Venelased nõuavad patritsiidi toime pannud kolme õe vabastamist (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Maria (vasakul) ja Angelina (paremal) koos advokaadiga 2018 Moskva kohtus
Maria (vasakul) ja Angelina (paremal) koos advokaadiga 2018 Moskva kohtus Foto: Sergei Karpukhin /TASS/Scanpix

Venemaal jätkub kohus kolme õe üle, kes 2018. aasta juulis tapsid oma vägivaldse ja neid seksuaalselt ära kasutanud isa.

Õed Maria Hatšaturjan, Angelina Hatšaturjan ja Kristina Hatšaturjan olid 57-aastase Mihhail Hatšaturjani tapmise ajal vastavalt 17-aastane, 18-aastane ja 19-aastane, teatavad bbc.co.uk ja iltalehti.fi.

Maria Hatšaturjan
Maria Hatšaturjan Foto: Sergei Karpukhin /TASS/Scanpix
Angelina Hatšaturjan
Angelina Hatšaturjan Foto: Sergei Karpukhin /TASS/Scanpix
Kristina Hatšaturjan
Kristina Hatšaturjan Foto: Sergei Karpukhin /TASS/Scanpix

Pärast veretöö toime panemist ja nende kinnivõtmist tehti õdedele psühhaatriline uuring, mis kinnitas, et nad elasid aastaid psühholoogilise ja füüsilise terrori all.

See patritsiid tõstatas Venemaal perevägivalla ja inimõiguste teema ning paljude arvates olid õed jõudnud viimase piirini, mille tõttu nad nägid enda vabanemist ainult läbi isa tapmise.

Õed on koduarestis ja ootavad, millise karistusotsuse kohus neile langetab. Nad ei tohi suhelda pereliikmete ega ajakirjanikega, ainult advokaatidega.

Rohkem kui 300 000 inimest on andnud allkirja petitsioonile, millega nõutakse nende vabastamist.

Moskvas 2018 toimunud meeleavaldus, millega nõuti Maria, Angelina ja Kristina Hatšaturjani vabastamist
Moskvas 2018 toimunud meeleavaldus, millega nõuti Maria, Angelina ja Kristina Hatšaturjani vabastamist Foto: Alexander Galperin / Sputnik/Scanpix

Kohtus ilmnes, et 27. juulil 2018 oli isa oma kolme tütre kallal vägivallatsenud, kuna ta ei olnud rahul, kuidas tütred kodu koristasid. Ta kutsus iga tütre eraldi oma tuppa, ta peksis neid ja karjus nende peale.

Kui isa oli lõpuks elutoas tugitooli magama jäänud, ründasid tütred teda käepäraste vahenditega nagu nuga, haamer ja pipragaasiballoon.

Pärast isa tapmist helistasid nad politseisse ja teatasid, mis juhtus. Korrakaitsjad arreteerisid need kolm noort naist ja neile esitati süüdistus isa tapmises.

Lahkamisarstide sõnul leidsid nad Mihhail Hatšaturjani surnukehalt 30 noahaava ja veel mitmeid vigastusi, mis olid tekitatud haamriga.

Uurijate teatel ilmnes uurimise käigus vägivaldne pereajalugu. Isa oli aastaid oma kolme tütart piinanud, hoides neid kodus vangis ja kasutanud neid seksuaalselt ära.

Kõigil kolmel õel diagnooositi eeluurimise ajal posttraumaatiline stress.

Kolme õe ema ja Mihhail Hatšaturjani naine Aurelia Dunduk, keda mees samuti peksis ja vägistas, pöördus aastaid tagasi võimuorganite poole, et abi saada, kuid talle öeldi, et tegemist on pere sisetüliga ja sotsiaalametnikud ei sekku.

Aurelia Dunduk, kolme kohtu alla antud õe, Maria, Angelina ja Kristina Hatšaturjani ema
Aurelia Dunduk, kolme kohtu alla antud õe, Maria, Angelina ja Kristina Hatšaturjani ema Foto: Vyacheslav Prokofyev /TASS/Scanpix

Mihhail Hatšaturjan viskas oma naise ja poja Moskva korterist 2015. aastal välja, jäädes sinna kolme tütrega. Ta takistas tütardel lahkuda ja emaga ühenduses olla.  

Inimõigusaktivistide sõnul ei ole need kolm õde kurjategijad, vaid vägivalla ohvrid, keda tuleks aidata, mitte trellide taha saata.

Venemaal on korraldatud mitu meeleavaldust, milles nõutakse Maria, Angelina ja Kristina Hatšaturjani õigeks mõistmist ja mitte vangi saatmist.

Peterburis 2018 toimunud meeleavaldus, millega nõuti Maria, Angelina ja Kristina Hatšaturjani vabastamist
Peterburis 2018 toimunud meeleavaldus, millega nõuti Maria, Angelina ja Kristina Hatšaturjani vabastamist Foto: Sergei Konkov /TASS/Scanpix

Inimõiguslaste arvates tuleks selle juhtumi valguses Venemaal kehtivaid perevägivalla seadusi muuta, kuna praegused ei kaitse ohvreid. Perevägivalla all kannatajatele peaks rajama turvakodusid, kuhu nad saavad vajadusel vägivallatseja eest minna.

Prokurörid nõuavad kolmele õele ettekavatsetud mõrva eest vähemalt 20 aasta pikkust vangistust.

Õdede advokaatide sõnul ei olnud see mõrv, vaid tegemist oli enesekaitsega ja nad tuleks õigeks mõista.

Maria Hatšaturjani advokaat Jaroslav Pakulin (vasakul) näitamas Mariast fotot ning Kristina Hatšaturjani advokaat Aleksei Liptser 2018 pressikonverentsil
Maria Hatšaturjani advokaat Jaroslav Pakulin (vasakul) näitamas Mariast fotot ning Kristina Hatšaturjani advokaat Aleksei Liptser 2018 pressikonverentsil Foto: Evgenya Novozhenina / Sputnik/Scanpix

Kolm õde on seni koduarestis ja kohus nende üle jätkub.

Venemaa inimõiguslaste andmetel umbes 80 protsenti Venemaa vanglates karistust kandvatest naistest on koduvägivalla ohvrid, kes kaitsesid end vägivallatseja eest.

Õdede Hatšaturjanide vabastamise nõudmine ja sellega kaasnenud meeleavaldused on tekitanud ka nendevastase liikumise.

Peterburis 2018 toimunud meeleavaldus, millega nõuti Maria, Angelina ja Kristina Hatšaturjani vabastamist
Peterburis 2018 toimunud meeleavaldus, millega nõuti Maria, Angelina ja Kristina Hatšaturjani vabastamist Foto: Sergei Konkov /TASS/Scanpix

Näiteks Meeste Riigi nimeline ühendus käivitas kampaanja «Mõrvarid trellide taha», milles nõutakse õdedele kõige karmimat karistust, mida saab Venemaa seaduste järgi määrata.

Selle ühenduse sõnul tuleb Venemaal kehtestada patriarhaat, mis aitab vägivaldseid ja hulle naisi ohjes hoida.

Angelina (ees) ja Maria (taga) 2018 Moskva kohtus
Angelina (ees) ja Maria (taga) 2018 Moskva kohtus Foto: Moscow City Court Press Office / Moscow City Court/TASS/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles