Nike reklaamikampaania muutus kriitikaks volüümikate naiste suunal

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Nike'i ülekaaluline mannekeen Londoni esinduses
Nike'i ülekaaluline mannekeen Londoni esinduses Foto: Kuvatõmmis/Dezeen

Eelmisel nädalal tekkis suur skandaal, kui Nike hakkas Londoni esinduspoes kasutama kurvikat mannekeeni. Küll aga ei tekkinud skandaal nii väga mannekeeni kehatüübi, vaid seda arvustanud ajakirjaniku ümber.

Kui spordirõivabränd Nike otsustas Londoni esinduses kurvikatele ja puuetega inimestele riiete demonstreerimiseks hakata kasutama nende kehatüübile vastavaid mannekeene, siis ei osanud nad arvata, et sellest suur skandaal tekib. Vähemusgruppe kaasavad aktsioonid on ju praegu moes. Sellest žestist otsustas kriitilise loo teha The Telegraphi ajakirjanik Tanya Gold, kes nimetas volüümikat mannekeeni jälgiks ja ebameeldivaks. Kehapositiivsust toetavatele inimestele see ei meeldinud ning sellest tekkis suur skandaal.

Ei olnud muud kui reklaamitrikk

Elu24 võttis ühendust pluss-suuruses modelli ja telenäo Madli Vilsari ning toitumisnõustaja ja personaaltreener Erik Orguga. Mõlema arvates oli tegu reklaamitrikiga.

«Ma olen päris kindel, et tegu on hästi kirjutatud turundustrikiga,» sõnas Madli ja lisas, et Tanya Gold kirjutas 2008. aastal vastupidise tooniga artikli ja on ise suuruses 44-46. Madli leiab, et kogu selle teema probleem ei ole nii väga Goldi artiklis, vaid inimestes, kes teda toetavad.

Madli lisas: «Ma leian, et igas suuruses inimese keha väärib armastust, võimalust kanda riideid, mida ta soovib, kui ta tunneb ennast hästi. Nii suuruses 34 kui ka 44-46 nagu loos mainitud. Mul on hea meel et näidatakse avalikult, et suurem inimene on ka väärt trendikaid spordiriideid.»

Madli Vilsar
Madli Vilsar Foto: Erakogu

«Nike eesmärk oli endale tähelepanu tõmmata, aga kas ülekaaluliste inimeste aktsepteerima julgustamises või innovaatilise ja kaasava lähenemise eest, seda teab ainult Nike,» ütles Erik Orgu. «Igatahes tähelepanu nad said küllaga. Tähelepanusoov oli ilmselt ka Tanyal ja tema käik oli samuti edukas, kuna artiklis oli vint selgelt meelega üle keeratud!»

Ülekaal ei tähenda ebatervislikku

Kui lähtuda asjaolust, et Tanya Gold kirjutas meelega sensatsioonilise artikli, siis justkui lugu ei ole, aga kui arvestada artiklile saabunud tagasisidet, siis ilmselgelt ei saanud kõik sellest aru. Tanya Gold kasutas artiklis mitmeid ülekaaluliste ja kurvikate inimeste kohta käivaid stereotüüpe, millega lugejad nõus olid ja millel nende kriitika põhineb.

Madli sõnas, et kuigi paljud inimesed mõtlevadki, et tüsedad inimesed ei saa tervislikud olla, siis paljud volüümikad inimesed jooksevad maratone, tantsivad ja matkavad nagu iga teine. Telenägu tõi välja, et tema arvates adub ühiskond vaid äärmusi. Üks selle põhjus võib olla ka modellindus, kus suurust 40 loetakse pluss-suuruseks. Päriselus on see täiesti keskmine ja okei suurus.

«Ma usun siiralt, et vaid riidesuurus ei näita inimeste tervislikkust. Ma olin nii ebatervisliku eluviisiga, kui ma olin suuruses 36. Praegu teen ma palju rohkem enda tervise heaks kui kunagi varem,» ütles Madli enda kohta ja tõi välja, et hiljuti osales terve kamp pluss-suuruses naisi Vitality London 10 kilomeetri jooksul ja tõestas sellise mõtlemise vanamoodsust.

Madli tõi ka välja, et on suur vahe, kas inimese ülekaal tähendab, et ta on tüse või on ta lihtsalt suurem kui modellimaailm ja riidetööstus tavaliselt aktsepteerib.

«Ma arvan, et enamik neist inimestest ei tea ka, mida tähendavad probleemid kehakaaluga ja kuidas sellega konstantselt tegeleda. Tihti need inimesed näevad rohkem vaeva ja hoolitsevad enda eest kui need, kelle kaal ei muutu lihtsalt,» ütles Madli ja lisas, et paljud kritiseerijad on lihtsalt trollid ja paljud neist on ise väga hädas endaga ja selleks, et end paremini tunda, tehakse teisi maha.

«Igas teemas on kõiketeadjad, kes ei tea asjast midagi. Paljud meie ühiskonnas ikka veel arvavad, et peenike võrdub tervislik. Kahjuks või õnneks modellimaailmast tulles tean, et sellele on nii palju vasturääkivaid faktoreid. Hoopis teine asi on olla heas vormis ja terve,» lisas Madli Vilsar.

Erik Orgu ei ole kriitikutega nõus. «Ma ei saa nõustuda nendega, kes väidavad, et ülekaalulised on tingimata ebatervislikud, kuna minu jaoks tähendab sõna ebatervislik terviserikkega inimest ja ülekaal pole terviserike! Olen aidanud oma toitumiskavaga väga paljudel tüsedatel tervetel inimestel ülekilodest vabaneda, andes neile ette sobilikud toidukogused.»

Erik Orgu
Erik Orgu Foto: Erakogu

Orgu tõi välja, et ülekaalus inimene võib tervislik olla ja ka tema tervis võib korras olla, aga ülekaal on esimene samm terviserikete suunas, alustades valutavast põlvest, mis kannatab ülekilodest tingitud lisakoormuse pärast, kuni südame-veresoonkonnahaigusteni välja.

«Goldi väited on liiga üldistavad, aga ülekaalulistel on rohkem terviserikkeid, mida annaks vältida, süües kvaliteetsemat toitu õigetes kogustes, st nii palju kui vaja, mitte nii palju, kui tahetakse,» ütles Orgu. 

Kurvikatel naistel on raske riideid leida

Inimesed tõi Tanya Goldi artiklit kritiseerides välja tema ebaloogilise suhtumise, kus Nike ei tohiks tüsedatele spordirõivaid reklaamida, aga samas ütleb, et tüsedad peaksid trenni tegema. Madli leiab, et olukord on tegelikult vastupidine. Ta teab isiklikust kogemusest, kuidas uus ja vinge spordikomplekt võib muuta enesetunnet ning tõsta tuju ja tahtmist sporti teha. Modell tõi välja, et Eestis on tihti probleem ka see, et ilusad spordiriided lõppevad suuruses 44 ära. Naised, kes tahavad uuesti vormi saada ja enda tervise eest hoolitseda, peavad spordiriideid ostma meesteosakonnast.

Madli Vilsar
Madli Vilsar Foto: Erakogu

«See on väga kurb. Ma leian, et igas suuruses naine tahab ennast hästi tunda, kui ta trenni teeb. Nike on kusjuures üks viimastest maailmabrändidest, kes Eestis ka popp, mis tuleb välja pluss-suuruses või suuremate numbritega kui 42-44,» rõhutas Madli.

Ka Erik Orgu toob välja asjaolu, et inimesed tahavad sprorditegemiseks ilusaid riideid, millest saavad motivatsiooni treeningutega alustada. Orgu lisas, et Nike seisukohalt on oluline võimalikult paljudele inimestele võimalikult palju oma tooteid müüa. Nikele oleks suur sihtgrupp kasulik ja nad ei peaks ise turgu piirama.

Tanya Goldile kirjutas vastukaaluks artikli Business Insideri ajakirjanik Kate Taylor, kes tsiteeris uuringut, kus on öeldud, et kaaluga seotud stigmade promomine, nagu tüsedate mannekeenide keelustamine, teeb inimestel raskemaks kaalu kaotada. Madli sõnas, et kuigi teistega on olnud ka vastupidiseid olukordi, siis temal võtabki see just tuju ära.

«Eriti nendel madalatel hetkedel, kui on raske ennast ilusana näha, aga tahaks ka riideid, mis paneksid ennast paremini tundma,» ütles Madli.

Telenäo sõnul on hea see, et lõpuks tõmmati tähelepanu asjaolule, et naised, kes tahavad uusi riideid, kuid ei ole «õiges» suuruses, saavad seda teha. Madli tõi välja, et inimesed lähevadki uusi riideid siis ostma, kui tahetakse elumuutust, sest ilusad riided ja vastav varustus aitavad elu muuta. Ja sellist asja peaks just tunnustama.

Toitumisnõustaja Erik Orgu sõnas, et tüsedad mannekeenid pole keelatud ja ei tohikski olla, kuna kurvikad inimesed saavad kogeda positiivset emotsiooni, et selline võimas bränd nagu Nike pöörab neile tähelepanu.

Erik Orgu
Erik Orgu Foto: Erakogu

Orgu tõi välja, et Eestis on iga teine täiskasvanu ülekaaluline või rasvunud ning otse loomulikult tahavad ka ülekaalulised või rasvunud kanda kenasid riideid, sest need võivad anda tõuke hakata sportlikuks. Eratreenerina tegutsev Orgu tõi näiteks oma kliendi, kes enne jõusaali minemist ebakindluse vähendamiseks ostis endale mitmesaja euro eest just Nike spordiriideid. Ta on praeguseks kaotanud 20 kilo ning teinud läbi väga suure muutuse. See on ehe näide sellest, kuidas ilusad ja sobivad spordirõivad aitavad muutustele kaasa. Tänu mannekeenidele näevad ülekaalulised või rasvunud inimesed, millisena spordiriided nende seljas välja näeksid. 

Liiga peenike ei ole ka hea

The Guardiani artiklis on viidatud 2017. aasta uuringule, kus tavalised mannekeenid esindavad problemaatiliselt alakaalulisi naisi. Paljudel sellist kehatüüpi omavatel naistel pole menstruatsioon võimalik.

Madli tõi näited modellimaailmast, kus ta praeguseks üle 10 aasta tegutsenud on. Tema sõnul on enamik praegu pluss-suuruses modelle olnud ka piitspeenikesed ja nn normidele vastavad modellid.

«Kõik räägivad nagu ühest suust, et nende elu oli haiglane just hoopis siis. Kellel oli tervis ja toitumine kehv, ja ka menstruatsioon oli ebaregulaarne,» sõnas Madli.

Madli Vilsar
Madli Vilsar Foto: Erakogu

Madli ei eita, et on olemas ka inimesed on loomulikult ja tervislikult peenikesed, aga see ei ole norm. «Inimesed tahavad meeleheitlikult olla peenikesed. Sale piht on hea siis, kui see on saavutatud tervislik,» rõhutas Madli.

«Ma arvan, et ongi liiga kaua idealiseeritud välimust, mis pildi peal on ilus, aga päriselt ei hakka enamik inimesi kunagi nii välja nägema,» lisas Madli.

Ta ütles, et Aasias propageeritakse valget nahka, kitsast nägu ja pikka kasvu, aga enamik ei saa sellele ligilähedalegi. «Tänu sellele illusioonile ja ihaldusele on võimalik hunnikus jama ja iluoppe pähe määrida ja müüa, mis peaks aitama seda saavutada. Keegi meist ei ole ebanormaalne sellepärast, et me ei vasta ühe moetrendi normidele. Inimesed raiskavad nii palju aega oma elust, üritades kellegi loodud normidesse sobituda, selle asemel et tunnustada oma unikaalsust,» ütles Madli.

Ülekaalulisust kritiseerivad inimesed, kes põhjendavad kriitikat hoolivusega. Pseudohoolivusega püütakse näidata kahte asja: teistest inimestest hoolimist ja tervislike eluviiside toetamist.

Kriitika peidab endas pseudohoolivust

Erik Orgu sõnas, et ühtegi inimest ei tohiks solvata ja mõnitada, eriti eesmärgiga saavutada positiivne tulemus. «Ma pean tunnistama, et oma 16-aastase karjääri jooksul pole ma kordagi kuulnud/näinud ülekaalulise inimese mõnitamist või solvamist, pigem keelamist on esinenud, aga ka see on väga harv nähtus. Ilmselgelt mõistan hukka ja kutsuksin korrale need inimesed, kes käituda ei oska ning tahavad teistele halba!» ütles ta.

Erik Orgu
Erik Orgu Foto: Erakogu

Madli Vilsar tõi välja, et kehakaalu pärast kritiseeritakse modelle, et nad on liiga peenikesed või ei ole piisavalt peenikesed.

«Nokk kinni, saba lahti. Ükski suurusnumber ei ole näitaja, kui sa jaksad vabalt kõike teha. Probleem tekibki siis, kui rasvaprotsent, liikuvus ja tervis ei ole kaalu tõttu enam head. Paljud volüümikamad inimesed võivad olla palju sportlikumad ja teadlikumad toitumises kui nende meeleheitlikult kõhnaks pingutanud sõbrad,» ütles Madli.

Ta lisas, et ilusad spordiriided igale suurusele peaks just motiveerima kõiki olema tervislikud ja hoidma oma keha ja tänama seda, et see meid elus edasi viib. «Äkkdieedid ja muu jura tuleb unustada ning lihtsalt minna loodusesse ja nautida, sportida ja mõistuse häälega endale toidulaud valida,» lisas telenägu Vilsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles