Eesti BBQ entusiastid osalesid hiljuti Ameerikas Kansases toimunud maailma suurimal BBQ võistlusel American Royal ja saavutasid märkimisväärseid tulemusi!
Eesti meistrid skoorisid USAs maailma suurimal BBQ võistlusel
Grillimine on tuttav vist küll igaühele, aga BBQ olemusest teatakse vähem. Grillitakse otse kuuma kohal, Barbecue (ka Barbeque, BBQ või Bar-B-Q) on aga aeglane küpsetamisviis mitte otseses kuumuses.
BBQ võistlust American Royal peeti juba neljakümnendat korda ja kahel järjestikusel päeval võtsid üksteisega mõõtu kokku umbes 500 võistkonda.
Eesti BBQ entusiastidest koosnevasse võistkonda, mis loodi juba 2005. aastal, kuulusid Peter Katt, Kris Seene, Kalle Esinurm Frank, Kolde Urmas Tiigivee ja Tarvo Kullama.
Võistkond on tulnud Eesti meistriteks BBQ-s neli korda ja tähistab järgmisel aastal 15. sünnipäeva. Nende parim tulemus pärineb aastast 2014 kui saavutati Euroopa meistrivõistlustel teine koht. Kutse Kansases toimunud võistlusele tagas 2018. aasta Eesti meistri tiitel.
Elu24 küsis võistkonda kuulunud toidukoolitaja Tarvo Kullamalt kommentaari Kansases toimunud võistluse kohta.
«Võistlust peetakse ja hinnatakse KCBS reeglistiku kohaselt, ehk põhikategooriad on kana, sea ribi, sea aba ja veise brisket. Parim selgitatakse välja pimehindamise teel. Võistlustöid hinnatakse skaalal 1-9 punkti kolmest aspektist: roa välimus, liha maitse ning liha küpsus/pehmus» rääkis Tarvo Kullama
«Võistkondi hindavad 6 kohtunikku, kes kõik peavad omama KCBS litsentsi. Kohtunike punktide liitmisel selgub paremusjärjestus» lisas Kullama
Võistluse maksimumpunktid (180) õnnestus noppida neljal võistkonnal. Eestlased saavutasid parima BBQ kana eest 176,6 punkti ja jagasid sellega 19.-24 kohta.
Kuidas võistlusteks harjutate?
Treeningutel küpsetame kõik lihakategooriad läbi, seejärel hindame ning vaidleme. Harilikult on treeningu lõpuks kohale tulnud ka hulk sõpru, kes siis liha ära söövad» vastas Kullama
Soovitage mõni hea kana küpsetamise nipp!
«Kana küpsetamiseks on mitmeid võimalusi ja retsepte, näiteks saab küpsetada terve kana, temperatuur peab olema madalam 145-160 kraadi ja aega läheb rohkem kuni 3 h, aga kana ise jääb mahlane. Kana võib ka tükeldada ja siis küpsetada, nii saab seda paremini maitsestada jne. Võidukana saab teha vähemalt 50 erinevat moodi!» rääkis Kullama
Eesti võistkonnale tõid kõrge koha 135 kraadi juures poolteist tundi küpsetatud kanakintsud, mis olid chillihelveste ja suhkruga julgelt maitsestatud.