Mitmed Eesti kuulsused jagasid isiklikke mälestusi koolikiusamisest: väsimus, üksildus ja depressioon (1)

Elu24
Copy
Lauljad Sissi, Elina Nechayeva ja Kerli.
Lauljad Sissi, Elina Nechayeva ja Kerli. Foto: Konstantin Sednev / Konstantin Sednev / Konstantin Sednev

Viimases «Pealtnägija» saates rääkisid mitmed Eesti kuulsused koolikiusamisest ja teismelise ea isiklikest mälestustest. Paljude kooliaega saatsid väsimus, üksilduse tunded, depressioon ja välimuse kallal norimine.

Selle nädala «Pealtnägija» saates keskenduti koolikiusamisele. Isiklikke mälestusi jagasid paljud Eesti kuulsused, kes meenutasid rasket kooliaega ja tõid välja põhjuseid, mille pärast neid kiusati.

Enda mälestusi jagasid lauljad Elina Nechayeva, Grete Paia, Sissi Nylia Benita ja Kerli Kõiv, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, muusik ja lavastaja Mart Sander ning saatejuht Mihkel Kärmas.

Mihhail Kõlvart tunnistas saates, et oli lapsena eakaaslastest lühem, nõrgem, teistmoodi välimusega ja tihti haige. 

«Ma isegi täna võin meenutada, neid päevi, kui sa tõused hommikul ja kooli minna ei taha, sest sa tead, et võib-olla juba kooliukse ees seisavad suuremad poisid, kes ütlevad sulle midagi või midagi juhtub,» tunnistas Tallinna linnapea.

Grete Paia ja Elina Nechayeva tunnistasid mõlemad, et neid kiusati koolis välimuse pärast. Paia tõdes, et põhjus, mis klassivennad tema kallal norisid oli akne. Nechayevat kiusati aga tema pikkuse pärast. «Mul oli juba teises klassis 39 jalanumber,» meenutas ooperilaulja. 

Ta võttis sahtlist roosat värvi ja pani selle mulle näkku, ja ütles, et see sobib sulle.

Laulja Kerli Kõivu jaoks olid teismelise aastad üksildased. «Nagunii ei olnud mõttekaaslasi võtta, ja kui keegi raputab sellele haavale veel soola peale, siis tundsin ennast suitsiidsena,» rääkis Kõiv.

Lisaks kirjeldas laulja, kellel olid tol hetkel roosad juuksed, ühte kõige traumaatilisemat momenti, kus kiusajaks osutus õpetaja. «Ta võttis sahtlist roosat värvi ja pani selle mulle näkku, ja ütles, et see sobib sulle.» 

Muusik ning lavastaja Mart Sander sattus koolikiusamise ohvriks, kuna läks eliitkoolist üle tavakooli. «Eraldusin kohe väga kõvasti,» kirjeldas Sander oma koolipõlve.

Sissi Nylia Benita tõdes, et oli põhimõtteliselt 10-aastasena depressioonis. «Ei tahtnud süüa, ei tahtnud koolis käia, mul oli probleeme magamisega, ei suutud kellegagi juttu rääkida,» meenutas laulja oma kooliaega, kus ta ei tahtnud midagi teha ja tundis täielikku tühjust. 

«Pealtnägija» saatejuht Mihkel Kärmas tunnistas, et sattus kiusamise ohvriks, kuna tema ema oli pärit Poolast. «Ma olin ebatavaline, silmatorkav ja selle kallal hakati nokkima. Mind kutsuti Poola printsiks ja noores eas, selline tähelepanu ei olnud meeldiv,» nentis Kärmas.

Nii mõnigi saates sõna võtnud kuulsus leidsid kooli ajal enda ellu ka positiivse väljundi. Kõiv leidis enda jaoks luuletused, Benton hakkas laulma ning Kõrvalt tegeles spordiga ja luges raamatuid. «Tuleb leida viise enda arendamiseks,» täpsustas Kõrvalt.

Paljud leidsid abi ka vanematelt, ning rõhutati, et kõige olulisem on koolikiusamisest rääkida. Saatelõigu lõpus lohutas Kõiv, et: «see (koolikiusamine - toim.) on lihtsalt üks faas elust, ja see kõik tõesti möödub.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles