Peen galerii: vaata, kes saabusid Birgitta festivali pidulikule vastuvõtule

Elu24
Copy

Birgitta festival toimub 9.–18. augustini Pirita kloostri varemetes tuues publikuni seitse kaasahaaravat etendust. Tänavune festival on pühendatud Eri Klasi 80. sünniaastapäevale ning seetõttu on lavale tulevad etendused seotud maestro enda ja tema loometeega.

Laupäevaõhtul toimub suur ballettigala. 

Tantsija publikut vaimustav nõtke kehatunnetus ei sünni vaid temast endast. Vähemalt pool inspiratsioonist sünnib muusikast, mida omakorda vahendab dirigendi helitaju. Ballett oli Eri Klasi suur kirg ja läbi aegade jõudis ta dirigeerida balletilavastusi kõikjal maailmas.

Erilisel kohal oli tema balletidirigendi karjääris neli linna: Moskva, Helsingi, Hamburg ja muidugi kodune Tallinn. Klas juhatas vaimustavalt nii klassikalisi teoseid (nt Pjotr Tšaikovski «Luikede Järv» Moskvas ja Ludwig Minkuse «Bajadeer» Helsingis), kuid sukeldus julgelt ka kunstilisi riske võttes uudisloomingusse. Suure edu kaasaegse balleti lavale toomise näiteks võib tuua ehk Hamburgi perioodilt Euroopa modernse balleti suurkuju John Neumeieriga (s 1939) koos loodud «Peer Gynt» Alfred Schnittke muusikale Hamburgi Riigiooperis. Ameerikas sündinud baleriini ja koreograafi Neumeieri leivanumbriks peetakse kirjanduse maailmaklassika balletiversioone, avangardseid lavastusi, aga ka tantsukeelselt rangelt klassikalisi seadeid.

Kõik need neli Klasi balletikarjääriga seotud olulist linna on esindatud ka selleaastasel Birgitta festivalil. Nii võib sumedas suveöös näha ja kuulda Moskva Novaja Opera imelist orkestrit ja graatsilisi tantsuartiste üle Euroopa. Festivali üheks tipuks võib pidada lavalaudadele astuvaid tantsusoliste Anna Laudere ja Edvin Revazovit, kelle tantsu kaudu jõuab Eesti publikuni koreograafia klassiku ja Klasi loomingukaaslase Neumeieri tantsumaailm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles