Pildid ja video: seikleja lendas gürokopteril 175 päevaga ümber maakera

Inna-Katrin Hein
Copy

Inglise seiklejast James Ketchellist sai esimene inimene, kes lendas avatud kokpitiga gürokopteriga ümber maakera.

Hampshire’ist Basingstroke’ist pärit 37-aastane Ketchell startis 31. märtsil Pophami lennuväljalt umbes samasuguse lennumasinaga, nagu on näha Bondi filmis «You Only Live Twice», teatab msn.com.

Ta läbis 175 päevaga 43 200 kilomeetrit, lennates üle Euroopa, Venemaa, Kanada, USA, Atlandi ookeani, Gröönimaa, Islandi ja Fääri saarte, jõudes lõpuks tagasi Suurbritanniasse.

22. septembril Pophami lennuväljal maandunud meest olid tervitamas sajad inimesed, kaasa arvatud ta vanemad John ja Trish Ketchell ning vennapoeg Max.

James Ketchell jõi oma eduka lennu lõpetamise puhul klaasi prosecco't.

James Ketchell jõi pärast edukat ümbermaailmalendu ja maandumist ära klaaistäie prosecco't
James Ketchell jõi pärast edukat ümbermaailmalendu ja maandumist ära klaaistäie prosecco't Foto: Andrew Matthews / PA Wire/PA Images/Scanpix

«Viimase kuue kuu jooksul nägin ma vapustavaid maastikke. Ka Pophami lähedal on kena vaade. Tunnen end suurepäraselt ja loodan, et olen oma lennuga teistele inspiratsiooniks,» sõnas inglane.

Ketchelli gürokopter Magni M16C lendab 129 kilomeetrit tunnis ja selle lennuulatus on 1296 kilomeetrit.

Seikleja teatel kulges enamik teekonnast ilma viperusteta, kuid Kanadas sattus ta ohtlikku olukorda. «Minu lennumasinat oleks äärepealt tabanud pikne ja ma pidin selle tõttu tegema hädamaandumise maanteele,» meenutas mees.

Ketchelli sõnul oli tal hea meel, et sihtkohta jõudes ei olnud äikest ega tugevalt tuult.

«Minu saabudes sadas vihma. See aitas mul rahvale näidata, et gürokopteriga lendamine ei ole lihtne. Kuid teekonnal ette tulnud raskused pühkisid meelest lennul avanenud suurepärased vaated,» jätkas inglane.

James Ketchell pärast maandumist Hampshire'i Pophami lennuväljal
James Ketchell pärast maandumist Hampshire'i Pophami lennuväljal Foto: Andrew Matthews / PA Wire/PA Images/Scanpix

Ketcehll meenutas ka häid inimesi, kes teda teekonnal maandumise ja õhkutõusmise paikades abistasid.

«Ei olnud tähtis, mis riigis ma olin, igal pool oli keegi, kes appi tõttas. Kui ei osanud kohalikku keelt, sai käte ja jalgade abil vajalik selgeks tehtud,» tõdes seikleja.

Ketchelli sõnul nägi ta oma lennul meie planeedi suurust ja ilu, tundes end nähtu kõrval tibatillukesena.

«Gürokopteriga lendamine nõuab suurt keskendumist ja tunde õhus olles tuleb pidevalt valvel olla. Lendamise teeb raskemaks asjaolu, et sel lennumasinal ei ole kinnist kokpitti,» lisas mees.

Ketchell on ka varem äärmuslike seiklustega hakkama saanud. 2010 sõudis ta üle Atlandi ookeani, 2011 ronis ta Džomolungmale ja 2013 sõitis ta ümber maailma jalgrattal, läbides 28 969 kilomeetrit.

Autožiiro ehk gürokopter on õhusõiduk, mille lennupõhimõte sarnaneb helikopteri omaga.

Selle lennumasina tõstejõu tekitab pöörlev rootor. Õhus liikumiseks on ta varustatud jõuallikaga, propeller või reaktiivjuga tekitavad tõmbejõu.  

Autožiiro leiutajaks peetakse Hispaania inseneri Juan de la Cierva y Codorniut, kelle ehitatud masina esmalend toimus 9. jaanuaril 1923 Madridis.

James Ketchell lendamas Hampshire'i kohal
James Ketchell lendamas Hampshire'i kohal Foto: Andrew Matthews / PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles