Video: New Yorgis tabati 81-aastane Puhkusebandiit

Inna-Katrin Hein
Copy
Eakas mees. Pilt on illustreeriv
Eakas mees. Pilt on illustreeriv Foto: Scott Griessel / PantherMedia /Scanpix

Ameerika Ühendriikide politsei tabas eaka varga, kes aastaid murdis pühade ajal sisse New Yorgi jõukate linnaosades asuvatesse majadesse ja korteritesse.

Politsei teatel hakkasid nad massilisi sissemurdmisi uurima 2014 ja nad andsid varguste toimepanijale hüüdnimeks Holiday Bandit (Puhkusebandiit), teatab nbcnews.com.

Lõpuks sai politsei turvakaamerasalvestised, millel oli kahtlusalune mees. Saadi teada, et see on 81-aastane Samuel Sabatino, kuid teda ei suudetud seostada kuritegudega.

Üks nädal tagasi pidas New Yorgi luksuskorteritega korrusmaja uksehoidja kinni eaka, suurt tühja kotti kandnud mehe, kes üritas majja pääseda.

Mees selgitas uksehoidjale, et ta nõbu Suarez elab selles piirkonnas ja ta läheb talle külla, kuid ta vist eksis majaga.

Uksehoidjale tundus see mees kahtlane ja ta kutsus politsei. Tsiviilriietes politseinikud olid Sabatino tegevust juba mõnda aega jälginud, nad tulid selle maja juurde ja võtsid ta kinni.

Uurimine näitas, et Floridast pärit Sabatino tegeles 10 aastat luksusmajadesse ja –korteritesse sissemurdmistega. Politsei arvates teenis mees sissemurdmistega umbes 400 000 dollarit (362 000 eurot).

Sel ajal kui paljud newyorklased sõitsid riigi teistesse paikadesse pühi pidama, sõitis Sabatino New Yorki, kus ta asus elukohti tühjendama.

Uurijate sõnul jälgis sissemurdja, millised elukohad jäid mõneks ajaks tühjaks. Ta võttis neist kaasa sularaha, kelli, ehteid, vääriskive, abielusõrmuseid, mobiiltelefone ja rõivaid.

Sabatino oli välja töötanud viisi, kuidas rahustada maha majades ja korterites olevad koerad. Samuti oskas ta korrusmajades trepil talle vastu tulnud inimestele jätta mulje, et ta elab selles majas või siis teeskles ullikest, kes ei tea, kus ta on.

New Yorgi politsei krimiuurija Kevin Blake sõnas, et igal aastal pühade ajal kordus sama, mees murdis puhkusele sõitnud inimeste elukohtadesse sisse ja tema jälgede ajamine oli väsitav.

«Saame kergemalt hingata, sest iga-aastane murdvarga jahtimine oli väga väsitav. Ta käis aastaid mitme püha ajal vargil, kuid meil ei õnnestunud teda tabada. Ta on küll 82 aastane, kuid kaval ja kiire nagu rebane,» sõnas Blake.

Uurija lisas, et mitte keegi ei oleks seda meest murdvargaks pidanud, sest ta ei olnud tüüpiline murdvaras, pigem oli ta vanem härrasmees, kes jättis mulje, et tal võib mäluga probleeme olla.

Murdvaras. Pilt on illustreeriv
Murdvaras. Pilt on illustreeriv Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia /Scanpix

Blake’i sõnul on Sabatino puhul tegemist paadunud vargaga, kes on tegutesenud alates 1960. aastatest ehk ta on karjäärikurjategija.

Sabatino jäi 2001 vahele, kui ta murdis korterisse, mille omanik kodus oli. Politsei pidas ta kinni, kuid ta pääses kautsjoni vastu vabadusse ja hakkas kasutama valeidentiteeti.

Uurija Blake’i teatel oli Sabatino sel aastal enne arreteerimist varstanud asju 100 000 dollari eest.

Sabatinole sai esitada süüdistuse vaid sel aastal toime pandud varguste eest, kuid talle võidakse esitada süüdistus ka varasemate varguste eest, kui uurijad on leidnud nende kohta piisavalt tõendeid.

Kui kohus Puhkusebandiidi vargustes süüdi mõistab, võib ta saada kuni 15 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles