Sektijuht Charles Manson lasi 50 aastat tagasi tappa mitu inimest, kaasa arvatud näitlejanna Sharon Tate’i

Inna-Katrin Hein
Copy
Charles Manson 1969. aastal pärast arreteerimist
Charles Manson 1969. aastal pärast arreteerimist Foto: Anonymous / AP/Scanpix

Ameerika Ühendriike raputasid 50 aastat tagasi sektijuht Charles Mansoni järgijate poolt toime pandud julmad mõrvad.

USA ja Soome meedia teatel leidsid kõige tuntumad tapmised Californias Los Angeleses aset 8.–9. augustil 1969, kui kaotas elu ka režissöör Roman Polanski kaheksandat kuud rase naine, näitlejanna Sharon Tate.

Sharon Tate ja Roman Polanski abiellusid 20. jaanuaril 1968 Londonis
Sharon Tate ja Roman Polanski abiellusid 20. jaanuaril 1968 Londonis Foto: STR / AFP/Scanpix

Režissöör Quentin Tarantino uues filmis «Once Upon a Time in Hollywood» on näidatud Mansoni gängi toimepandud mõrvu kõrvalliinina.

1969. aasta nelikmõrv pandi toime Los Angeleses asuvas eramajas, aadressil 10 050 Cielo Drive.

Seal kaotasid elu 25-aastane jõukas pärijanna Abigail Folger, 32-aastane juuksur Jay Sebring ja 26-aastane näitlejanna Sharon Tate. Nad tapeti majas sees. 32-aastane näitleja Wojciech Frykowski kaotas elu maja ees aias. Teda pussitati üle 50 korra ja tulistati 2 korda.

Enne nende nelja inimese tapmist oli maja juures lastud maha 18-aastane Steven Parent, kelle randmed lõigati enne mahalaskmist läbi.

Kui veretöö tehtud, kirjutas üks tapjatest maja seinale Tate’i verega sõna «pig» (siga).

USA meedia nimetas neid tapmisi hukkamiseks, sest kuriteod olid erakordselt julmad.

Manson oli Los Angelese Cielo Drive’i mõrvade «aju», kuid ise ta ei määrinud oma käsi sellega, vaid saatis jüngrid neid toime panema.

Charles Manson 2017 (vasakul) ja 1969
Charles Manson 2017 (vasakul) ja 1969 Foto: / AP/Scanpix

Manson kasvas üles joodikust ema Kathleen Maddoxiga (1918–1973), kes tegeles oma elatamiseks ka vargustega. Ta üritas mitu korda anda poega kasuperre, kuid see ei õnnestunud. Ka teised Mansoni sugulased olid kuritegelike kalduvustega ja mitu neist sai vanglakaristuse.

Manson lahkus teismelisena oma perekonna juurest ja hakkas enda äraelatamiseks ise kriminaaliks. Ta sai kiiresti aru, et tal on karisma, millega noori naisi mõjutada.

Manson asutas 1960. aastate lõpul San Franciscos ja Los Angeleses sekti Family (Perekond), mille liider ta oli. Sinna kuulus 100–200 inimest.

Mansonil hakkas küpsema tapmisplaan pärast seda, kui muusikaprodutsent Terry Melcher, kes elas mõnda aega Los Angeleses aadressil 10 050 Cielo Drive, teatas et Mansonist ei saa kunagi muusikut. See vihastas sektijuhti, kes otsustas Melcherile kätte maksta.

Näitlejanna Doris Day ja ta poeg Terry Melcher 1970. aastal
Näitlejanna Doris Day ja ta poeg Terry Melcher 1970. aastal Foto: GP/MPI/Capital Pictures /Scanpix

Manson ei teadnud, et 10 050 Cielo Drive kuulub Rudi Aitobellile, mitte Melcherile, kes seda mõnda aega üüris.

Manson üritas paar korda enne mõrvaseeriat veel kord Melcheriga rääkida, kuid majas võttis teda esimesel korral vastu näitlejanna Sharon Tate’i fotograaf ja teisel korral maja omanik Rudi Aitobelli. Mõlemad kinnitasid, et muusikaprodutsent Melcher ei ela enam seal, kuid Manson ei uskunud neid. Ta langetas otsuse Melcher tappa ja ta tegi kaks kuud plaane, kuidas seda ellu viia.

Manson valis Melcherit mõrvama neli sektiliiget. Tapma saadetud kolmel naisel, Susan Atkinsil, Patricia Krenwinkelil ja Linda Kasabianil oli Mansoniga seksisuhe ning nad olid tema mõju all. Lisaks kolmele naisele oli mõrvajõugus pani mõrvu toime ka Charles Tex Watson, kes oli sektijuhi parem käsi.

Susan Atkins 1989.aastal (vasakul) ja 1970. aastal
Susan Atkins 1989.aastal (vasakul) ja 1970. aastal Foto: Alan Greth/Harold Filan / AP/Scanpix
Patricia Krenwinkel praegu (vasakul) ja 1970. aastal
Patricia Krenwinkel praegu (vasakul) ja 1970. aastal Foto: / AP/Scanpix
Charles Tex Watson 2011 (vasakul) ja 1970
Charles Tex Watson 2011 (vasakul) ja 1970 Foto: / AP/Scanpix

Manson tahtis tappa Melcherit, kuid ta andis jüngritele käsu tappa kõik, kes selles majas on. Nelik saabus Cielo Drive’ile enne 8. augusti keskööd. Manson ja ta jüngrid ei teadnud, et majas olid näitlejanna Sharon Tate ja ta sõbrad. Tate’i mees, režissöör Roman Polanski oli sel ajal Euroopas filmi tegemas ja sõbrad olid rasedale Tate’ile seltsiks.

Tate ja Polanski üürisid Cielo Drive’i maja pärast seda, kui muusikaprodutsent Melcher sealt lahkus.

Mõrvanelik oli juba suundumas majja, kui sinna saabus 18-aastane aednik Steven Parent. Parent palus kurjategijaid, et nad teda ei tapaks, kuid tal lõigati randmed läbi ja lasti maha.

Mansoni jüngrid tapsid esmesena näitleja Wojciech Frykowski, jättes ta surnukeha maja ette. Siis sisenesid nad majja ja leidsid ülejäänud kolm inimest. Elu kaotasid Abigail Folger ja Jay Sebring ning viimasena Sharon Tate. Kurjategijad tahtsid alguses Tate’i maha lasta ja teised üles puua, kuid lõpuks neid pussitati.

Tate’i pussitas mõrvajüngrite juht Tex Watson, Susan Atkins hoidis kaheksandat kuud rasedat naist kinni.

Sharon Tate ja ta surnukeha äraviimine 9. augustil 1969 Los Angelese Cielo Drive'i majast
Sharon Tate ja ta surnukeha äraviimine 9. augustil 1969 Los Angelese Cielo Drive'i majast Foto: / AP/Scanpix

Kohus määras Watsonile, Atkinsile, Kasabianlie ja Krenwinkelile mõrvade eest surmanuhtluse, kuid hiljem muudeti nende karistus eluaegseks vangistuseks, kuna Californias keelati surmanuhtlus.

Susan Atkins suri 61-aastasena 2008 ajukasvaja tõttu. Krenwinkel, Kasabian ja Watson kannavad siiani California vanglas karistust. Nad on esitanud mitu korda kohtule tingimisi vabastamise palve, kuid see on alati tagasi lükatud. Watsonist sai vanglas olles süvausklik, ta abiellus ja tal on neli last.

Kohtu alla anti ka sektijuht Charles Manson, kellele määrati surmanuhtlus, mis hiljem asendati eluaegse vangistusega. Manson suri 19. novembril 2017 Californias Bakersfieldi vanglas 83-aastasena haiguse tagajärjel. Ta sai kuni surmani armastus- ja fännikirju.

Järgmisel nädalal jõuab kinno Quentin Tarantino uus film «Once Upon a Time in Hollywood», milles käsitletakse Cielo Drive’i mõrvasid. Selles filmis mängib Sharon Tate’i Margot Robbie.

Quentin Tarantino uue filmi «Once Upon a Time in Hollywood» reklaamplakat
Quentin Tarantino uue filmi «Once Upon a Time in Hollywood» reklaamplakat Foto: EPA/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles