Mida oli näha raketikatsetust vaadanud Kim Jong-uni käel?

Inna-Katrin Hein
Copy
Kim Jong-un jälgimas 25. juulil uue lühimaaraketi katsetust
Kim Jong-un jälgimas 25. juulil uue lühimaaraketi katsetust Foto: KCNA VIA KNS / AFP/Scanpix

Põhja-Korea uudisteagentuur KCNA avaldas juuli lõpul fotod, millel on diktaator Kim Jong-un jälgimas uue lühimaaraketi katsetust.

Lõuna-Korea ajakirjanikud märkasid pilte vaadates, et totalitaarse naaberriigi juhi vasakul käel on tõenäoliselt kallis kell. 

Lõuna-Korea väljaanne Chosun Ilbo kirjutas, et reporter näitas Kimist tehtud fotosid kellaekspertidele ja nende arvates oli Põhja-Korea diktaatori käel Šveitsi kellafirma IWC kell Portofino Automatic.

Kim Jong-un jälgimas 25. juulil uue lühimaaraketi katsetust
Kim Jong-un jälgimas 25. juulil uue lühimaaraketi katsetust Foto: KCNA VIA KNS / AFP/Scanpix

«Kim Jong-uni käel olev kell on tõenäoliselt Portofino Automatic. Kõik detailid viitavad sellele,» sõnas luksuskellade asjatundja Kim Chang-kyu.

Ta selgitas, et tegemist on unisex-kellaga, mis maksab 11 700 Šveitsi franki. Eurodes on selle kella hind 10 800.

Lõuna-Korea meedia teatas, et Kim Jong-uni käel olnud kella autentsuse, kvaliteedi ja hinna kohta on pildi põhjal raske järeldusi teha. Teada on, et Hiinas toodetakse suures koguses võltskaupa ning Põhja-Korea ja Hiina saavad hästi läbi.

«Kui tegemist on tõesti kalli kellaga, siis kuidas Kim selle sai? ÜRO keelas luksuskaupade müümise Põhja-Koreale, kuna see riik teeb seni tuuma- ja raketikatsetusi ning rikub inimõigusi,» sõnasid Lõuna-Korea ajakirjanikud.

Lõuna-Korea televisioon näitas, kuidas Põhja-Korea liider Kim Jong-un vaatas 25. juulil raketikatestust. Pildil ekraan Lõuna-Korea pealinna Seouli raudteejaamas
Lõuna-Korea televisioon näitas, kuidas Põhja-Korea liider Kim Jong-un vaatas 25. juulil raketikatestust. Pildil ekraan Lõuna-Korea pealinna Seouli raudteejaamas Foto: Ahn Young-Joon / AP/Scanpix

Selle kuu alguses levisid maailma meedias fotod, millel on näha Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis asuvat uut Daesongi kaubamaja, kus müüakse mitmesuguseid luksustooteid, kaasa arvatud Rolex kelli.

Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis asuv Daesongi kaubamaja
Põhja-Korea pealinnas Pyongyangis asuv Daesongi kaubamaja Foto: KCNA / REUTERS/Scanpix

ÜRO avaldas juulis raporti, mille kohaselt on Põhja-Korea võimud leidnud viisi, kuidas luksuskaupade keeldu eirata ning arvatavalt aitab neid selles Hiina. Arvatakse, et Kimil on piisavalt raha, et kalleid kelli osta. Samas on Põhja-Koreas pidev toidupuudus ja sel aastal on olnud pikki põuaperioode, mille tõttu võib seal taas näljahäda tekkida.

Teada on, et Põhja-Korea diktaator sai hariduse Šveitsi erakoolides ja talle meeldivad seni selle riigi luksuskaubad.

Portofino sarja kellade hind on 4000 – 55 000 eurot.

IWC lahekülge vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles