Pildid ja video: kuningas Arthuri sünnipaik sai 400 aastat hiljem korraliku silla

Inna-Katrin Hein
Copy

Ühendkuningriigis Põhja-Cornwallis avati sel nädalal uus sild, mis ühendab kuningas Arthuriga seostatavat Tintageli lossi lähedal asuva küla ja maanteega.

Tegemist on 70-meetrise tammepuust, terasest ja kiviplaatidest jalakäijate sillaga, mis on üle 57-meetri sügavuse kuristiku, teatab msn.com.

Kuningas Arthuriga seostatava Tintageli lossi juurde rajati sild
Kuningas Arthuriga seostatava Tintageli lossi juurde rajati sild Foto: Emma Knight / SWNS /Scanpix

Seal oli sajandeid tagasi ka sild, mis oli nii kitsas, et kolm rüütlit suutsid kaitsta lossi sissetungijate eest.

Rohkem kui 400 aastat hiljem valmis uus sild, mille abil saab minna külastama müütilise kuninga Arthuri väidetavat sünnipaika.

Tintageli loss suleti möödunud aasta oktoobris külastajatele, kui sinna hakati rajama uut ultramodernset silda, mis läks maksma 5 miljonit naela (5,4 miljonit eurot). Varem pääsesid külastajad lossivaremetesse vaid teede ja treppide kaudu ning sinna jõudmine oli paras sportlik pingutus.

Uue jalakäijate silla ehitamine Cornwalli Tintageli lossi juurde
Uue jalakäijate silla ehitamine Cornwalli Tintageli lossi juurde Foto: English Heritage / SWNS /Scanpix

Cornwalli hertsog Richard sai inspiratsiooni kuningas Arthuri legendist, kui ta lasi 13. sajandil rajada Tintageli lossi.

Tintageli lossi müürid
Tintageli lossi müürid Foto: A.F.Kersting / akg-images /Scanpix

Legendi kohaselt viljastasid kuningas Arthuri vanemad, kuningas Uther Pendragon ja ta kallim Igrane oma poja kindluses, mis asus varem Tintageli lossi alal. Legendi kohaselt sündis Arthur seal.

Hertsog ehitas Tintageli lossi juurde ehitas ka kivist silla, mis ühendas lossi ülejäänud alaga. Seda nimetati kohalikus korni keeles Dina Tagell, mis tähendab «kitsa sissepääsuga linnus».

Keskaegne kroonik Monmouthi Geoffrey kirjutas, et Tintageli lossi juures olev sild on nii kitsas, et seda suudavad kaitsa kolm relvastatud meest ning isegi kogu Britannia kuningriigi sõjajõud ei saaks nende vastu.

Tintageli lossi varemed 1960. aastate fotol
Tintageli lossi varemed 1960. aastate fotol Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Franc/scanpix

Ta teoses «Historia Regum Britanniae» on kirjas, et kuningas Uther Pendragon võrgutas võlur Merlini abiga Cornwalli hertsogi Corlois’ naise Igraine’i, kellega sai poja Arthuri.

15. – 16. sajandil sild hävines või hävitati ja seal ei olnud silda sajandeid.

Tintageli lossi jäänused 1980. aastate fotol
Tintageli lossi jäänused 1980. aastate fotol Foto: A.F.Kersting / akg-images /Scanpix

Briti pärandiameti juht Kate Mavor sõnas, et Tintageli loss on tänu sillale taas täiuslik.

«Uus sild aitab kaasa lossi uuele populaarsusele, kergendades sinna jõudmist ning hoiab kuninga Arthuri legendi elus,» lisas juht.  

Keskaegne manuskript, millel on kujutatud kuningas Arthurit ja tema ümarlauarüütleid (üleval) ning kuningas Arthurit ja kuninganna Guinevere'i (all)
Keskaegne manuskript, millel on kujutatud kuningas Arthurit ja tema ümarlauarüütleid (üleval) ning kuningas Arthurit ja kuninganna Guinevere'i (all) Foto: akg-images /Scanpix

Tintageli lossi jäänustest sai 19. sajandi keskel populaarne turismikoht.

Walesi prints Charles kannab ka Cornwalli hertsogi tiitlit ja põhimõtteliselt kuulub Tintageli loss talle, kuid seda haldab Inglise pärandiamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles