Inimnahast kaantega raamat pannakse oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimnahka köidetud raamat
Inimnahka köidetud raamat Foto: metro.co.uk.

Suurbritannias pannakse oksjonile 401 aasta vanune raamat, mille kaaned on kaetud inimnahaga.

Väidetavalt pärineb see nahk briti ühe kuulsama kangelase Guy Fawkesi, kes plaanis 1605. aastal Püssirohuvandenõu käigus Briti parlamendi hoone õhku lasta ja tappa kuningas James I, ühelt kaaskonspiraatorilt jesuiit Henry Garnetilt, kirjutab foxnews.com.

Raamatu esikaant õiges suunas valgus poole kallutades võib sellel näha Garneti kummituslikku nägu.

See raamat anti välja 1606. aastal, paar kuud pärast jesuiit Henry Garneti vangistamist ja surma mõistmist tema  väidetava osalemise eest katoliiklikus vandenõus.

Raamat räägibki jesuiit Garneti osalemisest selles vandenõus. Ajaloost on teada, et Garnet eitas kuni oma surmani selles osalemist.

Raamatu oksjonile pannud isik loodab, et see mõnda muuseumi jõuab.

«Inimnahk on loomanahast erinev. Kui katsuda raamatu kaant, siis see on tavalisest nahast kaanest pehmem,» sõnas Wilkinsoni oksjonimaja omanik Sid Wilkinson.

Ta lisas, et on olemas mitmeid kohtudokumente ja ajalooürikud, milles kirjeldatakse, kuidas surmamõistetute nahka on köitmisel kasutatud.

Püssirohuvandenõu puhul oli tegemist inglise aadlike konspiratsiooniga, mille eesmärgiks oli kuningas James I ja protestantlike lordide tapmine. Selle järel sooviti alustada katoliiklikku mässu, et saada katoliiklastele protestantidega võrdseid õigusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles