Täiskuu, 13 ja reede. BINGO!

Elu24
Copy
Täiskuu.
Täiskuu. Foto: Gero Breloer / AP/SCANPIX

Täna on eriline päev, sest mitu müstilist nähtust on sattunud kokku - 13. september, reede ja täiskuu. Suveperioodi viimane täiskuu on emotsionaalses ja intuitiivses Kalade sodiaagimärgis. Täiskuu tipphetk jõuab kätte alles 14. septembril, kuid selle mõjusid on tunda juba täna. Järgmine 13 ja reede koos täiskuuga on alles aastal 2049!

Miljonite inimeste jaoks maailmas on 13 ja reede kardetuim kuupäev, hirmu selle suhtes nimetatakse paraskevidekatriafoobiaks. Selle foobia tõttu ei julge mõned inimesed ebaõnne vältimiseks kodustki välja minna, mis omakorda kahandab kõikvõimalikke kiirustamisest tingitud õnnetusjuhtumite arvu.

Ebaõnne vältimiseks ei ole ka mõnes lennukis 13. rida, leidub hotelle, kus puudub 13. tuba ning paljudest hoonetest ei leia 13. korrust.

Loe, mis on andunud alust sajandeid vanale uskumusele, et 13. kuupäev ja reede tähendavad halba ning miks sellist päeva katab müstikaloor.

Nädala kuues päev, reede (neis paigus, kus nädal algab pühapäevaga), ning number 13 on mõlemad õnnetud ja kombineerituna seda enam. Põhjus, miks reede on nii õnnetu, võib tagasi arvestada piiblilugude aega. Paljud piibli negatiivsed sündmused toimusid just reedel. Nende hulgas Aadama ja Eeva välja heitmine Eedeni aiast, suur veeuputus, Püha Õhtusöömaaja lauas istus 13 inimest ning kolmeteistkümnes oli reetur, Juudas.

Reede võidakse lugeda õnnetuks veel selle pärast, et aastaid oli see kurjategijate hukkamise päev.

Kuidas võiks päeva veeta?

Läbi ajaloo on sellist aega peetud eriti soodsaks erinevate riituste ja loitsude läbiviimiseks. Kui te ei julge välja minna, siis näiteks mitmetelt fimisaitidelt võib leida 13 õudusfilmi soovitusi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles