Kas minister Mart Helme peab ka oma tütreid «hobusevarasteks»? (3)

Elu24
Copy
Siseminister Mart Helme
Siseminister Mart Helme Foto: Sander Ilvest / Postimees

Siseminister Mart Helme sõnas, et teadusesse minev lisaraha ei peaks kuluma «olematu teadusliku tasemega» Tallinna ülikooli «hobusevaraste kasvatamiseks». Tallinna Ülikooli näol on tegu õppeasutusega, kus on tema kaks tütart õppinud.

EKRE esimees ja praegune siseminister Mart Helme on abielus Helle-Monikaga. Tema esimene naine oli Sirje Helme, kellega koos ta sai kolm last: tütre Triinu (praeguse nimega Van Doorslaer) ning kaksikud Martin Helme ja Maarja Vaino.

Kui Martin Helmel on ajaloolase kraad Tartu Ülikoolist (lõpetas aastal 2000), siis õppisid tema õed pealinnas. Triin lõpetas aastal 2000 Pedagoogikaülikooli ja siirdus 2004. aastal Tallinna Ülikooli õppima. Seal sai ta 2007. aastal magistrikraadi. Eesti Teadusinfosüsteem ehk ETIS kohaselt sai ta 2015. aastal doktorikraadi samuti Tallinna Ülikoolist.

Samal ajal, kui Triin Tallinna ülikoolis õppis, ta ka töötas seal. 

2004, kui ta sinna õppima siirdus, alustas ta ka tööd sekretärina, ja tegi seda 2007. aastani. Aastatel 2007-2009 oli ta poole kohaga Germaani-Romaani Keelte ja Kultuuride Instituudis assistent. 2009-2014 lausa lektor. 

Maarja Vaino on eesti kirjandusteadlane, kolumnist, raamatute koostaja, kirjandusliku rühmituse 14NÜ liige, aastatel 2005–2016 A. H. Tammsaare muuseumi juhataja ning alates 2017. aastast Tallinna Kirjanduskeskuse (Tammsaare ja Vilde muuseum) direktor.

Vaino lõpetas Tallinna Pedagoogikaülikooli eesti filoloogia erialal ning kaitses Tallinna Ülikoolis 2011. aastal doktorikraadi eesti kirjandus- ja kultuuriuuringute alal (doktoritöö teema oli "Irratsionaalsuse poeetika A. H. Tammsaare loomingus", juhendaja Rein Veidemann). Doktoritöö sai üliõpilaste teadustööde riiklikul konkursil valdkondade ja tasemete ülese peapreemia ning valiti Tallinna Ülikooli üliõpilaste teadustööde konkursil humanitaarteaduste doktoritööde kategoorias 2012. aasta parimaks doktoritööks. 2019. aastal valis Tallinna Ülikool Maarja Vaino Sajandi vilistlaste hulka.

Kõigele selle vaatamata nimetab Triinu ja Maarja isa, Eesti siseminister Mart Helme Tallinna Ülikooli olematu tasemega kõrgkooliks, mis koolitab hobusevargaid.

Mart Helme on sarnaselt poeg Martinile lõpetanud Tartu Ülikooli ajaloo eriala. Äkki ei väärtusta papa tütarde haridust, kuna ise on TÜ vilistlane?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles