Võitjate nimekiri ja galerii: Veneetsia filmifestivali peapreemia läks Hollywoodi ehk Kuldlõvi viis koju sünge koomiksifilm «Jokker»

Spekter
Copy
"Jokkeri" režissöör Todd Phillips ja peaosatäitja Joaquin Phoenix Veneetsia filmifestivalil 2019
"Jokkeri" režissöör Todd Phillips ja peaosatäitja Joaquin Phoenix Veneetsia filmifestivalil 2019 Foto: Maria Laura Antonelli/AGF/SIPA/Scanpix

Maailma vanima ja väärikaima kinorahva tähtsündmuse, tänavu juba 76. korda toimunud Veneetsia filmifestivali grand prix võitis Hollywoodi linalugu – Warner Brosi koomiksifilm «Jokker», peaosas klounist maniakaalseks Batmani-lugude pahalaseks moonduva Joaquin Phoenixiga.

Oktoobri alguses kinodesse jõudvas linaloos võeti režissöör Todd Philipsi («Pohmaka» filmid) tänukõne sõnade kohaselt tema ning tema visiooni palkamise näol Warner Brosi ja DC koomiksite ekraniseeringute eest vastutajate poolt ette julge samm – ka kriitikud on nõus, et tegu pole n-ö hariliku koomiksifilmiga, vaid sügavama psühholoogilise ja ühiskonnakriitilise looga, mida toetab suurepärane visuaal ning Joaquin Phoenixi unustamatu rollisooritus.

Varasemalt on Jokker kinoekraanil publiku ette ilmunud Jared Leto «Suitsiidisalgas» ja vahest seni kõige kuulsamalt varalahkunud Heath Ledgeri näol Christopher Nolani lavastatud «Pimeduserüütlis».

Ent tunnustuse pälvisid ära veel paljud filmitegijad ning näitlejad. Žüriipreemia pälvis eksiilis Poola filmilavastaja, kaks korda Kuldlõvile nomineeritud Roman Polanski oma filmi eest «Ohvitser ja spioon» (An Officer And A Spy). Parima režissööri Hõbelõvi sai Roy Andersson filmi eest «Lõputusest» (About Endlessness).

Parimateks näitlejateks tunnistati Ariane Ascaride («Gloria Mundi») ja Luca Marinelli («Martin Eden»).

Elutööauhindadega tunnustati tänavu näitlejanna Julie Andrewsi ning filmimeister Pedro Almodovari. 

Hiljuti on Kuldlõvi võitnud režissöörid Guillermo del Toro ning tema «Vee puudutus» ja eelmisel aastal Alfonso Cuaron ja tema äärmiselt võidukas «Roma», mis ka Oscaritel puhta töö suutis teha.

Veneetsia filmifestival toimus 28. augustist 7. septembrini.

Järelvaata gala ülekannet:

DC koomiksifilm «Jokker» (The Joker) räägib ära Gotham City vintske pahalase traagilise moondumise loo koomikust mõrtsukaks. Peaosas astub üles Joaquin Phoenix, kes «ähvardab» teha sensatsiooniliselt hea rolli.

Warner Brosi aasta ilmselt ühe suurima hittfilmi on lavastanud režissöör Todd Phillips («Pohmaka» filmid) ning kuuldavasti peaks olema tegu millegi palju enamaga kui tüüpiline koomiksifilm – oodata on erakordselt intensiivset psühholoogilist lugu.

Eelmine treiler andis sisuliselt edasi lühikokkuvõtte filmi kesksest loost ehk klounina elatist teeniva Arthur Flecki muutumisest mõrvarlikuks Jokkeriks, kes hoiab Gothamit oma hirmuvalitsuse all. «Ema ütleb alatil, et naerataksin ja teeksin rõõmsa näo – ta ütles, et minu ülesanne on siia ilma naeru ja lusti tuua,» võib kuulda Jokkerit sõnamas. Seejärel näeme teda rünnakute ja vägivalla all kannatamas ning lõpuks murdumas ning viimaks n-ö tuhast tõusmas juba oma lõppkujul. «Arvasin, et mu elu on tragöödia, aga see on hoopis komöödia,» ütleb ta kurjakuulutavalt.

Apollo Kinodes alates 4. oktoobrist 2019.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Vaata treilerit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles