Suurlinnade õhus leidub narkootilisi aineid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurlinnade õhus leidub narkootilisi aineid. Fotol Rooma Colosseum
Suurlinnade õhus leidub narkootilisi aineid. Fotol Rooma Colosseum Foto: SCANPIX

Suurlinnade õhu kvaliteedi kohta käivates teadetes ei ole tavaliselt mainitud narkootikume, kuid neid olevat üsna suures koguses.

Itaalia teadlased leidsid 2007. aastal Rooma ja Taranto õhust võetud proovides jälgi kokaiini ja marihuaana kohta, edastab väljaanne Science of Total Environment.

Uurijad pidasid leidu siis kurioosseks.

Sellel aastal tehtud uus uuring aga näitas, et kokaiini- ja marihuaanajäljed on suurlinnade õhus üsna tavaline ning püsiv nähtus.

Roomas tegutsev õhusaastatuse uurimisinstituudi uurijad võtsid õhuproove Itaalias kümnest erinevast linnast, seda nii suvel kui talvel.

Õhuproovides mõõdeti, kui palju neis sisaldub kokaiini ja kanepit. Lisaks uuriti neis ka tavalist saastet.

Uuring ei näidanud vaid seda, et suurlinnade õhus on jälgi narkootilistest ainetest, vaid ka seda, et nende kontsentratsioon on kõrgeim linnaosades, kus kuritegevuse statistika kohaselt narkootikume enim kasutatakse.

Uuring andis ka pildi narkootikumide kasutamise laiaulatuslikkusest erinevates linnades ja linnaosades. Siiani on olnud ainsaks võimaluseks jälgida narkootikumide tarbimise jagunemist erinevates paikades anonüümsed küsitlused ning politseinike statistika konfiskeerituid narkootikumide kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles