Välkarvustused: Mida arvavad Eesti ettevõtjad, juhid ja investorid start-up komöödiast «Ükssarvik»?

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Filmi «Ükssarvik» esilinastus: Filmi eestvedaja Rain Rannu ja filmis kõrvalrollis üles astunud endine peaminister Taavi Rõivas abikaasa Luisa Rõivasega
Filmi «Ükssarvik» esilinastus: Filmi eestvedaja Rain Rannu ja filmis kõrvalrollis üles astunud endine peaminister Taavi Rõivas abikaasa Luisa Rõivasega Foto: Egert Kamenik

Enam kui 30 reaalse Eesti start-up-ettevõtja kogemusel põhinev kinofilm «Ükssarvik» on leidnud ülisooja vastuvõtu – avanädalavahetusel käis filmi vaatamas üle 5000 silmapaari. Menu saadab filmi eriti just ettevõtjate ja start-upper'ite endi seas, kus filmi on nimetatud juba ka Eesti kõigi aegade naljakaimaks komöödiaks.

Tempokas film annab vaatajale autentse ja värvika pildi tehnoloogiafirma tegemise võlust ja valust, usaldamisest ja unistamisest, hullusest ja hulljulgusest. Inspiratsiooniks mõistagi kõik maailma Steve Jobsid, Bill Gatesid, Mark Zuckerbergid ja Elon Muskid. Filmi autoriks ja lavastajaks on aga meie oma Rain Rannu – tehnoloogiaettevõtja, kelle sõnul meeldib talle teha filme maailmadest, mida ta ise hästi tunneb. Režissöör usub, et uus film on huvitav ja õpetlik nii tehnoloogiavaldkonna inimestele kui ka laiemale vaatajaskonnale. 

Sama leiavad nii mõnedki sotsiaalmeedias filmi kohta arvamust avaldanud tuntud Eesti tegijad (loetavuse huvides toimetatud):

Päris keeruline on start-up'ist filmi teha. Ühest küljest on halb, kui seda liigselt romantiseerida – maailma muutmine on äge ja inspireeriv, kuid see tee on sageli väga okkaline ja raske. Kuid kes viitsiks ka vaadata filmi, kus ainult sellest raskusest räägitakse? Rain Rannu on suutnud selle tasakaalu suurepäraselt leida – «Ükssarviku» filmis on seda hullust ja põnevust, mis on vajalik uue ettevõtte käivitamiseks, kuid ka ausat sisevaadet, kui keeruline see on. Teine tasakaal, mis on hästi paigas – see film on huvitav vaatamine nii idufirmades töötavatele inimestele kui ka nendele, kes sellest maailmast kaugel. Mitmed keerulised ärilised olukorrad on hästi inimkeelde pandud.

«Ükssarvik» on film, mida iga edumeelselt mōtlev eestimaalane lihtsalt peab nägema. Vaimukas, tempokas ja ōpetlik, kōik on siin olemas.

«Ükssarvik» on ülihea! Nii head huumorit Eesti filmilt poleks julgenud oodatagi ja kõik stereotüübid ja allhoovused olid väga hästi välja mängitud. Teemakaugele kindlasti ka väga hea sissejuhatus valdkonda. Start-up'imaastikul saab uueks «Kevadeks», mida iga aasta uuesti vaadata.

«Ükssarvik» on minu arust super: iga ettevõtja, noor või vana, leiab filmist lõputult äratundmishetki eufoorilistest tõusudest ja depressiivsetest krahhidest millegi uue ehitamisel. Tehnoloogid, Ränioru pendel-mugavuspagulased jm start-up'i-inimesed saavad oma väikesed siseringinaljad kätte, aga kõik see on kokku üks positiivne, tempokas ja lõbus Eesti film kõige paremas mõttes. Visuaalselt nauditav ja hea muusikaga ka. Mine vaata ja võta kolleegid, sõbrad, lapsed või (vana)vanemad kaasa. Eriti sellised, kes neid veidraid idufirmasid on seni kaugemalt võõristanud. Mõni lugu, mis tundub filmilikult üle võlli, väärib ka päriselt lahtirääkimist – olgu need siis näited, kuidas meie vapraid naissoost asutajaid koheldud on, või mida mõni ameerika investor Eesti firmadest teab või arvab.

Väga fun! Soovitan kõigile, kes soovivad mõista tehnoloogiaettevõtluse võlu ja valu.

Paneksin kohuslikuks introks start-up- ja ka muu ettevõtluserialade tudengitele! Supertöö – absoluutses vaimustuses.

Start-upper'ile väga palju äratundmisrõõmu, kohati valusalt aus. Teistele väga lõbus vaade idufirma ellu. Mine kinno! Mina käisin ja väga meeldis.

Ei noh, pole midagi öelda – kui andekatel inimestel Tallifornias on jutustada oma lugu «Ükssarvik», mis on kaugelt suurem kui elu ise ja nad suudavad sütitada sellega kahtlusteta kümneid või sadu tuhandeid või mine tea ehk veelgi enamaid, siis on ikka äge küll. Kui igal ameeriklasel on auto, igal islandlasel bänd, siis igal eestlasel on oma start-up. Selline võiks olla lugu Eestist, mida rääkida inimestele siin ja seal ning mis kõnetab päris inimesi, päris maailmas, annab lootust tuhandetele Eesti koolilastele üle meie suure väikese Eestimaa, kes ei olegi juhtumisi sündinud, kuldlusikas suus, või ei ela Tallinna kesklinnas. Inspireerib väikseid inimesi saama hakkama suurte asjadega, sest see lugu ise on nii universaalne.

Tegijate poolt žanriliselt «start-up-komöödiaks» nimetatud film jutustab Liisa Pulga ja Henrik Kalmeti poolt kehastatud kahe noore iduettevõtja teekonnast «kodugaraažist» maailma tehnoloogia mekasse Silicon Valley'sse.

Lugu põhineb enam kui 30 reaalse Eesti start-up-ettevõtja kohati uskumatutel ja humoorikatel juhtumistel ning kogemusel viimase 15 aasta jooksul. Tempokas film annab vaatajale autentse ja värvika pildi tehnoloogiafirma tegemise võlust ja valust, usaldamisest ja unistamisest, hullusest ja hulljulgusest, inspiratsiooniks mõistagi kõik maailma Steve Jobsid, Bill Gatesid, Mark Zuckerbergid ja Elon Muskid.

Filmi autoriks ja lavastajaks on edukas tehnoloogiaettevõtja Rain Rannu, kes proovis filmi alal esimest korda kätt 2016. aastal gerilja-stiilis vändatud komöödiaga «Ameerika suvi». «Ükssarvik» on tema teine täispikk mängufilm. «Mulle meeldib teha filme maailmadest, mida hästi tunnen,» räägib Rannu ning usub, et uus film on huvitav ja õpetlik nii tehnoloogia valdkonna inimestele kui ka laiemale vaatajaskonnale.

Filmi produtsendi Tõnu Hiielaidi sõnul võeti filmi üles 2018. aasta suvel Eestis ja San Franciscos. «Lisaks peaosades säranud Liisa Pulgale ja Henrik Kalmetile olid meil ka kaadri taga kodumaised tipp-filmitegijad: operaator Ants Tammiku eelmised tööd olid paljukiidetud koguperefilm «Eia jõulud Tondikakul» ning «Tõde ja õigus», filmi kunstnik Katrin Sipelgas oli filmide «Sangarid» ning «Must alpinist» tiimis, helilooja Janek Murd tegi muusikat noortefilmile «Nullpunkt» ning kaasprodutsent Aet Laigu draama «Ema» on võitnud mitmeid auhindu.»

Olulistes kõrvalosades löövad kaasa Hollywoodis tegutsev Eesti päritolu näitleja Johann Urb («CSI: Miami», «Eastwick», «Zoolander») ning Rogelio Douglas Jr, kes muuhulgas mängis kolme Oscariga pärjatud mängufilmis «Whiplash» ning ülimenukas kassahitis «Straight Outta Compton.» Lisaks teevad kaasa tuntud Eesti näitlejad: Anti Kobin, Roland Laos, Riivo Anton, Rain Tolk jpt.

Filmi toodab Rain Rannu ja Tõnu Hiielaidi produktsioonifirma Tallifornia, kel on lisaks töös veel 3 täispikka mängufilmi andekatelt uue põlvkonna Eesti ja välismaa tegijatelt. Filmi kaasrahastajad on Eesti Filmi Instituut ja Kultuurkapital. Filmi levitab VaataFilmi.

Apollo Kinodes alates 11. septembrist 2019.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles