Soomlane märkas Eesti territoriaalvete piiril viit sõjalaeva ja allveelaeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Läänemeri. Pilt on illustreeriv.
Läänemeri. Pilt on illustreeriv. Foto: ALO LÕHMUS / PM/EMF/Scanpix

Täna varahommikul laevaga Tallinnast Helsingisse sõitnud soomlane Jari Muukkonen märkas Soome lahel Eesti territoriaalvete piiril viit sõjalaeva ja allveelaeva ning ta tegi nähtust fotod. 

53-aastase soomlase arvates olid need kuus laeva Venemaa omad ning ta märkas veel kolme laeva, mis arvatavalt olid Eesti rannavalvelaevad, teatab is.fi.

«Nägin kauguses laevu, kuid ma ei saanud kohe aru, mis laevad need on. Kui meie laev neile lähemale jõudis, oli näha, et tegemist on sõjalaevadega,» sõnas Muukkonen.

Soomlase sõnul ta ei näinud täpselt laevade eraldusmärke, kuid ta on kindel, et enamik laevadest olid Venemaa omad ja väiksem osa Eesti omad.

«Venelased on need, kes tungivad teiste riikide territoriaalvetesse. Seal oli ka allveelaev, mis oli otsene viide venelastele. Selliseid asju teevad tavaliselt Venemaa esindajad,» arvas Muukkonen.

Soomlase sõnul seilab ta oma töö tõttu sageli Soome ja Eesti vahet, kuid sõjalaevu ei ole ta varem näinud, vaid ühel korral allveelaeva.

«Selline olukord Soome lahel ei ole igapäevane. Võimalik, et see oli mingi Venemaa poolne jõu näitamine. Niisama ei minda viie sõjalaeva ja allveelaevaga seilama. Midagi toimus ja selle tõttu tõi Venemaa sellise «arsenali» välja,» nentis Muukkonen.

Venemaa sõjalaevad 28. juulil Peterburis mereväe paraadil
Venemaa sõjalaevad 28. juulil Peterburis mereväe paraadil Foto: Lin Jian / imago images / Xinhua/Scanpix

Pole teada, kas tegemist võis olla 28. juulil Peterburis toimunud mereväe paraadil osalenud sõjalaevadega. Sellel sündmusel olid kohal Venemaa Läänemere, Musta mere, Põhjamere, Kaspia mere ja Vaikse ookeani laevastike alused. 

Pilte vaata siit.

BNS kirjutas mõni aeg tagasi, et Vene Põhjalaevastiku fregatt Admiral Gorškov ja suur allveelaevatõrjuja Severomorsk harjutavad Läänemerel allveelaevade otsimist, teatas laevastiku staap kolmapäeval Interfaxile.

«Fregatt Admiral Gorškov ja suur allveelaevatõrjuja Severomorsk moodustasid otsingu-löögi laevarühma tingliku vaenlase allveelaevade avastamise õppeülesannete täitmiseks Läänemerel. Laevnike õppus toimub tagasirännakul Kroonlinnast, kus nad osalesid laevastiku peaparaadil,» edastas pressiteenistus.

Meeskonnad harjutavad taktikalist manööverdamist allveelaevaotsingutel ja allveelaevade hävitamist pardal olevatest allveelaevatõrje relvakompleksidest, lisati teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles