Maailma lõpuni jääb aasta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detail maiade pikast kalendrist
Detail maiade pikast kalendrist Foto: Wikipedia.org

Täna on 21. detsember 2011 ning maiade kalendri järgi peaks maailmalõpp saabuma aasta pärast ehk 21.detsembril 2012.

Kui maailmalõputeooriate pooldajad püüavad end ellujäämisvahenditega ümbritseda, siis Kagu-Mehhikos elavad nüüdismaiad hoopis plaanivad aasta jooksul pidutseda, edastab The Telegraph.

Mehhiko turismiameti prognooside kohaselt toob maailmalõppu uskumine 2012. aastal rekordilised 52 miljonit turisti. Need külastavad eelkõige maiadega seotud paiku nagu Chiapas, Yukatan, Quintana Roo, Tabasco ja Campeche.

Tavapäraselt külastab Mehhikot 22 miljonit turisti aastas.

Arheoloogide sõnul näitab maiade 1300 aasta vanuses kalendris daatum 21.detsember 2012 lihtsalt ühe pika tsükli lõppu.

«Mitte maailm ei saa otsa, vaid üks ajatsükkel. Meie jaoks on see lootussõnum,» lausus Quintana Roo turismiameti esindaja Yeanet Zaldo.

Kunagistel ja nüüdsetel maiade aladel olevad linnad ja asulad alustavad aastapikkust loendust.

Näiteks Tapachulas käivitati täna selle tarbeks digitaalkell. Arheoloogilise vaatamisväärsusepaigas Izapas aga põletavad maiade preestrid viirukeid, laulavad ning palvetavad.

Quintana Roo džunglisse maetakse ajakapsel, kuhu inimesed said endast panna fotosid ja muid asju. See kapsel maetakse 50 aastaks maha. Maiade preestrid viivad läbi vastavasisulise tseremoonia.

Ycatanis aga avatakse järgmise aasta suvel siiani kõige täiuslikum maiade muuseum.

«Tänapäeva maiad hoiavad vanu rituaale ja traditsioone elus. Ajas tagasi minemise tseremoonial põletatakse viirukeid ning vesteldakse maiade iidsest tarkusest,» laususid turismiameti esindajad.

Majade tsivilisatsiooni kõrgaeg oli 300 – 900 pKr. Nad olid andekad astronoomid.

Maiade pikk kalender sai alguse 3114 eKr, selles on 394 aasta pikkused perioodid, mida tuntakse kui baktune. 13 oli maiade jaoks püha number.

Maiade kalendri tõlgendamine tänapäeva kalendri daatumiteks näitas, et 13. baktun lõppeb 21. detsembril 2012.

Maailmalõputeooriad põhinevad 1960. aastatel leitud kivist kalendril. See leiti Mehhiko lahe äärsest Tortugeorst. See kirjeldab 13. baktuni lõpul maiade jumala maale saabumist.

«Läänes arvatakse, et maiadel olid mingid erilised salateadmised, mis lubasid neil maailmalõppu ennustada. Tegelikult ei ole maiad maailmalõppu ennustanud. Meie endi tõlgendus ja hirm teeb seda,» lausus maiade asjatundja Sven Gronemeyer.

Austraalias La Trobe´i ülikoolis töötav Gronemeyer lisas, et maiadele suhu pandud ennustused on võrdsed selle hüsteeriaga, mis tekkis enne 2000. aasta saabumist.

Gronemeyeri sõnul ignoreeritakse kõiki arheoloogilisi leide, mis kinnitavad, et maiade kalender jätkub ka pärast 21. detsembrit 2012.

Asjatundjate sõnul tekib 2012. aastal maiade vastu varasemast veel suurem huvi.

Inimesed on juba nüüd hakanud Mehhikos maiade piirkonnas endale 21. detsembriks 2012. hotellikohti broneerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles