Kas teadsid? Kuus fakti jaanipäeva kohta

Elu24
Copy
Jaanipäev oli vanade eestlaste tähtsaim püha.
Jaanipäev oli vanade eestlaste tähtsaim püha. Foto: Arvet Mägi

Uue nädala esmaspäeval on jaanipäev, mis on paljude eestlaste jaoks püha. Aga kui palju selle päeva kohta üldse teatakse?

Eestlased tähistavad igal aastal suure hurraaga jaanipäeva, saades sõpradega kokku, tehes lõket, grillides ja mõni väisab ehk ka mõnd muusikafestivali. Pidu on suur ja võimas, kuid tegelikult vähesed teavad, mida sellel päeval üldse tähistatakse. Jõulud ja vabariigi aastapäev on teada. Nende päevade tähtsus on meile selge. 

Nüüd teeme ka jaanipäeva kohta asja selgemaks.

Siin on kuus fakti jaanipäeva kohta.

1. Nimetus pärineb kirikukalendrist

Jaanipäeva nimetus pärineb kirikukalendrist, kirikus tähistatakse sel päeval Ristija Johannese sünnipäeva.

2. Jaanipäev on suve kõige tähtsam püha

Jaanipäev on iidne suvepüha, aasta tähtsaim püha. Jaanilaupäeval oli maal ja ka linnas veel hiljuti tavaks käia saunas ja tingimata külastada surnuaial omaste haudasid. Õhtul süüdati jaanituli, aasta kõige olulisem tuli. Jaanituld tehakse tänagi, see tava on üsna vähe muutunud viimase saja aastaga.

3. Kuupäeva valik seotud repressioonidega

Kriitikute hinnangul valiti 24. juuni Johannese päevaks, et kustutada või omastada põlisrahvaste kesksuvepüha traditsioone.

4. Eelnev päev on ajalooliselt olulisem

Jaanipäeva-eelset päeva nimetatakse jaanilaupäevaks, mis on tuntud ka kui võidupüha, mis tähistab Eesti vägede võitu Vabadussõjas Võnnu lahingus 23. juunil 1919 Landeswehri üle.

Võidupüha on Eesti riigipüha, mida peetakse 23. juunil alates aastast 1934.

5. Jaanituli on seotud päikesega

Jaaniõhtut ja -ööd tähistatakse Eestis laialdaselt jaanituledega, millel on sümboolne seos pööripäeva ja päikese kõrgseisuga. Sel puhul on kombeks korraldada nii rahvapidusid kui ka tähistada püha sõprade ja tuttavate keskel väiksemate lõkkeõhtute või grillimisega koduaias ja looduses. 

6. Jaanituld tehakse ka mujal

Peale Eesti tehakse tuld ka Lätis ja põhjamaades.

BOONUS 

Eestis on 12 riigipüha

Koos võidupüha ja jaanipäevaga on Eestis veel kümme riigipüha. Uusaasta, Eesti vabariigi aastapäev, suur reede, ülestõusmispühade 1. püha, kevadpüha, nelipühade 1. püha, taasiseseisvumispäev, jõululaupäev ning esimene ja teine jõulupüha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles