Lõpuks tulemas: Oskar Lutsu Paunvere-saaga viimane osa «Talve» vändatakse filmiks

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
«Suvi»
«Suvi» Foto: Tallinnfilm

Vooremaa kuplite vahel algavad peagi võtted, et vormida mängufilmiks ka Paunvere epopöa neljas osa «Talve».

1994. aastal ehk 41 aastat pärast Oskar Lutsu surma ilmunud (variautoriks kirjandushuviline Arnold Karu, mistõttu romaani päritolus Lutsu sulest siiani kaheldakse) raamatu põhjal valmiva linaloo lavastajaks on Ergo Kuld, ja stsenarist Martin Algus, vahendab Tartu Postimees. «Talvet» ehk «Kevadest», «Suvest» ja «Sügisest» (Arvo Kruusemendi poolt filmideks vändatud vastavalt 1969, 1976 ja 1990) tuntud tegelaste saatusele lubas Luts oma lugejatele järge juba 1939. aastal, ent raamat jäigi tema eluajal ilmumata. 

«Üritame tabada ehedat lutsulikkust ja minna samasse ritta filmidega, mis varem on ilmunud,» rääkis Algus. «Žanriliselt on meie film draama-komöödia, sest Lutsuga seonduvalt oodatakse ikka huumorit, nii et sellest me ei pääse ja mõnuga kasutame seda teed.»

«Talve» tegevus toimub keerulisel ja põneval 1942. aastal, kui Eestis on asendunud Nõukogude okupatsioon Saksa okupatsiooniga. Maad on räsinud küüditamislaine ja ilmasõja lahingud, ent vaatamata ebakindlusele jääb inimloomus ikka endiseks – armastatakse, pidutsetakse, tülitsetakse ja lepitakse.

Loe tervet artiklit Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles