Pille Pürg: minu visiitkaart on Anne Veski parodeerimine

Raadio Elmar
Copy
Parodist Pille Pürg
Parodist Pille Pürg Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Näitleja Pille Pürg käis külas raadio Elmar saates «Kuula mu laule», kus valis välja oma kümme kõige lemmikumat eestikeelset laulu läbi aegade. Tutvu põneva valikuga allpool. Saatejuht oli Raen Väikene. 

Näitleja Pille Pürg on avalikkuse eest laiemat tuntust kogunud laulja Anne Veski parodeerijana. Raadio Elmar saatejuht Raen Väikene palus näitlejat saatesse «Kuula mu laule», kus ta tõi kuulajateni oma isikliku valiku eestikeelsest lemmikmuusikast. Kümne loo sisse mahtus nii pisaraid kiskuvaid ballaade, isamaalist muusikat, kuid ka rõõmsamaid tantsulugusid.

1. Heli Lääts ja Mikk Mikiver «Mälestus»

«See lugu on lapsepõlvest meelde jäänud, mu ema nuttis selle loo saatel igakord, kui see raadiost tuli. Tol ajal ma ei saanud sellest loo tähendusest aru. Kuid nüüd on kõlanud see lugu mitme minu tuttava ärasaatmisel. See on terviklugu, jutustus, mis kõlab kokku nii meisterlikult. Lääts oma külma voogava allika häälega ja Mikiver oma jõulise tekstiandmisega - see on kurb lugu aga ta on nii ilus!» rääkis Pürg.

2. Anne Veski «Roosiaia kuninganna»

«See oli aastal 1978, kui Anne Veski tuli ETV saatesse «Reklaamiklubi». Ta oli oma suure kübaraga ja laulis loo «Roosiaia kuninganna». Ma olin siis vaid kuue aastane, kuid sellest ajast jäi ta mulle nii hästi meelde, eriti kogu see visuaal. Seejärel hakkasin peegli ees Annet järgi tegema, sest tahtsin olla tema sarnane. Ema kleidid ja kingad tulid veidi hiljem. Selle looga sisenes Anne Veski Eesti muusikasse. Anne on öelnud, et see laul on tema visiitkaart ja ma olen sellega nõus. Minu visiitkaart on jällegi Anne Veski parodeerimine,» märkis Pürg.

3. Ivo Linna «Päike sõbra aknas»

«Ivo on Eesti rahva vanaisa. Ta on mõnus, hea ja soe inimene. Tal on niipalju laule. Tänase saate jaoks valides, küll mõtlesin loole «Kikilips», «Komistan ja kukun» ja «Marie, Marie». Siis aga torkas mulle pähe, et minu hea sõbranna tervitas mind paar aastat tagasi raadio Elmari kaudu sünnipäeva puhul Ivo Linna esituses looga «Päike sõbra aknas». See on niivõrd armsa ja ilusa tekstiga lugu ning Ivol on see väga soojalt esitatud. Laulul on sügav ja tore mõte minu jaoks,» avaldas Pürg.

4. Silvi Vrait «Valguses ja varjus»

«Seda loo sõnu peab kuulama. Mulle meeldib see lugu, sest see puudutab artisti hinge. Eks me kõik elame nii valguses kui varjus. Ja kuidas need sõnad sellest laulust olid nüüd: «hõbetähti langetavad laud, peegelhall, üksi aimab muresid mu sees». Mulle tihti öeldakse, et sul pole ju mingit muret, lähed lavale ja särad, lilli muudkui tuleb, sõidad koju ja kõik on tore. Aga mis saab siis, kui see mask langeb? Kahju on mul sellest, et Silvi Vraiti enam meie seas ei ole, ta oli võrratult suur muusik, mitme žanri laulja ja muidugi väga hea õpetaja,» lisas Pürg.


5. Tõnis Mägi «Koit»

«Siin ei ole midagi kommenteerida. Mul poleks mitte midagi selle vastu, kui Tõnis Mäe esituses olev «Koit» oleks Eesti hümn. Tegelikult see on juba hümn! Selle loo esimesed taktid tekitavad minus tunde, millega ihukarvad lähevad kõik püsti. See laul pole meelelahutaja, vaid meele kokkuliitja. Praegusel ajal, kus kõik keevad ja podisevad ning igaüks läheb omas suunas, rahvas on kuidagi lõhki ja kaugenenud üksteisest. Just praegu oleks seda kokkuhoidmist vaja. Ma loodan, et sel suvel laulukaare all võetakse taas see «Koit» üles. See on lugu, mida iga päev ei kuula ja pole vajagi,» tunnistas näitleja.

6. Jaak Joala «Suveöö»

«See on kordumatu armastuslugu. Arne Oit on loo autor ja ta on Eesti estraadimuusika alustala. Tal vist ei olnud mitte ühtegi laulu, mis ei saanud hitiks. See lugu toob mulle pisara silma. Kes on seda suurt ja mõnusat tunnet ise kogenud - see tuletab midagi selle looga meelde. «Suveöö» ei jäta mind külmaks ja samuti ei jäta mind külmaks ka Joala esitus,» avaldas Pürg.

7. Ott Lepland «Kuula»

«Mina tunnen Otti juba sellest ajast, kui ta oli kümne aastane. Ta mängis pearolli Vanalinna Stuudio etenduses «Kommipoodi ära eksinud». See oli raske materjal ja väga raske tükk. Kuid meile teatas ta juba seal lava peal, et temast saab staar. Vahepeal kadus ta ära, siis tuli välja «Kaks takti ette» saates, kuid sealt ta ei jõudnud edasi. Seejärel tuli «Eesti otsib superstaari» ja seal ta pani ennast maksma. Nüüd kui me oleme kohtunud, siis olen aru saanud, et tagasihoidlikumat meest annab otsida. Laul «Kuula» on aga Oti visiitkaart. Seda lugu kuulates peab minema selle loo sisse ja päriselt kuulama - nii nagu Ott ka ütleb oma loodud sõnades. See on võimas laul, sel on võimas tekst ja kogu mõte on võimas! Lavastajad, teile üks vihje, Ott on väga hea näitleja, kaasake teda rohkem oma lavastustesse,» rääkis Pürg Ott Leplandi kohta.

8. Karl-Erik Taukar «Ei»

«Taukar on suur leid Eesti muusikas. Ja tegelikult mitte ainult muusikas. Ta sai ju sel aastal ka parima meessaatejuhi tiitli. Kihvt noor mees! Igati soliidne ja hea sõnaga. «Ei» on konkreetne lugu ja ta on alati laulus sees. Tore, kui inimene valdab nii laulu kui sõna. Ta on tõeliselt elegantselt sulandunud meie muusikasse,» lisas Pürg.

9. Code One «On küll hilja»

«See laul on aastast 1996 ja see sai kohe alguses suureks hitiks. Seda sai kuulda tõesti igalt poolt. Lugu on Koit Toome üks esimesi suuri hitte. See on ilus laul ning sel on ilus meloodia, väga meeldejääv. Pealkirjast «On küll hilja» sai ju isegi kõnekäänd. See lugu mängib tegelikult kenasti siiamaani. Vot on nii, et mõned asjad lihtsalt jäävad ja mõned ei jää,» märkis Pürg.

10. Artur Rinne «Vana frakk»

«Rinne oli omal ajal üks suurimaid rahva lemmikuid. Ja hiljem, kui ta teles töötas, siis tegi ta ka mitmeid saateid ja filme, mis on õnneks säilinud tänapäevani. See lugu meeldib mulle! See on ühtepidi kurb lugu, kuid teistpidi ka rõõmus. Mina avastasin selle oma jaoks estraadietenduses «Ja mida teile, palun?», mis me kevadel lavadele tõime. Ütleksin, et selles etenduses sai see laul Mait Trinki esituses uue elamise, Mait laulab seda väga kenasti,» rääkis Pürg.

Kuula intervjuud Pille Pürgiga SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles