipsuks neile, kes harjunud kõike netist kätte saama. 

Vaata «Teneti» tiiserit:

Filmifännidelt röövis salapärase õrritusklipi ilmumine mõistagi une. Mida need kaks ühesugust kuuliauku veel tähendavad? Miks John David Washington edasi-tagasi pendeldab? Mida see «Tenet» üldse tähendab ja miks seda sõna mõlemat pidi lugeda saab (palindroom)?

Konsensuse kohaselt on Nolani seni kalleimalt (ja üldse ühelt maailma kalleimalt) filmilt oodata mitte vähemat kui mehe senistelt meistriteostelt «Algus» ja «Tähtedevaheline», mille inimmeeltele tajumatust aegruumist aru saamine vaatajalt keskendumist ja pingutust nõuab. Ehk siis Nolanilt oodatakse lisaks põnevale spiooniloole tema enda seatud kõrge lati tõttu «Tenetis» ka mingit seninägematut ideed aja ja ruumi suhtest. 

Ekraanil tuleb ka kõige lennukama fantaasiaga filmitegijal oma nägemuse väljendamisel aga paratamatult hakkama saada piiratud vahenditega. Nii on ka üks uusimatest fänniteooriatest haaranud Nolani võimaliku idee kirjeldamisel juba olemasolevate visuaalsete vahendite järele: ScreenRant vahendab, et Nolan võib «Tenetis» kohati kasutusele võtta tagurpidi-triki, mida kasutas iseenesest mitte millegi poolest tähelepanuväärne Ameerika rokikollektiiv Eve 6 oma 2012. aasta muusikavideos «Curtain».

Idee on lihtne (teostus keerulisem): kuna mees õppis laulu tagurpidi pähe ning kõndis selg ees ühest kohast teise, siis materjali tagurpidi mahamängimisel näis, nagu liiguks tema ise ajas tagasi, muu maailm aga omasoodu.

Eestlastele on sama võte tuttav Karl-Erik Taukari superhiti «Segased lood» muusikavideost, mille tarvis mees samuti laulu tagurpidi selgeks pidi saama.

Meenuta Karl-Erik Taukari videot, mis ilmus täpselt nelja aasta eest eile:



Midagi sarnast tegi aastal 2011. oma muusikavideos «Scientist» Coldplay, ehkki liikumine oli seal teistpidi:

Millest selline järeldus siis tehtud on? Kui vaadata tähelepanelikult «Teneti» tiiserit, siis näeme peategelase liikumisel ühe kuuliaugu juurest teise juurde teatud ebaloomulikkust, nagu linti mängitaks tagurpidi. Ka paistab tegu olevat ühe ja sama kuuliauguga ning Washington kordab oma liikumisel tagasi alguspunkti sümmeetriliselt oma algset teekonda. Sümmeetria näibki olevat filmi keskne idee pealkirjast alates.

Kas ja kui palju linaloos seda va Taukari-trikki näeb, saame loodetavasti teada juba uue aasta kevadel ilmuvates treilerites – hetkel võtted alles jätkuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles