Lagritsa üledoos tõstis mehel vererõhu lakke

Inna-Katrin Hein
Copy
Tassitäis teed. Pilt on illustreeriv
Tassitäis teed. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Kanadas vajas arstiabi mees, kes sai lagritsa üledoosi, mille tagajärjel tal vererõhk eluohtlikult kõrgele tõusis.

Kanada arstide ühingu andmetel läks 84-aastane mees ise Montreali McGilli ülikooli haigla erakorralise meditsiini osakonda, teatab livescience.com.

Arstide sõnul oli eaka mehe vererõhk eluohtlikult kõrge, lisaks oli tal peavalu, valgustundlikkus, valu rinnas, nõrkus ja jalgade paistetus.

Mehe süstoolne vererõhk oli ligi 200 mmHg, seega oli tal hüpertooniline kriis.

Normaalne vererõhk on 120/80 mmHg. Esimene number on süstoolne ja teine diastoolne vererõhk.

Süstoolne vererõhk näitab suletud vereringeelundkonnaga organismide suure vereringe suurte arterite kõige kõrgemat rõhku vatsakestesüstoli jooksu.

Diastoolne vererõhk näitab suletud vereringeelundkonnaga organismide suure vereringe suurte arterite kõige madalamat rõhku südamediastoli jooksul.

Süstoolne ja diastoolne vererõhk on füsioloogiline näitaja, mida mõõdetakse vererõhumõõturitega ning väljendatakse elavhõbedasamba kõrgusega millimeetrites (mmHg).

Nii süstoolne kui ndiastoolne vererõhk võib varieeruda indiviiditi ja sõltub vanusest, keha asendist, organismi tervislikust ja/või haiguslikust seisundist, toitumisest ning ka pärilikest ja muudest teguritest.

Arstid andsid mehele vererõhku alandavaid ravimeid ja ta tervis taastus ööpäevaga.

Mees selgitas pärast kriisti taandumist arstidele, et ta oli kahe nädala jooksul iga päev joonud 1- 2 klaasitäit lagritsateed.

Seda teed tehakse lagritsa-magusjuure (Glycyrrhiza glabra) juurtest. Eriti populaarne on see ergutav tee Põhja-Aafrikas.

Joonistus lagrits-magusjuurest
Joonistus lagrits-magusjuurest Foto: akg-images / Florilegius / Scanpix

Lagrits-magusjuurest tehtava tee ja teiste toodete tarbimine suures koguses võib olla eluohtlik. Seda põhjusel, et nimetatud taimes on glütsürrisiini, mis on 40–50 korda magusam kui sahharoos. Selle aine tõttu langeb organismis kaaliumisisaldus, tuues kaasa südame aerütmia, kõrgenenud vererõhu ja paistetuse.

Selles juhtumis teadis patsient lagritsa tarbimise ohust, kuid ta ei arvanud, et 1- 2 klaasitäit lagritsateed igapäevaselt on liiga palju.

Lagritsa-magusjuurt lisatakse karastusjookidele ja maiustustele.

Lagritsakommid. Pilt on illustreeriv
Lagritsakommid. Pilt on illustreeriv Foto: ANOEK DE GROOT / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles