Video: Kim Jong-un ei olnud rahul «suure juhi» tiitliga ja selle tõttu tehti ta riigipeaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Kim Jong-un (istub) koos sõjaväelastega jälgimas 16. augustil 2019 raketikatsetust
Kim Jong-un (istub) koos sõjaväelastega jälgimas 16. augustil 2019 raketikatsetust Foto: KCNA VIA KNS / AFP/Scanpix

Põhja-Korea riigimeedia teatel võttis riigi parlament ehk ülemrahvakogu juulis vastu seadusemuudatuse, mis suurendab liidri Kim Jong-uni võimu, tehes ta riigipeaks ja kaitseväe ülemjuhatajaks.

Reutersi teatel on Põhja-Koreas riigipeaks olnud parlamendi juht, aprillis asus sellele ametikohale Choe Ryong-hae. Kimi tiitel on siiani olnud «suur juht».

Choe Ryong-hae
Choe Ryong-hae Foto: Martin Bureau / AFP/Scanpix

«Seadusemuudatus võimaldab Suurel juhil olla samaaegselt ka riigipea ja ta saab juhtida riiki igal tasandil,» sõnas Choe, kelle võimu seadusemuudatus kahandas. 

Lõuna-Korea poliitikute arvates on Kimist nüüd sõna otseses mõttes diktaator saanud, kuna kõik poliitiliselt ja militaarselt tähtsad institutsioonid on tema juhtida. Nad rõhutasid, et sellist võimu ei olnud Kimi vanaisal, Põhja-Korea asutajal Kim Il-sungil ega ta isal, eelmisel liidril Kim Jong-ilil.

Põhja-Korea liidrid vasakult: Kim Il-sung, Kim Jong-il ja Kim Jong-un
Põhja-Korea liidrid vasakult: Kim Il-sung, Kim Jong-il ja Kim Jong-un Foto: KYODO Kyodo / REUTERS/Scanpix

Riigijuhina saab Kim Jong-un muuta seadusi, viia ainuisikuliselt otsuseid ellu, nimetada välisriikidesse diplomaate ja kutsuda neid tagasi ning sõlmida välisriikidega lepinguid.

«Seadusemuudatus võimaldab Kim Jong-unil muuta ta vanaisa poolt loodud valitsemissüsteemi. Ta on nüüd de facto riigipea,» sõnas Lõuna-Korea Sejongi intsituudi politoloog Cheong Seong-chang.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles