Anti Saarepuu: mulle on öeldud, et sündisin suusad jalas (1)

Raadio Elmar
Copy
Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Raadio Elmar saates «Kuula mu laule» käis külas endine murdmaasuusataja, võrokas ja kolme lapse isa Anti Saarepuu. Mees rääkis sedapuhku oma lemmikmuusikast. Saatejuht oli Lauri Hermann.

Endine tippsuusataja ja treener Anti Saarepuu tunnistas, et suusatamine oli, on ja jääb tema elus väga tähtsale kohale. «Minu kohta on öeldud, et ma sündisin nii öelda suusad jalas. Ma sündisin 1983. aasta märtsikuus ja enne oma esimest sünnipäeva, üheteist kuuselt pandi mulle esimest korda suusad juba alla. Üheksa kuuselt hakkasin kõndima ja paar kuud hiljem tegin oma esimesed suusasammud,» rääkis Saarepuu oma suusatamise algusaegadest.

2014. aastal lõppes Saarepuul suusatamise mõttes profikarjäär ja mees mainis, et võttis enda jaoks sel hetkel palju isiklikku aega. «Aega ma võtsin, kas tahtlikult või mitte, see oli minu jaoks väga kurb aeg. Ma olin ikka väga löödud, et tervis vedas nõnda alt. Minu siht oli tol ajal 2014. aasta Sotši olümpia. Kuid arstid ütlesid toona, et kui ma tahan tulevikus normaalset elu elada, siis mul tuleb tippsuusatamisele kriips alla tõmmata. See oli raske, kuid ju siis oli vaja. Mu ema on öelnud mulle, et juba lapsest saati on mul olnud suur pingutusvõime. Ju ma siis võistlustel läksin ikka üle piiri. Neid võistluseid oli küll ja küll, kus ma lõppu ei mäletagi. On tahetud suusaraja äärde isegi kiirabi kutsuda. Ma teinekord ei olnudki füüsiliselt nii heas vormis, kuid see pingutus, mis ma endast andsin, oli natuke üle minu võimete,» tunnistas mees.

«Ma oskan enda jaoks täna aega võtta, oluliselt rohkem, kui varem seda tegin. Varem oli stressi palju rohkem, täna on rahulikum. Mul on aega laste ja perega koos olla. Saan oma talus toimetusi teha ja teinekord mahub minu õhtutesse ka pokaal veini koos päikeseloojanguga,» lausus Saarepuu.

Saarepuu rääkis saates, et kuulab väga palju Eesti muusikat. «Eesti muusika on väga hea. Kuid kuulan igapäevaselt üsnagi võrdselt, nii välismaist kui eestimaist. Eesti muusikast meeldib mulle kuulata nii vanu lugusid, kui ka uusi hitte, üsnagi äärmusest äärmusesse. Kindlat lemmikut mul pole. Kuid välismaa artistidest on minu vaieldamatu lemmik Phil Collins,» mainis Saarepuu.

Saarepuu andis ülevaate kümnest eestikeelsest lemmikloost läbi aegade. Valikuga saab tutvuda allolevalt:

1. Tanel Padar & The Sun «Võta aega»

«Tanel Padar on Eesti üks andekamaid muusikuid. Laul «Võta aega» tuli välja sel ajal, kui ma tegin tippsporti. See lugu käis mul trenni ette ja järgi. Kui oli ka mahalaadimistreening, siis tuli ka klappidega treeningule kaasa. Need laulu algussõnad on seal väga head. See lugu oli mu päevaplaanis kuulda mitmeid kordi, ei jäänud sugugi vaid ühekordseks ette mängimiseks,» rääkis Saarepuu.

2. Ines «Iseendale»

«Paljud Eesti naismuusikud nüüd võibolla solvuvad, kuid minu jaoks on kaks kõige ägedamat naismuusikut Eda-Ines Etti ja Marju Kuut. Kuut ja tema muusika siia edetabelisse ei mahtunud. Küll aga on esindatud Inese laul. Ines teeb väga head muusikat ja ta on väga äge naine! Selles laulus «Iseendale» on minu jaoks palju isiklikke meenutusi, mida ei saakski siin raadioeetris rääkida. Kuid need on toredad mälestused, mis mulle seostuvad selle looga,» tunnistas Saarepuu.

3. White Label «Kõikide laps»

«See ansambel tuligi koos selle looga. Mul oli kunagi tore naabrimees, kellega olime väga head sõbrad. Meil oli päris tihti aega koos istuda ning jagasime teineteisele oma muresid ja rõõme. Ükskord sõitsime autoga ja kuulsime esimest korda seda lugu. Jäime mõlemad hetkega täiesti vait, kuulasime loo lõpuni ja pärast seda kuulasime seda lugu ikka ja jälle. Naabrimees lahkus meie hulgast liiga vara. Seda kurba lugu kuulates tulevad mulle meelde tegelikult head emotsioonid, mida jagasime oma hea sõbraga,» rääkis mees.

4. Sõpruse puiestee «1905»

«See lugu ilmus minu muusikavalikusse juba see loo algusest saati. See sõnum on spordiga seotud ja maandab pingeid väga hästi. Ma ei oskagi seletada, miks ma seda lugu nii palju kuulan. Võin öelda, et kuulan seda mõnikord kuni neli korda järjest! Seda lugu kuulates läheb enesetunne heaks,» avaldas Saarepuu.

5. Terminaator «Juulikuu lumi»

«Terminaator on Eesti üks parimaid rockbände üldse! Jaagup Kreem oskab kõike teha! Ta oskab rokkida ja oskab ka väga rahulikult laulda, seda isegi ühe loo jooksul. Kreem on samamoodi, väga andekas muusik. Terminaatorist ei saanud ma noorusajal üle ega ümber, ei saa ka nüüd. Ma ei kujutaks seda bändi ilma Kreemita ette, ei ole varianti, et keegi teine mängiks nii hästi välja. See konkreetne lugu on minu jaoks taaskord talve ja suusatamisega seotud. Laulul on ka väga head sõnad. See on taas lugu, mille puhul ei piisa ühekordsest kuulamisest,» sõnas mees.

6. Cool D ja Windy Beach «Suveaeg 2.0»

«Cool D'l on väga palju häid lugusid. Mulle meeldib see lugu, sest siin pole kasutatud teatud sõnavara. Minu sügav kummardus artistile, et ta on teinud nii vinge loo ilma roppusi kasutamata. See on täiega chill lugu. Istud sõpradega, paned loo peale ja lihtsalt naudid. Windy Beach annab ka hea sound'i juurde. See on üks tõeline suveõhtu lugu,» lisas Saarepuu.

7. Hannah «Veelkord»

«Mulle meeldivad tema ballaadid, neid võibki kuulama jääda. Ta võtab ja veab sind kaasa oma muusikaga. Selle loo puhul meeldivad mulle sõnad ja see, kuidas Hannah oskab neid edasi anda. See on erakordne lugu, mida lihtsalt tahad kuulata. See on minu omaette olemise lugu,» rääkis Saarepuu.

8. Chalice «Minu inimesed»

«Minu inimesed jäävad minu perekonda sisse. Oma peret ma väga hoian. Mulle on tähtsad minu enda lapsed ja ka ristilapsed. Samamoodi ka õe ja venna lapsed. Nad kõik on minu jaoks tähtsad, just need ongi minu inimesed. Artist Chalice on super sõnade seadja. Ta alustab ühest mõttest ja sa kunagi ei tea, kuhu ta jõuda võib. See on kindlasti tugev omadus ja andekus. Kellel siis mis, mõni oskab hästi suusatada, teine on hea füüsik, kolmas on hea sõnade seadja,» tunnistas mees.

9. Shanon «Jäätunud jäljed»

«Shanon on mu lemmik ansambel. Lugude seast oli raske valikut teha, kõik nende laulud on head. Tahtsin siia panna ka loo «Varbad liivas», kuid jäi valikusse ikkagi «Jäätunud jäljed». See on Shanoni vanem lugu. Kuid kõige olulisem on see, et see bänd mulle meeldib ja see on ansamblitest number üks minu jaoks,» rääkis Saarepuu.

10. Nublu «Muusikakool»

«Nublu tuli siia Eesti muusikamaastikule ja vallutas kõigi südamed. Kaasa arvatud minu, mu vanaema, ema ja isa. Isegi mu lapsed kuulavad. See näitab seda, et ta läheb nii paljudele inimestele korda. Kõik teavad teda kui väga head muusika tegijat. Aga see lugu - ma ei saa ümber nendest sõnadest. See lugu tõmbab täiega käima! Nublu ees kummardus, et ta saab hakkama põhimõtteliselt ilma roppusteta, nii, et anna ainult minna,» tõi Saarepuu välja nublu kohta.

Kuula täispikka intervjuud ja laulude valikut SIIT:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles