Harry natsifotod, Charlesi tampooniskandaal ja tsirkusesse põgenenud Stephanie – need kuninglikud skandaalid läksid ajalukku

Inna-Katrin Hein
Copy
Prints Harry ja Sussexi hertsoginna Meghan Trooping the Colour paraadil
Prints Harry ja Sussexi hertsoginna Meghan Trooping the Colour paraadil Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Euroopa kuninglike pere liikmete seas on «musti lambaid», kes on läinud oma skandaalse käitumisega ajalukku. Enim on värvikaid isiksusi ja käitumisreeglitest üleastujaid Briti kuninglikus suguvõsas.

Selle aasta alguses sattus kuninganna Elizabeth II abikaasa, 98-aastane Briti prints Philip skandaali, kuna tekitas 17. jaanuaril Norfolkis Sandringhami loss lähedal autoõnnetuse, milles sai üks naine vigastada, teatab iltalehti.fi.

Paar päeva pärast õnnestust nähti printsi taas autoroolis. Briti meedia teatas siis, et prints vilistab kaasliiklejate turvalisuse peale ning temalt tuleks load ära võtta. 

Briti prints Philip sattus 17. jaanuaril 2019 autoõnnetusse. Pildil on printsi land Rover küljeli
Briti prints Philip sattus 17. jaanuaril 2019 autoõnnetusse. Pildil on printsi land Rover küljeli Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Maailma kõmumeedia on pidevalt jälgimas prints Harryt ja Sussexi hertsoginnat Meghanit. Enne abiellumist tõi kõmumeedia Meghani minevikust esile mahlakaid seiku, mis lugejaid paeluda võiksid.

Briti prints Harry 2018
Briti prints Harry 2018 Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Prints Harry minevikus on olnud nii mõnigi skandaal, millest kuningliku perekonna jaoks oli kõige häbiväärsem 2005. aastal aset leidnu. Prints Harry osales Halloweeni peol, kus oli kehastunud natsiks, kandes natsivormi meenutavaid riideid.

Nii Harry kui kuninganna Elizabeth II vabandasid selle juhtumi tõttu avalikult.

Kõmuväljaannete lehekülgedele on jõudnud samuti fotod, millel Harry on alasti ja millel ta suitsetab kanepit.

1990. aastatel alguses kirjutati sageli prints Charlesi ja printsess Diana õnnetust abielust. Neil mõlemal oli abieluväliseid suhteid ning üsna pea pärast nende abiellumist 1981 sai Dianale selgeks, et ta mehe tegelik armastatu on Camilla Parker-Bowles.

Briti prints Charles ja Lady Diana Spencer 24. veebruaril 1981, mil nad kihlusid
Briti prints Charles ja Lady Diana Spencer 24. veebruaril 1981, mil nad kihlusid Foto: Ron Bell / AP/Scanpix

Pärast prints Charlesi ja printsess Diana lahutust 1996 jõudis kõmumeediasse Charlesi ja Camilla telefonikõne. Charles sõnab, et ta tahab elada Camilla pükstes. Camilla teatab naerdes, et sel juhul peaks Charles muutuma ta püksikuteks.

«Või veel parem, muutun tampooniks. See sobib mulle,» viskas Charles nalja.

Charlesi ja Diana jätkasid pärast lahutust oma suhete klaarimist, tehes seda üsna avalikult. Diana andis juba enne lahutust intervjuusid, milles sõnas, et tema ja ta mehe abielu on kolmeliikmeline. See oli viide Charlesi salakallimale Camillale.

Charles ja Camilla abiellusid 2005, kaheksa aastat pärast Diana hukkumist Pariisis autoõnnetuses.

Prints Charles ja Camilla Parker-Bowles abiellsuid 9. aprillil 2005
Prints Charles ja Camilla Parker-Bowles abiellsuid 9. aprillil 2005 Foto: ALASTAIR GRANT / AFP/Scanpix

Kuninganna Elizabeth II poja, prints Andrew ekskaasa, Yorki hertsoginna Sarah Ferguson oli samuti skandaalne. Briti tabloidid avaldasid fotod, millel naine on koos oma armukese John Bryaniga, kes imes ta varbaid.

Briti prints Andrew ja Sarah Ferguson kihlusid 19. märtsil 1986
Briti prints Andrew ja Sarah Ferguson kihlusid 19. märtsil 1986 Foto: PA / PA Archive/Press Association Images/Scanpix

Prints Andrew ja ta naine läksid pärast skandaalsete fotode avaldamist 1992 lahku ja nad lahutasid 1996. Briti kuninglik pere teatas, et Ferguson elas aastaid nende kulul ja on neile võlgu. Naine ei andnud alla, tegeles mitmete asjadega, mis talle piisavalt raha sisse tõid ja maksis võla ära.

Tabloidid on jälginud ka Andrew ja Sarah vanema tütre, printsess Beatrice’i suhet ärimees Edoardo Mapelli Mozziga. See mees jättis maha oma elukaaslase ja kaheaastase lapse, et olla Beatrice’iga.

Briti printsess Beatrice
Briti printsess Beatrice Foto: Alastair Grant / AP/Scanpix

Ka Rootsi kuninglik pere ei ole pääsenud skandaalidest. Tabloidid on kirjutanud, et kuninganna Silvia isa Walther Sommerlath oli nats ning prints Carl Philipi kaasa, printsess Sophia oli varem pesumodell ja tõsielustaar.

Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia oma pulmapäeval 19. juunil 1976
Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia oma pulmapäeval 19. juunil 1976 Foto: SCANPIX / Scanpix Sweden/Scanpix

Enne suhet prints Carl Philipiga osales Sofia Hellqvist tõsielusaates «Paradiisihotell», kus poseeris alasti, keha katmas vaid madu. Prints Carl Philip oli nooremana kõva pidutseja ja sattus nii mõnigi kord kaklusse.

Rootsi printsess Sofia oli varem Sofia Hellqvist, kes sai tuntuks pesumodellina
Rootsi printsess Sofia oli varem Sofia Hellqvist, kes sai tuntuks pesumodellina Foto: Tony Kollberg / Stella Pictures/Scanpix

Suurim skandaal puudutab aga kuningas Carl XVI Gustafit. 2010. aasta sügisel ilmus Rootsis raamat «Kuningas vastu tahtmist», mille kohaselt külastas kuningas nooremana Stockholmi seksiklubisid.

Raamatus väidetakse, et kuningas osales orgiatel ja alasti basseinipidudel ning tal oli 1990. aastatel salasuhe lauljanna Camilla Henemarkiga. Kuningas ei eitanud raamatus esitatut, kuid sõnas, et need sündmused leidsid aset kaua aega tagasi ja ta ei mäleta kõiki.

Monaco vürstisuguvõsa kõige skandaalsem liige on printsess Stephanie. Vürst Rainier ähvardas oma tütre jätta päranduseta, kui ta avaldab topless fotod, mille ta kallim tegi.

Värvikat elu elanud Stephanied tuntakse ka sellest, et ta jäi ellu 1982. aastal toimunud autoõnnetuses, milles ta ema, endine Hollywoodi staar ja Monaco vürstinna Grace Kelly hukkus.

Monaco vürst Rainier ja vürstinna Grace (endine Hollywoodi staar Grace Kelly) oma pulmapäeval, 19. aprillil 1956
Monaco vürst Rainier ja vürstinna Grace (endine Hollywoodi staar Grace Kelly) oma pulmapäeval, 19. aprillil 1956 Foto: Royalty / ©2001 Credit:Topham Picturepoint

Stephanie üritas lüüa läbi lauljana, kuid ta karjäär jäi lühikeseks ning tal on seljataga mitu ebaõnnestunud abielu.

Stephaniel on kahe mehega kolm last. 2001. aastal tekitas ta skandaali, kui ilmnes, et ta uus kallim on elevantide treener Franco Knie. Stephanie lahkus Monaco vürstipaleest, kaasas kohvrid ja lapsed ning asus elama tsirkusse. See suhe lõppes, kuid Stephanie jäi tsirkust armastama. Viimasel ajal ei ole Stephanie enam skandaalidesse sattunud.

Monaco vürst Albert II ja ta õde, printsess Stephanie
Monaco vürst Albert II ja ta õde, printsess Stephanie Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP/Scanpix

Stephanie vanemal õel Caroline’ile on samuti olnud skandaalseid suhteid. Ta esimene abielu oli prantslasest naistemehe Philip Junoga ja see lõppes kiiresti. Ta teine mees Stefano Casiraghi hukkus paadiõnnetuses.

Kolmas abikaasa, Hannoveri prints Ernst August on Caroline’i endise sõbra eksmees. Tegemist on mehega, kes mitmel korral on avalikkuses purjus olnud ja staaritsevalt käitunud.

2000. aastal jäädvustas meedia, kuidas see prints Saksamaal Hannoveri maailmanäitusel Türgi paviljoni juures avalikult urineeris. See tõi kaasa diplomaatilise skandaali, kuna selline käitumine solvas türklasi.

Monaco printsess Caroline ja ta mees, Hannoveri prints Ernst August
Monaco printsess Caroline ja ta mees, Hannoveri prints Ernst August Foto: Lise Aaserud/SCANPIX / Code 20520/Scanpix

2010. aastal jäädvustasid kõmufotograafid, kuidas prints Ernst August suudles Tais teist naist. Nüüdseks elavad Caroline ja Ernst August eraldi.

Monaco vürst Albert II on olnud kõmumeedia hammmaste vahel oma paljude naissuhete tõttu. Albert II ja ta abikaasa, Lõuna-Aafrika endine olümpiaujuja Charlene Wittstock abiellusid 2011. Nende suhet on varjutanud vürsti varasemad naised ja vallaslapsed, keda väidetavalt on kümme. Kaks last, Jazmin Grace Grimaldi ja Alexandre Grimaldi-Coste on Albert II omaks tunnistanud.

Monaco vürst Albert II ja vürstinna Charlene 2. juulil 2011 oma pulmapäeval
Monaco vürst Albert II ja vürstinna Charlene 2. juulil 2011 oma pulmapäeval Foto: Benoit Tessier / Reuters/SCANPIX

Nii Monaco kui Prantsuse tabloidid märkisid, et Charlene astus altari ette nutetud näoga ja ta ei paistnud väga õnnelik.

Kinnitamata andmetel üritas Charlene enne abiellumist sünnimaale, Lõuna-Aafrika Vabariiki põgeneda, kuid see ei õnnestunud. Samuti väideti, et kui Albert II ja ta naine olid mesinädalatel, siis nad elasid erinevates hotellides.

Paar on seni abielus ja neil on 2014 sündinud kaksikud, prints Jacques ja printsess Gabriella.

Monaco vürst Albert II ja vürstinna Charlene kaksikud, prints Jacques ja printsess Gabriella
Monaco vürst Albert II ja vürstinna Charlene kaksikud, prints Jacques ja printsess Gabriella Foto: NIVIERE/VILLARD/SIPA /Scanpix

Hispaania kuningakoja kõige suuremad skandaalid on seotud raha ja maksudega.

Printsess Christina abikaasa, käsipallur Iñaki Urdangarin mõisteti maksupettuses süüdi. Kõmumeedia on kajastanud ka endise kuninga Juan Carlose salapäraseid tehinguid.

Hispaania kuningas Juan Carlos ja kuninganna Sofia 2014
Hispaania kuningas Juan Carlos ja kuninganna Sofia 2014 Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP/Scanpix

Juan Carlos loobust troonist 2014 ja uueks kuningaks sai ta poeg Felipe.

Kahtlustati, et Juan Carlos ostis riigi raha eest Marokos maja, mis on ta armukese nimel. Väidetavalt sõlmis Juan Carlos 80 miljoni euro suuruse lepingu loomaks kiiret rongiühendust Hispaania ja Saudi Araabia vahel.

Kuninga armukese väite kohaselt on Juan Carlos mitmel korral üritanud kuninganna Sofiast lahutada.

Paar aastat tagasi väitsid Hispaania kõmuväljaanded, et Juan Carlos käis koos oma armukesega Botswanas maksumaksjate raha eest elevandijahil.

Belgia prints Laurent on olnud oma riigile häbiplekk. Kuningas Alberti teisel pojal on olnud aastaid naisteküti maine, kuid 2007 jäi ta korruptsiooniga vahele.

Prints Laurent on jätkanud ignorantset käitumist, jäädes riigi iseseisvuspäeva pidustustel silma sellega, et kui ülejäänud käitusid hümni ajal aupaklikult, siis tema oli nutitelefonis ja tegi sealt videot vaadates imelikke häälitsusi. 

Belgia prints Laurent 2015
Belgia prints Laurent 2015 Foto: Jock Fistick / Reporters/Scanpix

2018. aastal langetas Belgia parlament otsuse vähendada ülbe printsi toetusrahasid. Laurent sai varem aastas 307 000 eurot, kuid nüüd saab 46 000 eurot. Lisaks ei soovi nüüdseks endine kuningas Albert teda kuninglikus palees näha ja tal on sinna sisenemine keelatud.

Belgia kuningas Albert ei ole ka ise skandaalist pääsenud. Delphine Boël kirjutas ja avaldas raamatu, milles väidab, et ta on kuninga vallaslaps, keda kuningas ei taha tunnistada.

Belgia kuningas Albert II 2013 enne troonist loobumist
Belgia kuningas Albert II 2013 enne troonist loobumist Foto: Dirk Waem / AFP/Scanpix

Kohus määras kuningale isadustesti, millest Albert ei saa keelduda, kuid Belgia endine kuningas nõuab, et testi tulemused jääksid saladuseks.

Albert II loobus troonist 2013 ja uueks kuningaks sai ta vanem poeg Philippe I.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles