Põnev! Just need on Tanel Padari kõige lemmikumad eestikeelsed laulud läbi aegade

Raadio Elmar
Copy
Muusik Tanel Padar ja raadio Elmar peatoimetaja Mari-Liis Männik
Muusik Tanel Padar ja raadio Elmar peatoimetaja Mari-Liis Männik Foto: Raadio Elmar

Raadios Elmar alustas taaskord saatesari «Kuula mu laule». Tänavuse hooaja esimeses saates käis külas Tanel Padar, kes rääkis, millised on tema kümme eestikeelset lemmiklugu läbi aegade. Kuula ja loe, millised olid Padari kõige südamelähedasemad valikud. 

Tanel Padar tunnistas, et käib hea meelega külaliseks erinevates saadetes ja sarjades, kuid keeruliseks muutub olukord hetkest, kui tal palutakse teha valikuid, eriti neid, mis puudutavad muusikat. «Ma reageerin sellistele üleskutsetele positiivselt läbi ohke. See on keeruline protsess ja teostamine, Eesti muusika valik on ülimalt lopsakas ja ülesanne seega ei olnud kerge. Ma mõtlesin korduvalt ümber. Esimesed neli lugu tulid korraga ja ülejäänud valisin ükshaaval,» rääkis Padar.

Padari lemmiklugude assortiis leidus nii popmuusikat, räppi ja loomulikult olid omal kohal ka rokilikumad maiuspalad. Saates oli juttu ka sellest, millised on Padari lemmikood tema enda esituses. Ta tõi välja kolm laulu, milleks olid «Lootusetus», «Shadow» ja «Maagia». 

Padari isiklik Eesti lemmikulugude edetabel on siin:

1. Ultima Thule «Lennelda priiks»

«Utima Thule on andnud Eesti muusikasse väga suure panuse, nende piima peal on üles kasvanud mitmeid põlvkondi. Nad on suurepärased muusikud. See lugu ise on väga ilus, lisaks on loos kõlav kitarrisoolo maailmatasemel! See on ainuke kitarrisoolo, mis on mulle pisara silma toonud,» avaldas Padar. 

2. Ivo Linna «Kuuskümmend viis»

«Ivo Linna lauludega on samuti üles kasvanud väga palju põlvkondi. Seal oli keeruline konkreetset lugu paljude seast välja valida. Kindlasti tuleb mul lapsepõlv meelde, kus keelatud vili oli kõige maitsvam. Meil olid kodus nimelt vinüülimängija ja Rock Hotel'i vinüülid, kuid lapsele ei lubatud ju nende kuulamist. Kardeti, et kraabin plaadid ära, teen rasvased näpujäljed peale või, et ma ei oska neid lihtsalt käsitleda. Kuid ma salaja ikkagi kuulasin neid aegajalt. Miks just «Kuuskümmend viis»? Siin tegelikult on üks põhjus. Ivo Linna on üks nendest artistidest, kes ei ole väga palju lugusid kirjutanud ja seda ma sain teada alles mõningad aastad tagasi. Kuid huvitaval kombel just «Kuuskümmend viis» on Ivo Linna enda kirjutatud lugu ja minu arust on see fantastiline laul. Mul on kahju, et Iff pole rohkem lugusid kirjutanud. Samas on muidugi professionaalne lähenemine, et kirjutad vaid paar lugu ja ainult hitid. Sooritusprotsent on ideaalne,» mõtiskles Padar tunnustavalt.

3. Propeller «Helinälg»

«See tuleb mu kõige sügevamast lapsepõlvest. Ma arvan, et see oli mu kõige esimene kokkupuude Propelleriga. Mulle väga meeldis see lugu just seetõttu, et esiteks seal mainiti inimesi, kes tol hetkel olid väga tuntud Eestis ja keda ka mina toona teadsin, olin neid ju televiisoris või siis kusagil mujal kuulnud-näinud. Teiseks, mulle väga meeldis, kuidas parodeeriti inimeste hääli! Kui me õe ja sugulastega vanaema juures olime, siis kasseti pealt kuulasime seda lugu vist sadu, kui mitte tuhandeid kordi,» selgitas Padar. 

4. Gunnar Graps «Äärelinna blues»

«Esiteks, blues on minu jaoks olnud südamelähedane väga pikka aega. Teiseks, suhteliselt varajases nooruses sain tuttavaks Gunnar Grapsiga, meie kokkupuude oli läbi muusika ja muusikaarmastuse. Ta käis tihtilugu mängimas plaate nendes pubides, kus mina käisin bändiga esinemas, sealt see meie tutvus pihta hakkas. Kuigi ta oli pealtnäha selline väga heavy-mees, siis mulle tundus ikkagi, et selle kõva koore all oli hästi südamlik ja hea inimene. Seesmiselt oli ta pigem blues'i mees,» kirjeldas Padar mõtiskledes. 

5. Fix «Grammofon»

«See on üdini positiivne meeleolu, mis selle looga edasi antakse! Mulle on Fix'i lood alati meeldinud. Need puudutvad mind siiani ja Fix'i kohta võib öelda, et see on meie oma Rolling Stones,» rääkis Padar.

6. Miljardid «Imeline»

«Mulle väga meeldib selle loo sound ja mulle väga meeldib Marten Kuninga eesti keele valdamine, need tekstid! Siis need Raul Ojamaa kitarrisoundid ja produktsioon. Kõik see on kuidagi nii värske, aga samas täis elukogemust,» jätkus Padaril vaid kiidusõnu.

7. Lenna «Kolm korda»

«Sest Lenna on inimesena, naisena, emana, artistina nii vinge....ma vaatan teda mõnes mõttes justkui iseennast. Ta on ka suutnud teha elus väga palju erinevaid asju ja mõtlen just muusikaliselt. Ma tõesti väga kõrgelt hindan ja austan teda. Tema uus tulemine on olnud võimas. Neid tohutu kiirendusega starte on olnud lahe vaadata. Koostöö Mihkel Rauaga, Vaiko Eplikuga või nüüd siis paljuski Raul Ojamaaga, need on olnud väga viljakad projektid! Ja kui teda kontserdil kuulata ja vaadata - no see on täiesti uus tulemine, mis praegu temaga toimub,» selgitas Padar. 

8. Genka «Jeesus Presley»

«Genka on muusikataevas isegi minust kauem olnud. Valikut tema lugude seast on väga raske teha. Ma ütlen seda, et Henry Kõrvits on lihtsalt geenius ja täiesti uskumatu inimene. See, mis moodi ta valdab eesti keelt ja sõna ja kuivõrd intelligentne peab inimene olema, et selliseid tekste kirjutada! See on müstiline. Ta on inimesena ka väga tore ja ma naudin igat meie vestlust ja koosveedetud hetke. Teda ma ei oleks suutnud sellest nimekirjast välja jätta. Ta on oluline Eesti räppmuusika grand old man,» kirjeldas Padar Genkat. 

9. Kõrsikud «Suuda öelda ei»

«Tegemist on ääretult armsate inimestega. Bonzot ma tean sellest ajast, kui ma olin väike poiss. Me oleme mõlemad pärit Virumaalt. Jaan Pehki ma tean sellest ajast, kui ma Tallinnasse läksin saatesse «Kaks taksti ette», tema käis siis juba Georg Otsa koolis ja me saime seal tuttavaks. Alari Piispea teab isegi minu vanemaid, veel sellest ajast kui mina olin veel pudikeelne päterdis. Aga miks Kõrsikud? Paljuski on see valik seotud meie ühise ettevõtmisega. Me käisime koos tuuril, mis kandis nime «Vallatud vestid ja Kõrsikud», see oli mu elu üks kõige lõbusamaid tuure. See oli igas mõttes vahva! Nende soojus, mis lava pealt kiirgas - mul oli nii hea meel, et ka mina sain olla selle ilusa kiirguse sees. Nad on äärmiselt sümpaatsed, toredad mehed ja muidugi suurepärased muusikud,» rääkis Padar.  

10. Jaak Joala «Suveöö»

Tegelikult on mulle alati meeldinud lugu «Vildist kübar» Joala esituses. Kuid see laul pole ju Eesti lugu, see on lääne cover. Lauluga «Suveöö» meenus mulle aga seik seoses saatega «Eesti otsib lemmiklaulu». Jaak Joala oli see mees, kes ütles toona produtsentidele, et ta sooviks väga, et «Vildist kübarat» ja «Suveööd» laulaks Tanel Padar. See oli tema soov ja see oli ka põhjus, miks ma selle loo siia nimekirja valisin. See lugu ja põhjus on mulle mõlemad väga olulised. Jaak oli väga tore inimene ja me veetsime väga palju toredaid hetki koos. Kuulasime koos palju erinevat muusikat ja arutlesime elu üle ka üldisemalt. Ta oli ka ääretult konkreetne. Kui ma mõnda oma uut üllitist või demojuppi talle mängisin, siis ta mõtles kõva häälega. Mõnikord oli ka valus kuulata neid kommentaare, kuid tagantjärgi mõeldes oli kõik väga õige. Ma näiteks salvestasin oma loo «Lootusetus» demo tema juures kodus,» meenutas Padar Joalat.

Kuula saadet siin:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles