Pildid ja video: Lääne-Euroopat küpsetav «ahjukuumus» ajab inimesed vette (3)

Inna-Katrin Hein
Copy

Euroopa lääneosas on äärmuslik kuumalaine, mille tõttu on temperatuurid kerkinud väga kõrgele ning inimesed otsivad viise, kuidas end jauhutada.

Reuters kirjutab, et kohalikel on lihtsam päikese eest varjuda, kuid turistidel mitte ning selle tõttu on mitmed reisifirmad näiteks Roomas ja Pariisis ekskusrsioone ära jätnud.

Mõlemas linnas on avalike purskkaevude juures pidevalt end jahutavaid inimesi.

Inimesed end jahutamas Pariisi Trocadero purskkaevus
Inimesed end jahutamas Pariisi Trocadero purskkaevus Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFPScanpix

Kahe suurlinna külastajate sõnul on nad siiski osasid vaatamisväärsusi näinud, kuid hilisõhtusel või varahommikusel ajal, mil päike veel ei kõrveta.

25. juunil mõõdeti Itaalia pealinnas Roomas kella 7.00 ajal juba 31 kraadi ning ka õhuniiskus on kõrge, meenutades kliima poolest troopikat.

Turist joomas Itaalias Roomas Barcaccia purskkaevu vett
Turist joomas Itaalias Roomas Barcaccia purskkaevu vett Foto: Andrew Medichini / AP/Scanpix

Kõige kõrgemad on temperatuurid Itaalia lõunaosas, kus kuumuse tõttu on süttinud autosid ja majakatuseid. Sitsiilia Eloro politsei teatel on sel nädalal seni süttinud 41 autot. Need masinad olid parkimisplatsil, mille juurest pääses randa.

Tuletõrjujate teatel ei ole tulekahju algallikas veel kindlaks tehtud, kuid oletatakse, et mõnes autos oli midagi, millest kahjutuli alguse sai. Tuli levis kuivuse tõttu kiiresti ja selle levimise takistamine oli keeruline, tuues kaasa maastikupõlengu.

Prantsusmaal on samasugused kuumaprobleemid nagu Itaalias. Ka seal otsivad kohalikud ja turistid, kus ja kuidas end kuumuse eest kaitsta ja jahutada.

Üks populaarsemaid paiku on Pariisi Trocadero purskkaev.

Pariisi Trocadero purskkaev on praegu nii kohalike kui turistide seas hinnas
Pariisi Trocadero purskkaev on praegu nii kohalike kui turistide seas hinnas Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP/Scanpix

Prantsusmaa ilmateenistus Meteo France andis oranži hoiatuse ehk teise astme kuumahoiatuse. Kõige kõrgem on punane hoiatus.

Pariisis on oodata kuni 36-kraadist kuumust, mujal Prantsusmaal võib temperatuur tõusta 40-kraadini.

Meteoroloogide sõnul on nüüdne kuumalaine põhjustatud kliimasoojenemisest ning sellesse kergekäeliselt suhtumine võib maksta nii mõnegi elu. Äärmuslikud temperatuurid suvel ja talvel on muutumas ka parasvöötmes tavaliseks.

Prantsuse haridusministeerium teatas 24. juunil viitega valitsuse otsusele, et osadel õpilastel on lõpueksamid ja sellises kuumuses ei ole neid võimalik teha. Seega lükkasid ametnikud eksamid edasi.

Eelmisel korral oli Prantsusmaal väga kuum 2003. aasta suvel. Siis suri kuumuse tõttu umbes 15 000 inimeste, kellest suur osa olid eakad või mõne kroonilise haiguse all kannatajad.

Praegune kuumalaine ulatub ka Saksamaale, Šveitsi ja Belgiasse.

Inimesed basseinis Lääne-Saksamaal Essenis
Inimesed basseinis Lääne-Saksamaal Essenis Foto: INA FASSBENDER / AFP/Scanpix

Saksa meteoroloogid ennustavad nädala teiseks pooleks kuni 43-kraadist temperatuuri. Šveitsis ja Belgias peaks temperatuur tõusma kuni 39 kraadini.

Mitmel pool on maastiku- ja metsapõlenguid ning võimud on andnud hoiatuse metsa mitte minne ja tuld mitte teha.

Metsapõleng Ida-Saksamaal Lieberose'is
Metsapõleng Ida-Saksamaal Lieberose'is Foto: PATRICK PLEUL / AFP/Scanpix
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles