Eesti eurotiimi liige väidab, et teda koheldi Iisraeli lennujaamas alandavalt (2)

Elu24
Copy
Ben Gurioni lennujaam Tel Avivis.
Ben Gurioni lennujaam Tel Avivis. Foto: GIL COHEN MAGEN / AFP

Eesti delegatsiooniga Eurovisioonil käinud tiimiliige sõnas, et teda koheldi Iisraeli lennujaamaas niivõrd halvasti, et ta ei soovi sinna enam kunagi tagasi minna.

Eesti delegatsiooni välismaalasest liige sõnas, et teda koheldi Iisraeli lennujaamas halvasti, ja lisas, et ta ei ole ainuke, kirjutas Times of Israel. Austraallasest Eesti delegatsiooni kõneisik Liam Clark ütles kohaliku meedia vahendusel, et teda küsitleti Ben Gurioni lennujaamas ligi 70 minutit, ning peeti kinni nii kaua, et ta oleks peaaegu lennust maha jäänud.

Ben Gurioni lennujaam Tel Avivis.
Ben Gurioni lennujaam Tel Avivis. Foto: JINI / imago/Xinhua

«Siis nad viisid mu turvakontrolli ning käisid mu pagasi läbi. Nad konfiskeerisid mu sülearvuti ning küsitlesid mind seni, mil ma pidin lennukile minema,» rääkis Clark.

Ta lisas: «Tundus, et nad olid pahased, et austraallane töötab koos Eesti delegatsiooniga. Minu töölepingusse oli telejaama nimi kirjutatud inglise keeles, aga minu märgile eesti keeles.» 

Clark lisas, et ühe Malta ajakirjanikuga läks samamoodi nagu temaga, kui teda pikalt üle kuulati.

«Me nautisime oma aega Iisraelis väga. See oli Eurovisiooni üritus, kus mul oli parim aeg üldse - ilm, inimesed ja toit olid suurepärased. Aga lennujaamas juhtunu muutis suurepärase reisi selliseks, et ma ei taha sinna enam kunagi tagasi minna,» ütles ta.

Iisraeli lennujaama ametivõimud sõnasid vastuseks: «Üle 1200 ametliku ja mitteametliku Eurovisiooni külastaja läbisid Iisraeli sisenedes ja väljudes kiirturvakontrolli ... aga sülearvutist leitud kahtlane leid nõudis pikemat kontrolli, et kindlustada teiste reisijate ohutus.»

Ben Gurioni lennujaam Tel Avivis.
Ben Gurioni lennujaam Tel Avivis. Foto: BAZ RATNER / REUTERS

Iisraeli lennujaamade turvakontrollid on saanud kasvava kriitika osaliseks, kui inimesed väidavad, et neid on selle käigus alandatud. Aprillis kaebas ameeriklasest aktivist, et langes ebameeldiva käitumise osaliseks ja teda ei lastud koos oma isiklike asjadega lennukile, kuna töötas juudi-araabia ühises töögrupis.

Oma poliitiliste vaadete tõttu on lennujaamades pikemalt kinni peetud ja ülekuulatud ka mitmeid juutidest ja mitte-juutidest iisraellaseid. 

Ajakirjanikud ja Tel Avivi külastanud muusikahuvilised sõnasid ka, et nendelt küsiti mitmes kohas kõrgemaid hindu. Üks BBC ajakirjanik kirjeldas oma kogemust, kus ta pidi lühikese taksosõidu eest tasuma 22 dollarit, mis on kaks korda rohkem kui varem läbitud sama distants.

Iisraeli riigiprokurör on vahepeal inimeste kaebuseid uurinud ja välja selgitanud, et mitmed siseluureameti Shin Beti ametnikud ja lennujaamades tegutsevad piirivalvurid tegutsesid tõepoolest viisil, mis ei vasta õiguslikele ja poliitilistele piirangutele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles