Video: Iraanis arreteeriti drooni lennutanud reisiblogijad

Inna-Katrin Hein
Copy
Reisiv paar. Pilt on illustreeriv
Reisiv paar. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Iraani võimud arreteerisid kaks lääne reisiblogijat, kuna nad lennutasid pealinna Teherani lähedal drooni ilma loata ja tekitasid sellega ohuolukorra.

Kui Iraani kohus inglanna Jolie Kingi ja austraallase Mark Firkini seaduserikkumises süüdi mõistab, võib neid selles riigis oodata ees kümne aasta pikkune vangistus, teatab dailymail.co.uk.

King ja Firkin peeti Iraani politsei poolt kinni juba juulis kui sealsetele korrakaitsjatele jäi silma, et turistid lennutavad Teherani lähedal  drooni.

Paar reisis Lääne-Austraaliast Ühendkuningriiki jäädvustades oma teekonda ja huvitavaid paiku.

Paari pereliikmete sõnul oli droonilennutamise puhul tegemist arusaamatusega ja nad loodavad, Iraani karmidest seadustest hoolimata nad vabastatakse.

Austraalia diplomaatide teatel aitavad nad Iraanis hätta sattunud paari, kuid veel ühte Briti-Austraalia naist, kes on samuti Iraani vanglas.

Arvatakse, et Iraan võib juulis arreteeritud paari tahta vahetada iraanlanna Negar Ghodskani vastu. Austraalia võimud arreteerisid Ghodskani 2017 USA käsul. USAs süüdistatakse seda iraanlannat USA tehnoloogia varguses ja Iraani viimises. 

King ja Firkin tegid oma teekonnast postitusi, mis olid populaarsed, kuid info edastamine katkes arreteerimise tõttu. Nende eesmärgiks oli näidata, et riikides, kus lääne turistidesse suhtutakse halvasti, saab ilma probleemideta reisida.

Paar elas pikka aega Lääne-Austraalia osariigi pealinna Perthis, kuid paar viimast aastat New South Walesis.

Nende seiklus algas 2017. aasta suvel, mil nad liikusid Austraali läänerannikult põhjarannikule, sealt edasi Kagu- ja Kesk-Aasiasse.

Paari teatel ei tekkinud neil probleeme paikades, kus nad arvasid, et tekivad. Näiteks Afganistanis ja Kõrgõzstanis.

King ja Firkin saabusid Iraani 30. juunil ja andsid oma teekonna jälgijatele kohe teada, kus nad on, kuid siis järsku nende postitused katkesid.

Perekonnad ja sõbrad hakkasid neid taga otsima ning said teada, et nad on drooni lennutamise pärast pistetud Iraanis trellide taha.

Iraani meedia teatel hoitakse Kingi Firkinit Teherani kurikuulsas Evini vanglas.

Iraani ning Austraalia ja Ühendkuningriigi suhted ei ole just head. Austraalia võimud teatasid hiljuti, et nad vastavad omapoolsete sammudega Iraani sõjalisele agressioonile Hormuzi väinas.

Hormuzi väin ühendab Pärsia ja Omaani lahte ning eraldab Araabia poolsaart Iraanist. Väina laius on 55 kilomeetrit.

Austraalia välisministeerium ei soovita oma kodanikel Iraani külastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles