Pildid: metallidetektoriga varanduseotsijad lõhkusid osa Hadrianuse vallist

Inna-Katrin Hein
Copy

Briti Northumbria politsei teatel lõhkusid ebaseaduslikult varandusi otsivad inimesed metallidetektorit kasutades osa Hadrianuse vallist.

Politsei teeb koostööd Ühendkuningriigi kultuuripärandiorganisatsiooni Historic England, et takistada inimestel selle roomlaste poolt 2. sajandil pKr rajatud kivivalli edasist kahjustamist, teatab hexam-courant.co.uk.

Politsei teatel on Hadrianuse vall sannud enim kahjustada Corbridge’is, kuhu on pandud ka sildid, mis keelavad seal metallidetektori abil varanduse otsimise.

Varanduseotsijad lõhuvad Hadrianuse valli, üritades metallidetektorite abil sealt varandust leida
Varanduseotsijad lõhuvad Hadrianuse valli, üritades metallidetektorite abil sealt varandust leida Foto: News Service South West/English Heritage / Mary Evans/Scanpix

Historic Englandi esindaja Mike Collinsi sõnul järgib enamik varanduseotsijad seadusi ja metallidetektori kasutamise kohta käivaid reegleid, kuid on ka neid, kes on valmis lõhkuma kultuuripärandi hulka kuuluvaid objekte.

«Neid ei huvita, et tegemist on rahvusvaheliselt tuntud objektiga. Need jahikullideks kutsutavad varandusekütid hävitavad silmagi pilgutamata meie pärandit ja võivad sellega hävitada andmeid elu kohta Rooma impeeriumi aegses Britannias,» lisas ekspert.

Varanduseotsijad lõhuvad Hadrianuse valli, üritades metallidetektorite abil sealt varandust leida. Joonistus, millel on kujutatud Hadrianuse valli ja sellel valvavaid sõdureid
Varanduseotsijad lõhuvad Hadrianuse valli, üritades metallidetektorite abil sealt varandust leida. Joonistus, millel on kujutatud Hadrianuse valli ja sellel valvavaid sõdureid Foto: News Service South West/English Heritage / Mary Evans/Scanpix

Collinsi sõnul on viimasel ajal olnud probleeme just Hadrianuse valli juures varandusi otsivate ja metallidetektorit kasutavate kuritegelike kalduvustega inimestega.

«Oleme tegelenud inimestege, kes ei ole teadnud, et pärandi hulka kuuluvate objektide juures on varanduse otsimine keelatud. Loodame koos organisatsiooniga Historic England inimesi selle suhtes harida,» sõnas Northumbria politsei esindaja Lee Davidson.

Roomlased eesotsas Julius Caesariga tungisid Briti saarele 55 eKr eesmärgiga oma impeeriumit laiendada. Roomlased maabusid Kentis ja liikusid sisemaa poole ning üsna pea olid suured alad Inglismaast nende valduses. Kohalikud hõimud üritasid sissetungijaid minema ajada.

Vana-Rooma väejuhi ja poliitiku Julius Caesari pronkskuju Roomas
Vana-Rooma väejuhi ja poliitiku Julius Caesari pronkskuju Roomas Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Huber/Scanpix

Roomlased kindlustasid end mitmes paigas. Keiser Hadrianus lasi kohalike rünnakute vastu ehitada omanimelise kaitsevalli, mis kulgeb 118 kilomeetri pikkuselt Solway lahest Tyne’i suudmeni. Selle 17 kindluse ja 80 väravaga valli ehitamist alustati 122 pKr.

Varanduseotsijad lõhuvad Hadrianuse valli, üritades metallidetektorite abil sealt varandust leida. Joonistus, milllel on kujutatud Hadrianuse vallil olnud torni ja väravat
Varanduseotsijad lõhuvad Hadrianuse valli, üritades metallidetektorite abil sealt varandust leida. Joonistus, milllel on kujutatud Hadrianuse vallil olnud torni ja väravat Foto: News Service South West/English Heritage / Mary Evans/Scanpix

Hadrianus (Imperator Caesar Divi Traiani Parthici Divi Nervae Traianus Hadrianus Augustus; sünninimi Publius Aelius Hadrianus; 24. jaanuar 76 – 10. juuli 138) oli Vana-Rooma keiser 11. augustist 117 kuni surmani 138.

Vana-Rooma keisri Hadrianuse marmorbüst
Vana-Rooma keisri Hadrianuse marmorbüst Foto: akg-images / Werner Forman /Scanpix

Rooma impeeriumi suurus oli 5000 ruutkilomeetrit, ulatudes Inglismaast Musta mere ja Prantsusmaast Põhja-Aafrika ning Aasiani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles