Nietzschel oli õigus, et mis ei tapa, teeb tugevamaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nietzschel oli õigus, et mis ei tapa, teeb tugevamaks?
Nietzschel oli õigus, et mis ei tapa, teeb tugevamaks? Foto: SCANPIX

Saksa filosoof Friedrich Nietzsche käis kunagi välja nüüdseks väga tuntuks saanud mõtte, et mis ei tapa, teeb tugevamaks.

USA Buffalo ülikooli psühholoogide sõnul peab see lause ka teaduslikult paika, edastab The Telegraph.

Psühholoogid leidsid, et traumaatilised juhtumid nagu kallaletung või loodusõnnetus aitavad inimeste vastupanuvõimet tugevdada.

«Kõik teavad kuulsat ütlust: «Mis ei tapa, teeb tugevamaks». Samas on psühholoogias palju selliseid asju, mis tavamõistuslikult on head, kuid neile ei suudeta teaduslikku põhjendust anda. Paljud uuringud on näidanud, et traumaatilised kogemused mõjuvad halvasti,» selgitas psühholoog Mark Seery.

Ta lisas, et sellised traumat tekitavad juhtumid nagu lapse või vanema surm, seksuaalne ja füüsiline vägivald või jõuga perest eraldamine tekitab psühholoogilisi probleeme.

«Parim viis enda hoidmiseks on elust läbi tulla valge lehena, kuid see on võimatu. Samas võib see olla tervise seisukohast lausa kahjulik,» lisas psühholoog.

USA psühholoogide uuring paljastas, et inimesed, kelle elus on olnud palju katsumusi, on rohkem stressis. Kuid sama palju stressi oli ka neil, kelle elus puudusid rasked ja sügavalt puudutanud traumaatilised juhtumid.

Kõige vähem stressi ja vaimseid probleeme on inimestel, kelle elus on mõõdukalt negatiivseid juhtumeid.

Nüüdse uuringu tegijad tõid võrdluseks ühe varasema uuringu, mille kohaselt kroonilise seljavalu all kannatajad peaksid kogema midagi negatiivset, kuna see aitab neil valust vabaneda ja elu positiivsemalt näha.

Seery arvates näevad traumaatiliste juhtumite käes kannatanud võimalust välja arendada tugevamad kaitsemehhanismid.

«Negatiivsed elukogemused teevad tugevamaks. Kui veel mingi negatiivne kogemus tuleb, siis ei võta nad seda enam nii traagiliselt,» selgitas psühholoog.

Samuti on karmid katsumused läbinud inimestel tugevamad sidemed perekonna ja teiste lähedastega. Ka oskavad need inimesed aidata teisi, kes on raskesse olukorda sattunud.

«Sageli arvavad inimesed raskes olukorras olles, et nendega on lõpp. Tegelikult võib see olla millegi hea ja uue algus,» lisas Seery.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles