Massiliselt nakatanuid: Haapsalu spordivõistluse ajal said rannas ujujad lööbe

Elu24
Copy
Ohvreid tuleb järjest juurde: Haapsalu spordivõistluse ajal said rannas ujujad lööbe. Pilt on illustratiivne.
Ohvreid tuleb järjest juurde: Haapsalu spordivõistluse ajal said rannas ujujad lööbe. Pilt on illustratiivne. Foto: Jason Franson / AP

Pühapäeval toimus Haapsalus triatlon, millel osalejad väidetavalt hiljem lööbe said. Vasikaholmi rannas toimunud spordivõistluse ajal lehvis roheline lipp, mis lubas rannas ujuda.

Pühapäeval toimus Haapsalus XIV triatlon. Spordivõistlus, mis tutvustab triatloni kui tervislikku mitmekülgset spordiala ja jätkab triatloni traditsiooni Haapsalus, on saanud külge halva maigu, kuna mitmed triatlonil osalejad on väidetavalt saanud nahalööbe.

Lööve. Pilt on illustratiivne.
Lööve. Pilt on illustratiivne. Foto: LYDIA OCONNOR / CATERS NEWS / Caters News Agency

Üks pereema rääkis, et tema ise, tema teismelised tütred ja triatlonist osa võtnud abikaasa said kõik lööbe ja saavad nüüd selle vastu ravi. Seda vaatamata sellele, et rannas lehvis roheline, ujumist lubav roheline lipp.

«[Meil on] näpusuurused täpid, reite sisekülgedel, jalgadel, kõikjal,» rääkis lööbe saanud.

Elu24 võttis ühendust SA Läänemaa Haiglaga, kelle esindaja sõnul ei ole selliste tundemärkidega patsiente erakorralise meditsiini osakonda pöördunud.

Lääne regionaalosakonna vaneminspektor Lea Kiis sõnas, et viimased, 11.07 võetud Vasikaholmi veeproovid olid korras. Ka Haapsalu Linnavalitsusest kinnitati, et nende poole ei ole keegi kaebustega pöördunud. Ka terviseameti Läänemaa esindusele ei ole ühtegi kaebust tulnud. Eile teostatud vaatlusel oli vesi visuaalselt puhas, supluskoht rahvast täis.

«Haapsalus on varemgi olnud Paralepa rannas sarnane probleem, millele vastust pole saadud. Varasematel aastatel on lööve tekkinud samuti just eelkõige lastel ning rannas on olnud väljas hoiatavad sildid lööbeohu tekkimise kohta. Haapsalu rannad on madala veega, lahesopi sees, vesi soojeneb kiiresti ja vee liikumine on väike, see kõik tekitab soojadel suvedel probleeme,» sõnas Kiis. 

«Võtame linnavalitsusega ühendust ja peame nõu, mida annaks teha. Kõige esmane soovitus on, et pärast merevees suplemist tuleb end kindlasti üle pesta,» lisas ta.

Elu24 rääkis ka triatloni korraldanud jalgrattaklubi Paralepa esindaja Agu Lehemaaga, kes sõnas, et tema kuuleb asjast esimest korda. 

«Ma käin seal iga päev ujumas ja minuga on kõik korras. Rannas on roheline lipp ja seal tohib ujuda. Ma ei oska rohkem kommenteerida,» sõnas Lehemaa.

Paralepa jalgrattaklubi eest rääkis ka Jaan Saviir, kes samuti ütles, et kõik on korras.

«Olen käinud kahel nädalal enne triatloni pea igal õhtul Vasikaholmil ujumas, minu arvates on vesi puhas, selge, puhtaim Haapsalu rand. Vee temperatuur on olnud eelnevatel nädalatel  15-19 kraadi, vaid triatlonipäeval tõusis temperatuur 20 kraadini. Ei ole märganud endal täpikesi, ega kuulnud varasemalt ohvritest,» ütles ta.

G4S rannavalve, kes on kuulutanud Vasikaholmi ranna ujumiskõlbulikuks, sõnab, et nad on inimeste lööbest teadlikud, kuid veest nad midagi eriskummalist märganud ei ole. 

Ohvreid tuleb järjest juurde. Pilt on illustratiivne.
Ohvreid tuleb järjest juurde. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Elu24 tegi üleskutse kõigil, kes on saanud Haapsalus Vasikholmi rannas ujudes lööbe, sellest teada anda. Toimetuse postkasti tuleb iga paari tunni järelt kiri järgmiselt ohvrilt, kes on samuti lööbe saanud.

Üks naistest kirjutas: «Peale triatlonistide ujumisdistantsi läksime sõbrannaga ujuma. Veest välja tulles tundsin, et kael sügeleb. Läksin kohe koju dušši alla, sellegi poolest sain kaelale ja lõuale tugeva lööbe, mõned täpid tulid ka kehale ja reie siseküljele. Sama juhtus ka sõbrannaga. Mina arsti poole ei pöördunud. Sõbranna siiski pöördus perearsti poole, kes kirjutas talle tugeva allergiaravimi retsepti. [Tänaseks] aga lööve ei ole meil siiani lõplikult taandunud.»  

Teine kirjutab: «Suured punased täpid on seljal, kõhul, natuke jalgadel ning kaenla all. Arvasin, et minul on allergia välja löönud peale tomatite söömist. Ravin ennasr ise, arsti juures pole käinud. Punased täpid hakkavad vaikselt ära kuivama. Enam sel aastal vist Haapsalus ujuma ei lähe, kahjuks.»

Kolmas naine kirjutas, et tema mees sai lööbe ja võtab nüüd ravimeid. Nemad kahtlustavad sinivetikaid.

Peale nende kolme on näiteid veel ja veel.

Sinivetikas.
Sinivetikas. Foto: Postimees.ee

Raadio Elmaris olid hiljuti külas Tartu Ülikooli Tartu Observatooriumi teadlased Martin Ligi ja Krista Alikas, kes rääkisid veereostusest ja plastikust. Muuhulgas toodi välja ka sateliitpildid, mis näitavad sinivetikate levikut muuhulgas ka Haapsalu vahetus läheduses. 

Alikase sõnul on sinivetikate õitseng hetkel kõige intensiivsem Läänemere ava- ja lõunaosas. Satelliidi pildilt on näha suuremaid pinnakogumeid ka Soome lahe lääneosas. «Sinivetikate õitseng muudab vee värvuse rohekaks, mistõttu on see kergesti tuvastatav kaugseire andmetest, mis omakorda võimaldab hinnata sinivetikate arengut ja õitsengute asukohta. Soojade ja tuulevaiksete ilmade korral võivad õitsengud intensiivistuda. Pinnakogumid on ajaliselt ning ruumiliselt muutlikud ning sõltuvad tuule suunast, seetõttu peaks rannikualadel olema eriti tähelepanelik supluskoha valikul,» avaldas Alikas. 

Alikas lisas, et õnneks on tänapäeval võimalik iga päev saada satelliidi pilt, mis katab kogu Eestit ja Läänemere piirkonda. Tema sõnul on sinivetikad hoovuste ja tuultega hästi kergesti edasikantavad ning vastav foto aitab hinnata, kus see õitseng parasjagu on ja kui intensiivne on selle kulg. «Sinivetika õitseng on ajas alati muutlik. Kaugseire annab väga head operatiivset infot hetkeolukorra kohta,» sõnas Alikas.

«Sinivetika õitsengut me ära hoida ei saa, kuid me saame inimesi hoiatada. Kõige rohkem tähelepanu tuleb juhtida täna põllumeestele, sest põllumajanduslik hajareostus on järvedes põhiline toitainete allikas ja need panevad meie järved õitsema,» sõnas Ligi.

Kui kellelgi veel Vasikaholmi rannas ujudes lööve on tekkinud, andke teada aadressil toimetus@elu24.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles