«Kas Donald Trump ei tea, mis juhtus Poolaga Teises maailmasõjas?»

Inna-Katrin Hein
Copy
Donald Trump 1. septembril 2019 USA hädaolukordade ametis orkaan Doriani teemalisel kohtumisel
Donald Trump 1. septembril 2019 USA hädaolukordade ametis orkaan Doriani teemalisel kohtumisel Foto: NICHOLAS KAMM / AFP/Scanpix

Möödunud nädalalõpul meenutati Poolas mitmete riikide liidrite osavõtul Teise maailmasõja puhkemist 80 aastat tagasi.

Sõda algas, kui 1. septembril 1939 tungisid Saksamaa väeüksused Poolasse, kus nad kiiresti edasi liikusid, teatab cnn.com.

Adolf Hitler ja saksa väeüksused 1939. aastal Poolas
Adolf Hitler ja saksa väeüksused 1939. aastal Poolas Foto: imago stock&people / imago images / United Archives/Scanpix

Mälestussündmusel Poolas esindas USAd asepresident Mike Pence. Esmalt pidi sinna minema president Donald Trump, kuid presidendi teatel jättis ta reisi ära, sest USAd ohustab orkaan Dorian.

USA asepresident Mike Pence 3. septembril 2019
USA asepresident Mike Pence 3. septembril 2019 Foto: LORRAINE O'SULLIVAN / REUTERS/Scanpix

USA ajakirjanikud uurisid Trumpilt, mida tal on Poolale seoses Teise maailmasõja alguse aastapäevaga öelda. «Kas teil on öelda midagi Poolale, kus Teine maailmasõda 80 aastat tagasi alguse sai?» küsis reporter Trumpilt.

Trump vastas: «Mul on Poolale tähtis sõnum. USA asepresident Mike Pence on jõudnud Poola, tema esindab mind sellel mälestussündmusel. Tahan omalt poolt Poolat õnnitleda, sest see on suurepärane riik, kus elavad suurepärased inimesed».

Donald Trump 1. septembril 2019 USA hädaolukordade ametis orkaan Doriani teemalisel kohtumisel
Donald Trump 1. septembril 2019 USA hädaolukordade ametis orkaan Doriani teemalisel kohtumisel Foto: Jacquelyn Martin / AP/Scanpix

Ta lisas, et USAs elab palju poolakaid, nii umbes 8 miljonit.

Trumpi sõnum tekitas hämmastust ja seda on Twitteris kritiseeritud. Paljud küsisid, et kas Trump ei ole ajalooga kursis.

«Teine maailmasõda algas 1. septembril 1939, kui Saksamaa väeüksused sisenesid Poolasse. Natsid rajasid sinna koonduslaagreid, kus tapsid poolakaid, juute ja teistest rahvustest inimesi. Teises maailmasõjas kaotas elu umbes 6 miljonit poolakat. Trumpi õnnitlused Poolale on kohatud ja solvavad. Kas Trump tõesti ei tea, mis juhtus Poolaga Teises maailmasõjas?» oli üks kommentaar.

Veel üks säutsuja nentis, et Trump on tuntud oma kohatute sõnumite poolest ja Poola kohta käiv ei ole erand. Teine kommenteerija lisas irooniliselt, et kus saab USAs osta õnnitluskaarte, millega õnnitleda Poolat natside kunagise okupatsiooni puhul.

Trump ei jäänud kommenteerijate hammaste vahele mitte ainult Poola tõttu, vaid ka selle tõttu, et tõi Poola külastamise ettekäändeks orkaan Doriani.

USA meedias on sel nädalal levinud fotod Virginia osariigis golfi mängivast Trumpist.

«Kas nii tegeleb Trump orkaaniprobleemiga? Kas Trump jättis Poola reisi ära golfimängimise tõttu?» küsiti. 

Twitterit vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles