Missisaaga lõpp: Tiina Jantson saavutas konkurendi üle kohtus võidu

Elu24
Copy
Miss Valentine valimine klubis Seduction. Pildil Tiina Jantson.
Miss Valentine valimine klubis Seduction. Pildil Tiina Jantson. Foto: ARTUR SADOVSKI / PM/SCANPIX BALTICS

Juba kaks aastat autoriõiguste pärast vägikaigast vedav Tiina Jantson sai Harju maakohtus Ireni Erbi üle võidu. Erbi ei tohi edasipidi missivõistlustel kasutada Jantsonile kuuluvat kaubamärki «Missis Estonia».

Äsja lõppes väga edukalt «Missis Estonia 2019» võistlus, mida Tiina Jantson korraldab alates aastast 1992. Viimastel aastatel aga hakkas Ireni Erbi täiesti omavoliliselt kasutama Tiina Jantsonile kuuluva võistluse «Missis Estonia» nime ka oma ürituse korraldamisel. Abi saamiseks pöördus Tiina Jantson kohtusse ja nüüd tuli selle kohta ka Jantsonit soosiv otsus.

«Ireni Erbi ei varasta enam kunagi mulle kuuluvat nime oma ürituse korraldamiseks ega julge seda ka keegi teine edaspidi teha,» teatab Jantson täna hommikul meediale saadetud kirjas. 

Kõigis punktides mõisteti õigus Tiina Jantsonile ning Ireni Erbil tuleb nüüd lisaks kohtukulude tasumisele maksta Tiina Jantsonile ka 2500 €.

«See on suurepärane võit kõigile, kellel on probleeme olnud kaubamärgi vargusega,» lisatakse teates. 

Advokaat Reimo Mets ja Law Office Mets & Co andsid lootuse tagasi paljudele, kes arvasid, et selliseid kohtuvaidlusi on raske tõestada.

Nüüd jääb veel oodata kohtuotsuse jõustumist 30 päeva möödudes.

Ireni Erbi
Ireni Erbi Foto: promo

Probleemid Tiina Jantsoni ja Ireni Erbi vahel algasid 2017. aastal, võib-olla juba varemi. Tolle aasta 6. novembril rääkis Jantson «Kuuuurijas», kuidas Ireni Erbi tegeleb valetamise ja vassimisega.

«Eks ma ise olen selle koletise loonud,» tunnistas Jantson. «Ta tuli Miss Bikini võistlusele, seal jäi ta neljandale kohale, kuid tal tekkis seal ikkagi võimalus saada vajalikke kontakte. Ta hakkas ennast pakkuma erinevatele võistlustele.»

Erbi agentuur Star Kids Agency tegeleb lastega vanuses viis kuni 14 eluaastat ning mitmete tema endiste õpilaste sõnul on suurimaks probleemiks see, et ta sõimab oma noori õpilasi. Lisaks olevat ta mitmel erineval moel oma õpilasi petnud, nii rahaliselt kui muud moodi.

Jantsonil on Ireniga teinegi kana kitkuda. Missis Estonia võistluse looja väitis, et kui ta paar aastat võistlust ei korraldanud, kuulutas Ireni end ise Missis Estoniaks ja läks välismaale võistlusele. Lisaks võttis Ireni endale õiguse Missis Estonia võistlust korraldada ja tegi seda Jantsoni võistlusega isegi samal päeval. 

Tiina Jantson leiab, et kuigi ideedele ja kontseptsioonidele autoriõigused ei laiene, kahjustab selline lubamatu tegevus otseselt teda kui 25 aasta pikkuse traditsiooniga ürituse korraldajat.

Tiina Jantsoni kinnitusel ei oleks tal konkurentsi vastu midagi. Kui korraldataks ükskõik millise teise nimega iludusvõistlust naistele, oleks see igati teretulnud. «Ireni Erbi ebaeetilised teguviisid kahjustavad kogu Eesti iludusvõistluste mainet ja tagasi seda enam võtta ei saa. Kogu 25 aasta jooksul ei ole mitte midagi nii taunitavat ja ebaeetilist meie iludusvõistluste maastikul veel juhtunud. Alati on korraldajad leidnud omavahel lahendusi ja kunagi ei ole ära kasutatud mingi võistluse reklaamimiseks nii räigelt teise inimese pikaajalise töö vilju.»

Missis Estonia 2019
Missis Estonia 2019 Foto: Tiina Jantson

9. novembril 2017 uuris portaal Krasotka.ee Ireni Erbi tegemisi. Nad tõid välja tema ettevõtte kohta mitmeid fakte, mille osas Erbi eksib. Peale Missis Estonia nime kasutamisele tegutses Erbi ka ilma litsentsita. Sageli Monacos viibiv Ireni Erbi kirjutab, et tal on olemas rahvusvahelised litsentsid, jättes samas viitamata ühelegi talle kuuluvale konkreetsele ettevõttele. Kohalikku litsentsi tal enda sõnul olema ei peagi, kuid see ei vasta tõele.

Haridusministeeriumi veebisaidil on välja toodud kõik seadusest tulenevad kohustused, millest nähtub, et kohalik litsents peaks tal olema isegi siis, kui tegu pole agentuuri, vaid lihtsa huvikooliga.

Ireni Erbiga seotud veebliehekülgedel on kirjutatud, et tal on olemas rahvusvahelised litsentsid, olgugi, et neid seal ei esitata.

Võib-olla on need olemas ja ka täiesti kehtivad, kuid sel juhul kõlbavad need vaid mujal maailmas toimuvate konkursside korraldamiseks.

Iluduskuninganna ja Missis Estonia 2019
Iluduskuninganna ja Missis Estonia 2019 Foto: Tiina Jantson

Järgmisel päeval vastas Ireni Erbi Jantsoni kriitikale. 

«Jantson räägib valjuhäälselt, et ta alustas Missis Estonia valimistega 1992. aastal. Küll aga jätab ta ütlemata, et tema poolt alustatud üritus peatselt ka suri. Tänasel päeval ei ole Missis Estonia konkursi korraldamiseks mul vaja küsida luba inimeselt, kes kunagi ammu on midagi sarnast korraldanud ega ole sellega hakkama saanud. Minu konkursi aluseks on viis rahvusvahelist litsentsi, mitte mõne sellise kodaniku emotsioonid.»

«Sellel aastal (2017) otsustas Jantson mitte enam oodata minu Missis Estonia finaali, vaid valida oma Eesti Missis Estonia enne seda. Iseenesest ei ole see probleemiks, aga sügisel vahetult enne minu finaalshowd otsustas ta minu takistamiseks kaitsta kaubamärgi Missis Estonia EST 1992 – Braavo! Arvestades, et sõnu «missis» ja «estonia» ei ole võimalik kaubamärgina kaitsta, jääb talle eksklusiivselt EST 1992. Selle kaubamärgi all soovitamegi tal tulevikus oma konkursse korraldada.»

Tiina Jantson vastas juba samal päeval Ireni Erbi kommentaaridele.

«Iludusvõistluste maailmas, kus mina olen olnud tihedalt seotud juba 27 aastat, kehtivad teatud eetikareeglid lisaks ka juriidilistele reeglitele. Miks ei ole kahte ühesuguse nimega konkurssi maailmas? Sest on ebaeetiline hakata kasutama juba teise inimese poolt aastate jooksul tuntuks tehtud kaubamärgi nime. Miks ei korralda Eestis keegi teist Miss Estonia nimelist võistlust? Just seepärast, et Valeri Kirss on selle võistluse looja, kauaaegne korraldaja ja fakt, et ta juba aastaid seda võistlust praegu ei korralda, ei anna küll kellelegi õigust ilma tema loata hakata samanimelist iludusvõistlust Eestis tegema,» rõhutab Jantson.

Iluduskuninganna ja Missis Estonia 2019.
Iluduskuninganna ja Missis Estonia 2019. Foto: Tiina Jantson

22. augustil 2018 sai Jantsonil sellest kõigest villand ja kaebas noorukese Erbi kohtusse.

«Olen seda võistlust korraldanud juba 26 aastat ja nüüd pean kahetsustundega vaatama, kuidas nahaalselt ja jätkuvalt kasutatakse ära minu poolt kaitstud kaubamärki Missis Estonia veel ühe võistluse korraldamiseks,» kirjutab Jantson Elu24-le laekunud kirjas Missis Estonia kaubamärgi kohta.

Jantson lisab, et on kohtusse esitanud hagi Ireni Erbi ja tema Magic Monday Production vastu, kes Jantsoni sõnul tema kaubamärki ebaseaduslikult kasutavad ning seeläbi kõlvatut konkurentsi tekitavad.

«Vaatamata sellele korraldab Erbi ikka 26. augustil veel ühte Missis Estonia 2018 võistlust,» jätkab Jantson. «Ta on eiranud täielikult minu advokaadi poolt saadetud pretensioone, jätnud neile reageerimata ning jätkab ikka minu kaubamärgi kasutamise rikkumist.»

Irene Erbi vastas Jantsoni süüdistustele: «Süü kahtluse korral tuleb pöörduda politseisse. Proua Jantsoni jaoks ei ole aga mingi probleem homme kõva häälega väita, et mina olen nii Hr. Kennedy kui Princess Dianaga juhtunu taga. Peale vaadates näete, et meie kujundid, logod ning kõik materjalid on loodud Magic Monday Production poolt või tulevad Magic Monday rahvusvahelistelt partneritelt vastavalt kahepoolsetele kokkulepetele. Tema kaubamärke, kujundeid või mis iganes kaupa minu materjalides ei ole.»

«Milles seisneb tema süüdistus? Antud käitumine on selge ja madalal tasemel viis end veel korraks suure halaga ja valetamisest hoolimata pildile upitada. Mida oodata inimeselt, kes halva kuulsusega DeSheli salongis kosmeetikut mängides seisis sealse pettuskeemi taga. Salong pandi vist kinni, tema aga toob nüüd oma kombed üle ilukonkursside maailma,» vastas Ireni Erbi karmilt.

Nüüdseks on duell kahe naise vahel lõppenud. Ireni Erbi korraldab täna oma iludusvõistlust, mis on teise nimega. Täna valitakse täna «Young Lady & Lady of Estonia 2019» raames välja kõige ilusam miss ja missis. Finaalis osaleb 9 kaunitari vanuses 18 - 45 eluaastat, kelle seast valitakse kaks kaunimat.

Tiina Jantsoni sõnul on Missis Estonia iludusvõistluse ajalugu järgmine:

Eesti Missis Estonia iludusvōistlus naistele sai alguse juba 1992. aastal. See oli veel aeg, kus ametlikult emadepäeva ei tähistatud ja seega pühendas Tiina Jantson selle vōistluse oma ema mälestuseks. Nüüd on juba 25 aastat kestnud see SIXTINA Tantsu- ja Modellikooli poolt korraldatav imekaunis traditsioon. See traditsioon on kestnud kogu selle veerandsaja aasta jooksul ning pole mingitki põhjust väita Ireni Erbil, nagu olevat Tiina Jantsoni poolt korraldatav iludusvõistlus juba ammu välja surnud. Maailma suurimate naistele mõeldud iludusvõistluste litsensid on just Tiina Jantsonile korraldajate poolt antud ning Eestit on seal tema poolt saadetud kaunitarid alati esindanud. Kuna maailmas on mitmeid iludusvõistlusi naistele, siis vähem tähtsatele lihtsalt ei ole võimalik olnud Tiina Jantsonil Eesti esindajaid saata ja ta on keskendunud koostööle vaid kõige suuremate ja prestiižikamate võistlustega.

Seniste Eesti Missis Estonia tiitlikandjate hulgas on palju huvitavaid ja tuntud naisi, kes Eestit esindanud ka maailma suurimatel naistele mōeldud iludusvōistlustel, nagu Missis Globe, Missis World ja Mrs Worldwide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles