Video: «Modena armastajad» osutusid...

Inna-Katrin Hein
Copy
Itaalia Bologna ülikooli foto «Modena armastajatest»
Itaalia Bologna ülikooli foto «Modena armastajatest» Foto: EPA/Scanpix

Itaalia arheoloogid leidsid 2009 Modenast kaks inimskeletti, mis hoidsid käest kinni ja siis arvati, et need on mees ja naine.

Modena aarmastajad (Gli amanti di Modena) hüüdnimeks saanud olid maetud 5. sajandil pKr, kuid kuna luustikud olid halvasti säilinud, siis ei olnud kohe võimalik nende sugu kindlaks teha, teatab theguardian.com.

Sel aastal tegid Bologna ülikooli teadlased kahele luustikule uue uuringu, milles kasutati soo kindlaks tegemiseks hambaemaili valke.

«Meil õnnestus kahe skeleti hambaemailist valke saada ja valgu-uuring näitas, et need teineteise embuses maetud on mehed,» sõnasid uuringu teinud teadlased.

Milline oli nende kahe mehe suhe, kas nad olid suguluses ja miks nad koos maeti, ei ole teada.

Teadlased arvavad, et kuna nad maeti teineteise kõrvale ja nad hoidsid üksteisel käest kinni, siis võivad nad olla samal ajal surnud vennad või sõdurid, kes hukkusid lahingus.

Sõdurite teooriat toetavad kahelt skeletilt leitud rasked vigastused, mis näitavad, et nad tõenäoliselt olid mingis sõjalises konfliktis.

«Nad võisid olla sõduritest sõbrad ja selle tõttu maeti koos. Kuid me ei saa välistada, et nad võisid olla ka vennad või nõod, kellel oli väike vanusevahe ja nad pandi samasse hauda,» nentisid uurijad.

Arheoloog Federico Lugli sõnas Itaalia riigitelevisooonile, et tema ja ta meeskond on ka varem leidnud vanu haudu, kus on kaks maetut, kes hoiavad üksteisel käest kinni, kuid siis on olnud tegemist mehe ja naisega.

«On mõistatus, miks kaks meest maeti käest kinnihoidvana. Samas näitab nende matmine, millised olid antiikaja lõpul Itaalias matmisviisid,» sõnas Lugli.  

Ta lisas, et need koos maetud mehed ei olnud kindlasti geid, vaid heterod. 

Nende kahe mehe elu ja surma aja sotsiaalsed hoiakud ja kristlikud veendumused mõistsid homoseksuaalsuse hukka.

Ida-Rooma keisri Justinianus I, kes valitses 527 – 565 pKr, ajal peeti meeste seksuaalsuhet kuriteoks.

Ida-Rooma keiser Justinianus I, kes valitses 527- 565 pkr
Ida-Rooma keiser Justinianus I, kes valitses 527- 565 pkr Foto: akg / Bildarchiv Steffens /Scanpix

Lisaks Itaaliale on leitud haudu, kus mees ja naine on maetud käest kinni hoidvana, veel Kreekast, Türgist, Rumeeniast ja Venemaalt Siberist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles