Lahe idee! Tänavune Tartuff kasutab reklaamide näitamiseks mõeldud aega millekski muuks

Spekter
Copy
Vlad Muko
Vlad Muko Foto: Pressimaterjal

Sellel nädalal Tartus Raekoja platsil toimuva Tartuffi filmifestivali raames näeb tänavu põhifilmide vahepaladena tunnustatud Euroopa filmitegijate nagu Thomas Konecki, Zaida Bergrothi ja Yorgos Zoisi lühifilme, mis räägivad tänase Euroopa väljakutsetest, väärtustest ja võimalustest. Reede õhtul linastub «Unistuste soeng» – film, mis oli üks viiest üle-Euroopalise konkursi võitjatest ja mille autoriks on Eestist pärit BFM-i vilistlane Vlad Muko. Seansi eel jagab Muko pealtvaatajatega muljeid konkursist, filmiideest ning selle teostusest.

Tunnustatud režissööride filmid ning noortele filmitegijatele suunatud konkurss on osa üle-Euroopalisest #EUandME teavituskampaaniast. Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Keit Kasemetsa sõnul on kampaania eesmärgiks kutsuda noori kaasa mõtlema ja rääkima Euroopa Liidu väärtuste, võimaluste ja tuleviku osas. «Uuringud näitavad, et kuigi toetus Euroopa Liidule on aegade kõrgeim, ei taju inimesed Euroopa Liidu rolli oma igapäeva elus. Lühifilmide kaudu soovime Tartuffi külalistele pakkuda ühest küljest häid filmielamusi, aga teisest küljest mõtteainet sellest, et mida Euroopa Liit tegelikult tähendab või võiks tähendada,» selgitas Kasemets.

Tartuffi projektijuhi Agnes Joyet sõnul on Tartuffil rõõm jagada tänavu oma ekraani #EU&ME lühifilmidega. «Oma festivalidel rõhutame alati, et ka lühifilm on film! Nõnda väheste minutitega anda vaatajale edasi oma sõnum on pigem eeskujuks filmitegijatele - rääkimata veel Eesti heitlikest suveilmadest, mis mõnel õhtul ehk kiire kulminatsiooniga lühikaid lausa soosiks,» ütles Joyet.

Euroopa Komisjoni huvi teha koostööd Tartuffiga on ühtlasi ajendatud soovist toetada Euroopa filmikunsti. «Globaalse meelelahutustööstuse kontekstis on äärmiselt oluline, et ka Euroopa tegijate looming jõuaks laiema publikuni. Filmikunst äärmiselt oluline nii rahvusliku kultuuripärandi salvestamisel kui ka selle taasloomisel ning see on omakorda üks Euroopa Liidu prioriteetidest. EL on loonud mehhanisme, mis kohalikke autoreid eri viisil toetavad – näiteks Creative Europe, kuid on ka oluline, et looming laiema publikuni jõuaks. Siinkohal on üritused nagu Tartuff asendamatud,» ütles Kasemets.

Vladislav Muko lühifilmi «Unistuste Soeng» («The Dream Cut») teemaks on ettevõtlusvabadus ning Muko sõnul on käsitööoskustes teatav uhkus – pühendumus ja võime luua midagi kasutades oma enda oskusi. «Oskused võivad olla meie elus kõige olulisem vara, aga samas oskuse omamine ei tähenda, et sa peaksid pelgalt sellest ära elama. Äri alustamine võib olla riskantne ja stressirohke, aga oma filmiga soovisin näidata iseendale töötamise positiivset külge,» ütles Muko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles