Filmiposter väljas: Eesti juurtega Mena Suvari mängib koos Van Damme tütrega USA kurikuulsas mõrvaloos

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Mena Suvari
Mena Suvari Foto: AdMedia/SIPA / Scanpix

Eesti päritolu näitlejanna Mena Suvari hakkab peatselt valmivas linaloos kehastama 25 aasta eest brutaalselt mõrvatud Nicole Brown Simpsonit ehk siis astub üles kurikuulsa O.J. Simpsoni kohtuasja olulisima tunnistaja rollis, kes viis enesega hauda saladuse, kes teda tegelikult ära tappis.

Film kannab pealkirja «The Murder of Nicole Brown Simpson» ning näitab see naise tapmise lugu justkui läbi tema enda silmade. Mismoodi on filmis lähenetud naise eksabikaasa, kuritöö peamise kohtualuse, jalgpallitäht O.J. Simpsoni võimalikule süüle või süütusele, pole veel meedias kajastamist leidnud. Et filmi lavastajaks on Daniel Farrands ehk sama mees, kes produtseeris äsja Tarantino uue filmi kiiluvees imunud ja palju paksu verd põhjustanud ning äärmiselt maitsetuks tunnistatud õudusfilmi «The Haunting of Sharon Tate», siis on keeruline ennustada, kuid edukaks ettevõtmine võib osutuda.



Simpsoni mõrvalugu on lähiaastatel leidnud väga kvaliteetset ja tasakaalustatud dokumentaalset tagasivaadet Emmy võitnud sarjas «The People v. O.J. Simpson - American Crime Story», seega on filmitegijatel käsil väga keeruline ülesanne: kuidas rääkida mõrvalugu nii, et mitte näidata näpuga ilmselge süüdlase poole, keda aga vaatamata selgete motiivide olemasolule (Simpsoni vägivallapuhangud tipnesid pidevalt Nicole Browni kõnededega politseisse), ent meediatsirkuseks muutunud kohtuprotsessi tõttu kunagi süüdi ei suudetud mõista, kuigi ühtegi teist kahtlusalust ei olnud ning asitõendid (sh Simpsoni veri, jalajäljed ja isiklikud esemed kuriteopaigal) viitasid ühemõtteliselt tema süüle.

O.J. Simpson 1995. aasta novembris kohtus, proovimas kätte peamiseks asitõendiks osutunud kindaid, mida kandis tema naise ja tolle peigmehe tapja. Mehe päästis süüdimõistmisest suuresti kinnaste proovimise ülespuhutud meediakajastus: «Näete, need on talle ju natuke väikesed!»
O.J. Simpson 1995. aasta novembris kohtus, proovimas kätte peamiseks asitõendiks osutunud kindaid, mida kandis tema naise ja tolle peigmehe tapja. Mehe päästis süüdimõistmisest suuresti kinnaste proovimise ülespuhutud meediakajastus: «Näete, need on talle ju natuke väikesed!» Foto: VINCE BUCCI / AFP / Scanpix

1997. aastal tunnistas tsiviilkohus siiski OJ Simpsoni nii oma eksnaise kui ka tolle peigmehe surmas vastutavaks ning mõistis mehelt hukkunute perede kasuks välja 33 miljoni dollari suuruse valuraha, mille maksmisest too aga üsna edukalt kõrvale suutis hiilida.

O. J. Simpson kohtusaalis, 2013.
O. J. Simpson kohtusaalis, 2013. Foto: AP/Scanpix

2007. aastal mõisteti OJ Simpson süüdi juba järgmises kuriteos, milleks oli inimrööv, ning mees istus selle eest 9 aastat vangis.

Lisaks Mena Suvarile astuvad linaloos üles näitlejad Taryn Manning (Netflixi «Orange Is The New Black») ning märulitäht Jean-Claude Van Damme'i 28-aastane tütar Bianca Brigitte Van Damme, kes kehastab keskset politseiuurijat. Isa sportlikud võimed pärinud noor naine kogus paari aasta eest tuntust videote ja fotodega oma isa vägitegude kordamisest:

 

Kes OJ Simpsoni looga tuttav ei ole, siis üht olulist rolli mängis kohtuloos mehe parim sõber ja advokaat Robert Kardashian – meediastaar Kim Kardashiani ja tema kahe õe isa, kes üsna varsti pärast kohtuasja Simpsoniga suhted katkestas, kuna kaotas usu tema süütusesse. Samuti tolle naine Kris Kardashian ning tolle tulevane abikaasa, olümpiavõitja Bruce Jenner, kes paar aasta eest sugu vahetas ning nüüd Caitlyn Jennerina elab. Kõiki neid tegelasi näeb ka mängufilmis.

2007. aastal raputas avalikkust uudis, et O.J. üllitab raamatu pealkirjaga «Kui oleksin seda teinud», milles kirjeldas topeltmõrva üksikasju õõvastava täpsusega ning kirjutas end n-ö fiktiivselt loosse sisse. Simpson ei võtnud kohtus kunagi juhtunu osas sõna, ent andis FOXile raamatu ilmudes võiduka eksklusiivse teleintervjuu, mis toona paraku eetrivalgust näha ei saanud, ent jõudis analüüsitud versioonina eetrisse 2018. aasta novembris. Intervjuust ei jää vähimatki kahtlust, kes mõrvad toime pani, kuna Simpsoni kirjeldustes lükkab mees ise ümber teda vangikongist päästnud spekulatsioonid, et kuriteopaik oli rassistlike politseinike poolt lavastatud ning räägib kogu loo kaamerate ees ära, sogades vett vaid meenutustega, et ta «oletab» ja mõeldes endale välja kujuteldava sõbra «Charlie», kes talle noa ulatab. Mis pärast seda juhtus, ta ei mäletavat: äkitsi olla lihtsalt ümberringi maru palju verd. «Hüpoteetiliselt,» rõhutab mees.

Oma kodumaja trepil mõrvatud Nicole Brown Simpson läks kõigi eelduste kohaselt hauda oma vägivaldse ekskaasa käe läbi, kes teda oli aastaid ahistanud ja füüsiliselt väärkohelnud, kuid pääses puhta nahaga. USA seadused ei luba sama inimest kaks korda sama kuriteo eest aga kohtu alla saata. Oma rolli kaalust tapetud naisena, kes end populaarse ja kuulsa, ent vägivaldse mehega juba 18-aastase neiuna sidus, saab hästi aru ka Suvari, kes postitas oma Instagrami mõtiskluse tegelike inimeste kujutamise vastutusest. Loodetavasti ei saa tegu olema sama kohutava põrumisega kui Tate'i õuduka puhul.

Tagasi üles