Torino surilina on ehtne, mitte keskaegne võltsing?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torino surilina
Torino surilina Foto: SCANPIX

Paar päeva enne jõule tegid Itaalia teadlased avalduse, et kurikuulus ja müstiline Torino surilina ei ole keskaegne võltsing, vaid autentne riidetükk, millesse Jeesus pärast ristilt võtmist keerati.

Uurijate sõnul viisid nad hiljuti läbi rida eksperimente, millega enda sõnul said kinnituse, et riidel olevad märgid ei ole tehtud  keskaegsete võltsingutehnoloogiate abil, edastab The Telegraph.

Torino surilina üle on vaieldud ja seda on uuritud juba pikka aega. Osa teadlasi ja kirikutegelasi on selle lina suhtes üsna skeptilised.

Skeptikute arvates on see maailmakuulus kangatükk keskajal tehtud osav võltsing.

Oxfordi, Zürichi ja Arizona ülikolli teadlaste poolt 1988. aastal tehtud süsinikmeetodil uuring toetab keskaja teooriat. See lina olevat valminud millalgi ajavahemikul 1260 – 1390. Ka olevat see lina kunagi põlengus kannatada saanud.

Surilina mõõtmed on 4,36 korda 1,10 meetrit. Sellel olev mehekujutis on röntgenpilti meenutav. Linal on ka vere jälgi, veregrupp on AB, mis on Lähis-Idas üsna tavaline.Ka on lina kiududel märke taimedest, mida leidub vaid Lähis-Idas.

Kujutise kolmedimensiooniline analüüs näitas, et tegemist võis olla reaalse inimesega, kellest see kujutis jäi.

«Linal on kujutis mehest. Kujutise füüsilised ja keemilised omadused on nii spetsiifilised, et neid ei saa tekitada kuskil laboratooriumis,» teatas Itaalia uute tehnoloogiate agentuuri esindaja.

Itaalia teadlased tegid katse ultraviolett kiirtega, tekitamaks katselinale samasugused märgid nagu on pärislinal.

Nad avastasid, et nende kiirtega on võimalik tekitada samasugune kujutis. Lasertehnoloogiat ei olnud olemas keskajal.

Itaalia uurijate sõnul tekkis Torino surilinale habemega mehe kujutis mingi elektromagnetilise energia abil.

Samas ei suutnud itaallased oma väidet lõpuni põhjendada. Uus teooria on vesi nende veskile, kes usuvad, et Torino surilinal olev kujutis tekkis mingi ime läbi Jeesuse ületõusmisel.

Nüüdset uuringut juhtinud Paolo Di Lazzaro sõnul loodab ta, et nende uuringu tulemused käivitavad surilina ümber uue teoloogilise ja filosoofilise debati.

Mitmed varasemad uurinud on näidanud, et pole lõpuni selge, kuidas kujutis tekkis. Kujutise teket on püütud selgitada füüsiliste, keemiliste, bioloogiliste ja meditsiiniliste asjaolude abil, kuid siiani ollakse mitmetel erinevatel seisukohtadel.

Torino surilina asub Itaalias Torino katedraalis, kus seda hoitakse spetsiaalses temperatuuri- ja niiskuskontrolliga hoidlas.

Vatikan on alati rõhutanud, et nad ei kahtle Torino surilina autentsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles