Elulooraamat: Soome tuntud näitlejal Vesa-Matti Loiril oli 19-aastasena seksisuhe 50-aastase lauluõpetajaga (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Vesa-Matti Loiri Uuno Turhapurona
Vesa-Matti Loiri Uuno Turhapurona Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Soomes ilmub 12. septembril tuntud näitleja, laulja ja humoristi Vesa-Matti Loiri elulooraamat, milles on üsna palju mahlakaid lugusid ta pikast elust.  

74-aastase Loiri elulooraamat, mille kirjutas Jari Tervonen ja mis kannab pealkirja «Loiri», räägib ka ta paljudest kirglikest naissuhetest, teatab iltalehti.fi.

Raamatu kohaselt oli Loiri noore näitlejana väga seksikas, mille tõttu ta naistele sageli silma jäi. Osa ta naissuhetest põhines ainult seksil, osal oli taga ka hingeline ja vaimne pool.

Tervonen kirjeldab oma raamatus, kuidas teatrikoolis õppinud 19-aastane Loiri võttis 50-aastaselt lauluõpetajalt eratunde, makstes nende eest natuuras ehk seksiga.

Väidetavalt oli nende suhe nii kirglik, et nad seksisid isegi laulutundide ajal, tehes seda ka klaveri peal.

See seksisõber aitas Loiri häälel ja lauluoskusel areneda, tänu millele sai näitleja oma legendaarse hääle ja mitmeid rolle, mis on läinud ajalukku.

Vesa-Matti Loiri on olnud kolm korda abielus. 1967–1969 oli ta abikaasa Tuula Nyman, 1970–1977 Mona Loiri ja 1994–1999 Stina Toljander.

Lisaks on ta olnud suhtes tuntud lauljanna Carola ja telenäo Lenita Airisto ning näitlejanna Hannele Lauriga.

Raamatu järgi oli Carola Loiri peale kade, kuna mees oli artistina temast edukam ja selle tõttu see suhe ei kestnud kaua.

Loiri ja Airisto kohtusid 1970. aastate alguses. Neil tekkis suhe pärast seda, kui Airisto oli Loirit intervjueerinud ja nad elasid kogu 1972. aasta koos, ilma et kõmumeedia oleks nende jälile saanud.  

Airisto on hiljem mitmes intervjuus öelnud, et nende suhe algas järsku, kuid lõppes sama järsku, sest tulikuum kirg jahtus. Samas oli nende voodielu fantastiline.  

Pärast lahkuminekut jäid nad sõpradeks ja on seda seni.

Raamatu kohaselt oli Loiril suhe ka 1965. aasta Miss Soome Virpi Miettineniga, kes päästis ta elu.

Vigastada saanud Loiril oli jalg kipsis ja ta toibus Miettineni juures. Kips takistas mehe liikumist ja ka seksi, kuid naine leidis viisi, kuidas nad seksida saaksid.

Loiri mälestuste kohaselt päästis see naine sõna otseses mõttes ta elu, kaasa arvatud intiimelu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MIkä on sinun suosikkisi Vesa-Matti Loirin mittavasta tuotannosta? ? Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loirin elämäkerta ”Loiri” on julkaistu. Kirjan on kirjoittanut Jari Tervo. ? Loiri kertoo kirjassaan avoimesti elämästään ja esimerkiksi huumeidenkäytöstään. Taidepiireissä erilaisiin kokeiluihin suhtauduttiin suvaitsevaisesti, ja Loiri käyttikin huumausaineita eritoten laajentaakseen tajuntaansa henkisiä tutkimusretkiä varten. ? Elämäkerrassa Loiri avautuu myös naissuhteistaan, joista monet tapahtuivat julkisuudesta tuttujen kaunottarien kanssa. ? Lisäksi viihdetaiteilija kertoo suhteestaan toukokuussa traagisesti kuolleeseen poikaansa Joonas Loiriin. Kuva: Inka Soveri #Iltalehti #VesaMattiLoiri #Loiri #Vesku #UunoTurhapuro #JariTervo #suomalainenkirjallisuus

A post shared by Iltalehti (@iltalehti) on

Kui Loiri oli 1970. aastatel abielus Mona Loiriga tekkis tal salasuhe Helena Lindgreniga. Abikaasa sai selle jälile ja helistas mehe armukesele.

«Mona leidis Vesa-Matti jope taskust Helena telefoninumbri, ta helistas ja ütles, et soovib Helenaga kokku saada. Mona küsis Helenalt, kas ta mees võiks tema juurde elama kolida. 19-aastane noor naine ehmatas, kuna ta elas koos vanematega. Mona Loiri oli Helenast vaid kolm aastat vanem. Need kaks naist kohtusid, said oma jutud aetud ning kohtumise lõpul kinkis Mona Helenale enda kootud kampsuni,» seisab raamatus.

Loiril oli veel palju naissuhteid ning keskeas hakkas ta mõtlema, miks ta kõik suhted olid luhta läinud.

Loiri sai aru, et ta suhetes on alati olnud kolm komponenti: naine, tema ise ja tema ego.

«Just ego vajas kõige rohkem ruumi ning Loiri võttis oma elutööks egost lahtisaamise,» seisab raamatus.

Vesa-Matti Loiri (sündinud 4. jaanuaril 1945 Helsingis) on soome näitleja, laulja ja humorist.

Ta on esinenud 61 filmis ning paljudes telesarjades ja -saadetes. Tema tuntuim filmiroll on Uuno Turhapuro, laisk ja lohakas soomlane, keda ta on kehastanud 20 filmis.

Vesa-Matti Loiri Uuno Turhapurona
Vesa-Matti Loiri Uuno Turhapurona Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ta tegi pikka aega koostööd režissööri ja komöödianäitleja Spede Pasaneniga. 

Loiri on ka muusik ja ta oskab hästi mängida flööti. Ta esindas Soomet 1980. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel palaga «Huilumies», saades 6 punktiga viimase, 19. koha.

1988–1991 oli tal televisioonis autorisaade «Vesku show».

Väravavahina mängis ta meeskonnas 1968. aasta Euroopa jalgpalli karikavõistlustel oli ta Helsingi JK meeskonna väravavaht. HJK kaotas Krakówi Wisłale 1:4 ja 0:4.

Loiri oli 1994–1999 Soome Piljardiliidu esimees.

Vesa-Matti Loiril on kolm elusolevat last. Poeg Joonas Loiri suri ootamatu terviserikke tõttu 29. mail 2019, olles 37-aastane.

Loiri poeg Jani Loiri suri 1994 autoõnnetuse tagajärjel.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles