Kanada väikelinn päästis 11. septembril 2001 terrorirünnakute ajal 224 lennukit

Inna-Katrin Hein
Copy
Terroristide lennukirünnakus  11. septembril 2001 kannatada saanud Maailma kaubanduskeskuse kaksiktornid, mis lõpuks varisesid
Terroristide lennukirünnakus 11. septembril 2001 kannatada saanud Maailma kaubanduskeskuse kaksiktornid, mis lõpuks varisesid Foto: SETH MCALLISTER / AFP/Scanpix

Radikaalse islamistliku terrorirühmituse Al-Qaeda terroristid tegid 11. septembril 2001 USAs mitu rünnakut, kasutades selleks kaaperdatud reisilennukeid.

USA ja Briti meedia teatel rammiti kahe lennukiga Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) kaksiktorne, mis varisesid, kolmas lennuk lendas USA kaitseministeeriumi Penatgoni hoonesse, tekitades seal osaliselt varingu ning neljas lennuk ei jõudnud sihtmärgini, kuna kukkus Pennsylvanias alla.

USA kaitseministeeriumi Pentagoni turvakaamera kaadrid, kuidas American Airlinesi Boeing 757-223 lendas sellesse hoonesse
USA kaitseministeeriumi Pentagoni turvakaamera kaadrid, kuidas American Airlinesi Boeing 757-223 lendas sellesse hoonesse Foto: HO / REUTERS/Scanpix

Kui USA õhuruum rünnakute tõttu ootamatult suleti, oli Kanada väikelinn Gander nõus appi tulema ning sealse lennujuhtimiskeskuse abiga said 224 õhus olnud lennukit, milles oli kokku 33 000 reisijat, turvaliselt maanduda.

National Geographic näitab täna, 11. septembril dokumentaalsaadet «9/11: Control the Skies», milles vaadatakse seda terrorirünnakut teise nurga alt, andes ülevaate, kuidas kanadalased rohkem kui 200 õhus olnud lennukiga hakkama said.

Kanada Newfoundlandi saare kirdeosas asuv 10 000 elanikuga Gander osutus oma asukoha tõttu USA-le hädavajalikuks, sest Ganderi lennujuhtimiskeskuse kontrolli all on lennuruum Atlandi ookeani kohal, mille kaudu Euroopast tulevad reisilennukid jõuavad Põhja-Ameerikasse.

11. septembril 2001 vallandus kaos, milleks kuskil valmis ei oldud, ei USAs ega Kanadas.

Kõik 224 lennukit olid möödunud punktist, millest nad oleksid saanud Euroopasse tagasi pöörduda ja kuna nad ei saanud maanduda USAs, siis tuli nad suunata Kanadasse.

USA võimudele tuli appi Ganderi lennuväli, mille lennujuhtimiskeskus teatas, et nad on valmis lennukeid vastu võtma. Nende käsutuses oli nii enda kui lähikonna veel kuus väiksemat lennuvälja.

Suured reisilennukid maandusid vaid 5-minutiliste vaheaegadega ja lõpuks olid lennuväljad lennukeid nii täis, et kardeti lennukite kokkupõrkeid ja süttimist.

Osal lennukitel oli palju lisakütust, mis suurendas plahvatusohtu.

Ganderi lennujuhtidel õnnestus «võimatu missioon» ja kõik 224 lennukit maandusid turvaliselt ning mitte ükski neist ei plahvatanud. 

11. septembril 2001 ründasid Al-Qaeda terroristid kahe lennukiga New Yorgis asunud Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorne
11. septembril 2001 ründasid Al-Qaeda terroristid kahe lennukiga New Yorgis asunud Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorne Foto: CHAO SOI CHEONG / AP/Scanpix

11. septembril 2001 kaaperdasid 19 Al-Qaeda terroristi USA idarannikult õhku tõusnud neli lennukit. Kahega, America Airlinesi Boeing 767-223 ERi ja United Airlinesi Boeing 767-200 rünnati Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorne, mis varisesid.

Kolmas lennuk, American Airlinesi Boeing 757-223 lendas USA kaitseministeeriumi Pentagoni hoonesse, tekitades seal osaliselt kahju.

Neljas lennuk, United Airlinesi Boeing 757-222 pidi arvatavalt lendama kas Washingtonis asuvasse Valgesse Majja võis siis Kapitooliumisse, kuid sinna ta ei jõudnud, sest kukkus Pennsylvanias alla.

Lisaks USA-le sulges pärast rünnakuid ja 224 lennuki õnnelikku maandumist ka Kanada oma õhuruumi kuni 13. septembrini 2001. Startida tohtisid vaid sõjalennukid ja helikopterid ning politsei päästekopterid.

Rünnakutes kaotas elu 2996 inimest ja vigastada sai üle 6000 inimese. 265 hukkunut olid lennukites, 2606 kaotasid elu Maailma Kaubanduskeskuses ja 125 Penatgonis.

Enamik hukkunutest olid tsiviilisikud, kuid elu kaotas ka 343 päästjat, 72 politsenikku ja 55 sõjaväelast.

11. septembril 2001 toimunu olid maailma ajaloo kõige ohvriterohkem terrorirünnak.

USA andmetel korraldas 11. septembri 2001 terrorirünnaku Al-Qaeda ning selle rühmituse juht Osama bin Laden võttis selle 2004 omaks. Bin Ladenil õnnestus end USA eest mitu aastat varjata, USA eriüksus tabas ta 2011 Pakistanis Abbottabadis ja lasi maha.  

Osama bin Laden umbes 1998
Osama bin Laden umbes 1998 Foto: AFP / Scanpix

Bin Laden maeti Araabia merre, kuna USA ei leidnud riiki, mis oleks nõustunud teda matma oma territooriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles