40 aastat «Hukkunud Alpinisti hotelli»: Kultusliku ulmefilmi sünnipäeva tähistab muusikaline valgusfestival

Spekter
Copy
Sven Grünberg
Sven Grünberg Foto: Pressimaterjal

Augustis täitub 40 aastat kultusfilmi «Hukkunud Alpinisti hotell» esilinastusest. 24. augustil algusega kell 19.00 toimub Anija vallas, Rooküla külas, Nõmbra karjamõisa varemete juures Valgusfestivali eriprojekt Nõmbra Valgus, kus kohtuvad muusika, film ja valguskunst ning mis on pühendatud just filmi «Hukkunud Alpinisti hotell» juubelile. 

Sven Grünbergi loodud filmimuusika on ise pea kultuslikus staatuses, seetõttu astub sündmusel üles ka helilooja ise. Lisaks loob ürituse jaoks uue 30-minutilise filmimuusika töötluse Taavi Kerikmäe ja oma nägemuse filmikaadritest seab VJ sessioonina kokku  Andres «Tencu» Tenusaar. Lavale astub ka Sandra Nurmsalu. Muusikud esinevad erikujulisel loodusesse sulanduval laval ja pilt projitseeritakse ümmargusele ekraanile. Maastikul on quatro-helisüsteem.

Samal ajal ilmestab Nõmbra Valguse esinemispaika maastikule kujundatud müstiline rada valgustaiestest, kokku 15 valgustaiest meilt ja mujalt: autorite seas on Margus Kontus, Angela Ramirez Fellowes Mehhikost, Aleksander Bachman, Jose Muñoz Kolumbiast, Iiris Müntel, Leonardo Meigas, Peeter Laurits. Muusikalisi maastikke aitavad kujundada Maria Korepanova, Silvia Ilves ja Diederik Timmermans.

Pärast elavat esitust toimub ka pidulik öökino projekti «Eesti film 100» raames taastatud «Hukkunud Alpinisti hotelli» linastusega. Valgusfestivali tiim on korraldanud Nõmbra Karjamõisa alal juba aastaid Kõrvemaa Filmiõhtuid. Seekord oleme lisanud vabaõhukinole valguskunsti ja muusika, ning tulemuseks on täiesti uus sulam, mis loob metsaradadel, lagendikel ja niitudel sadu kordumatuid pildimaastikke. Päeva programmis on veel mitmeid tegevusi nii suurtele kui väikestele. Saab avastada Metsarestorani ande ja ööbida hämmok- ehk võrkkiigekülas.

Kõrvemaa veerel olevad Nõmbra karjamõisa varemed asuvad kunagisel rabasaarel, kus on olnud nii Põhjasõja varjupaik kui metsavendade punkrid. Ajalooline Nõmbra karjamõis rajati 18. sajandil. Ühte oma ajastu võimsamat viinavabrikut Alaveres toormega varustanud poolmõis on ka ajaloost teada kui kultuurilembene ja elamustele aldis. Näiteks veeti hobuvankril juba 1849. aastal Nõmbrale poriste teede kiuste tiibklaver ja peeti jahiparunite peibutuseks faasanifarmi. Igapäevaselt tegeleti mõisas siiski karja- ja viljakasvatusega.

Korraldajad juhivad tähelepanu, et Nõmbra karjamõisa varemed asuvad täna metsikus looduses, sestap vastutab korraldaja ainult märgistatud ala eest. Soovituslik on riietuda vastavalt ilmastikule (matkariided, kummikud) ning võimalusel haara kaasa veekindel istumisalus ja taskulamp. Telkimine ja ööbimine hämmokkülas etteteatamisel.

AJAKAVA:

19:00 Väravad avatud

         Põhjala onnid: Erki Vaikre - Buschcraft

         Hingekoda - Kristina Paškevicius

         Valguspiltide töötuba, metsarestoran, hämmokküla

20:00 Maria Korepanova udmurdi ja bessermani laulud

21:00 Avatakse 15 VALGUSINSTALLATSIOONI

         Taavi Kerikmäe maastikumuusika

22:00 SVEN GRÜNBERG LIVE «Hukkunud Alpinisti hotell» 40

         Kaastegevad Taavi Kerikmäe, Sandra Nurmsalu, Tencu (visuaalid)

23:00 SANDRA NURMSALU öömuusika

00:00 ÖÖKINO «Hukkunud Alpinisti hotell», «Habras maailm»

Vaata lisa Facebookist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles