Eurovisioonil viimaseks jäänud britid süüdistavad ebaedus Brexitit (1)

Elu24
Copy
Michael Rice.
Michael Rice. Foto: Kuvatõmmis videost/Youtube

Vaatamata talendisaate võitnud Michael Rice'i pingutustele jäi Suurbritannia laupäeval toimunud Eurovisioonil viimakse. Ja nüüd tahavad britid teada, mis lahti on.

Michael Rice ütles ise The Sunile, et isegi kui Gary Barlow või Elton John oleksid tänavu lauluvõistlusest osa võtnud, siis ei oleks Suurbritannial paremini läinud. Rice ise usub, et asi on Brexitis. Temaga on nõus ka mitmes brittidest Eurovisiooni fännid.

Aga britid ei ole enam kui kümme aastat jõudnud esikümnesse ning viimane võit ulatub 20 aastat tagusesse aega. Seega on kaotustejada ulatunud kaugemale kui David Cameroni korraldatud referendum, mis viis Brexitini.

BBC tõi välja neli põhjust, mis võivad brittide ebaedu taga olla.

1. Brexit

Täpsemalt poliitika. Kui paljud eurooplased arvasid, et brittide soov Euroopa Liidust lahkuda oli nende viis Euroopale keskmist sõrme näidata, siis arvavad mitmed, et Suurbritanniale antavad vähesed hääled on eurooplaste vastusõna.

Aga kui vaadata statistikat, siis asi nii ei ole. Suurbritannia kolme aasta keskmine koht enne referendumit oli 22. ja kolme aasta keskmine pärast referendumit on 22.

Paljud kriitikud leiavad, et vastumeelsus brittide osas läheb kaugemale. Telekriitik Kevin O'Sullivan sõnas: «See on sellepärast, et me ründasime Iraaki. See on Afghanistani pärast. Eurovisioonil osalejate jaoks oleme me Ameerikale kõige lähem asi ja nad vihkavad meid.»

Väljaande The Spectator toimetaja Fraser Nelson aga ei taha poliitikat süüdistada. Tema ei usu, et Holland võitis poliitika pärast, vaid sellepärast, et neil oli hea laul. Nelsoni arvates peaks britid lõpetama poliitika süüdistamise riigi ebaedu selgitamiseks, sest nii nad ei suuda kunagi leida hea kvaliteediga lugu, mis rahvusvahelisel areenil ei põruks.

2. Valimisprotsess

BBC vastutab Suurbritannias selle eest, kes neid Eurovisioonile esindama läheb. Pärast järjekordset ebaedu on avalik-õiguslikule korporatsioonile esitatud nõudeid asja tõsisemalt võtma. Üheks nõudeks on rangemate nõudmiste esindamine.

Grammy võitja Steve Levine sõnas BBC hommikuprogrammis, et kui nad tahavad võita, siis nad peavad rohkem ressursse kasutama hakkama. Nelson on sellega nõus ja lisas, et Suurbritannia ei püüagi head esinejate leida. 

«Mida külvad, seda lõikad,» ütles Nelson.

Holland võitis laupäeval pärast 44 aastast vaheaega. Eurovisiooni ekspert Paul Jordan sõnas, et Holland kaasas laulu loomise ja valimise protsessi professionaalsed plaadifirmad, ning lisas, et Suurbritannia peaks sama tegema.

3. Esineja

Briti tippesinejad ja laulukirjutajad ei taha Eurovisioonile minna. Nende silmis ei ole Eurovisioon väga hea kuvandiga ning seal ebaõnnestumine oleks nende jaoks õudusunenägu. 

Levine sõnas, et aastakümneid tagasi osalesid Eurovisioonil oma ala tipud. Ja kui Suurbritannia tahab taaskord lauluvõistluse tippu jõuda, siis nad peavad kasutama parimaid lauljaid, laulukirjutajaid ja laule. 

Nelson lisas, et Suurbritannia on kõige suurem laulude importija. Terve nende riik kubiseb muusikalisest talentidest, aga ometi ebaõnnestub riik aasta aastalt kõige suuremal mitte spordi võistlusel.

4. Laul

Muusika importist rääkides. Isegi selle aasta laul on välismaalt «tellitud». Michael Rice'i esitatud loo kirjutas rootslane John Lundvik, kes ka ise kaasa lõi ja enda teise lauluga esikümnes lõpetas.

Paljud Eurovisiooni vaatajad ja muusikaeksperdid usuvad, et lauluvõistlusele ei saa niisama minna, vaid laul peab esitajale ka midagi tähendama. Tänavuse aasta võitja Duncani laul rääkis lähedasest, kes noorelt suri, ja eelmise aasta võitja Netta laul oli talle väga eriline.

Samas Michael Rice'i lugu «Bigger Than Us» tundus vaatajatele igav ning selle esitaja kui poistebändist väljahääletatud liikme ponnistus soolikarjääri teha.

Juutuuber ja lauluvõistluse fänn Alesia Michelle kinnitas seda ning ütles, et see Duncanile just võidu tõi. Televaatajad saavad kodudes aru, kas laul esitajale ka midagi tähendab, või on see miski suvaline popplaul.

5. Poolfinaal

Kuna UK on üks suurest viiest rahalisest toetajast, siis nad ei pea poolfinaalides osalema. Aga see ei ole alati eeliseks. Suurest viisikust on vaid Itaalia see, kes pole regulaarselt allapoole arvestust esinenud, ning Saksamaa võitis mõned aastad tagasi.

Alatas 2011. aastast suure viisiku keskmised kohad

  • Itaalia- 8th
  • Prantsusmaa - 17th
  • Saksamaa - 18th
  • Hispaania - 20th
  • Suurbritannia - 21st

Võib-olla on asi selles, et kuna suur viisik poolfinaalides kaasa ei tee, siis ei ole fännid nende lugudega nii tuttavad. Või ei saa nad piisavalt harjutada. Või ei meeldi inimestele, et nad otse finaali saavad.

Nelson leiab, et see on nad aastatega laisaks muutnud, ning nad ei pea poolfinaalide pärast vaeva nägema. Koreograafia, show, liikumine, laul ja esinejad peavad kõik tipp-tasemel olema.

«Kui me korralikult püüaksime, siis me võiksime järgmisel aastal taas esikümnes olla. Me võiksime selle isegi võita,» ütles Nelson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles