Kõrrevaba Eesti väljakutsele on reageerinud terve trobikond kohalikke artiste

Elu24
Copy
Räppar Genka, laulja Laura Põldvere ja räpipunt 5miinust seisavad kõrrevaba Eesti eest.
Räppar Genka, laulja Laura Põldvere ja räpipunt 5miinust seisavad kõrrevaba Eesti eest. Foto: Kuvatõmmised videost

Plastik on küll praktiline vahend, aga see tapab maailma. Tapab elu meie ümber, tapab meie veekogudes peituvat elustikku, tapab prügivaba tulevikku meie järeltulijatele. Nüüd tahavad Eesti artistid omaltpoolt panustada, et sellele lõpp teha.

Plaani üks eestvedajatest on Eesti kõige tuntum räppar Genka ehk Henry Kõrvits, kes 7. mail tegi Instagrami postituse, kus kutsus inimesi vähem plastikut kasutama.

«Juba 2009 tegime loo nimega «Kilekott», kui esmakordselt teadvustasin, kui hull asi see plastik tegelt on. Lisaks kilekotile on triljon muud polüetüleenist ja muust pasast tehtud asja, millest võiks loobuda. Kilekott on mugav, aga aeg on nii kaugel, et mugavusel on natuke liiga suur hind. Eks ma ise ka mingi musternäidis pole, aga vähemalt proovin ikka. Proovige ka. Aga ühekordsest plastikust kõrrest on suht lihtne loobuda. See nagu ei annagi otseselt midagi juurde ega võta ära,» teatas Genka.

Räppar lisas, et aktsiooni märgiks kirjutasid tema, 5miinust ja Laura Põldvere oma raiderisse sisse, et nemad enam plastkõrsi näha ei taha. «Selle asemel võite ühe pudeli veini veel panna,» lisas ta. 

Selle järel kutsus ta teemaviidete #fuckplastic ja #kõrrevaba üles ka teisi inimesi plastikust loobuma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Juba 2009 tegime loo nimega "Kilekott", kui esmakordselt teadvustasin kui hull asi see plastik tegelt on. Lisaks kilekotile on triljon muud polüetüleenist ja muust pasast tehtud asja, millest võiks loobuda. Kilekott on mugav, aga aeg on nii kaugel, et mugavusel on natuke liiga suur hind. Eks ma ise ka mingi musternäidis pole, aga vähemalt proovin ikka. Proovige ka. Aga ühekordsest plastikust kõrrest on suht lihtne loobuda. See nagu ei annagi otseselt midagi juurde ega võta ära. Seepärast kirjutasime mina, 5MIINUST ja LAURA oma raiderisse sisse, et plastkõrsi me enam näha ei taha. Selle asemel võite ühe pudeli veini veel panna. Igatahes, kutsume kõiki üles loobuma (ma ei oskagi öelda mis see on, komme, tava, traditsioon, moodne lüke) tarbimast maailma läbi plastkõrte @5miinust @laurapoldvere @korrevaba #fuckplastic #kõrrevaba

A post shared by Genka (@paksbasilio) on

Genka teemaviide läks kiiresti liikvele ning sellele reageeris kiiresti ansambel Shanon. Bänd teatas, et tahavad ka kuuluda muusikute hulka, kes oma kontserditel plastikkõrsi ei kasutada. Selle järel esitati väljakutse ka Terminaatorile, Karl-Erik Taukarile, Smilersile, Ott Leplandile ja Tanel Padarile. 

Laura Põldvere ja 5miinust, kes olid ühed aktsiooni algatajad, kutsusid ka ise omapoolt tuntud artistid plastikust loobumise teekonnale kaasa. Laura esitas väljakutse Inga Lungele, Grete Paiale ja Inga Tislarile. 

«Minu raideris on nüüd kirjas, et minu kontsertidel ei serveerita jooke ühekordsete plastikkõrtega! Pange sama punkt oma raiderisse ja esitage väljakutse edasi! Üks samm võib olla suuuur samm parema maailma poole,» kirjutas Laura.

Räpipunt 5miinust esitas väljakutse Pluutole, NOEP-ile ja ka Terminaatorile.

«Pange sama punkt oma raiderisse ja esitage väljakutse edasi. Vastasel juhul... ei juhtu suurt erilist midagi südametunnistuse teema rohkem,» naljatasid mehed.

Terminaatorile oli see juba teiseks väljakutseks, aga bänd ei ole siiamaani väljakutset vastu võtnud.

NOEP aga võttis nobedalt väljakutse vastu ja pani plastkõrte keelu oma raiderisse kirja. Selle järel esitas ta väljakutse Liis Lemsalule ja Mick Pedajale.

Mick Pedaja ei ole veel sotsiaalmeediat külastanud ning väljakutset vastu võtnud, aga Liis Lemsalu tegi seda täna.

«Võtan kutse «ei plastikkõrtele» suurima heameelega vastu! Nüüdsest on minu rideris rida, mis palub korraldajatel kontsertidel jooke ühekordsete plastikkõrtega mitte serveerida!» kirjutas Liis. 

Ta lisas: «Kurb on mõelda, et praeguse seisuga reostab plastprügi meie ookeane üha rohkem ja rohkem ning ühe prognoosi kohaselt on aastaks 2050 ookeanides plasti kaalult rohkem, kui kala. Minu suur soov on, et me KÕIK hakkaksime rohkem enda igapäevasele tarbimisele tähelepanu pöörama ja tegema aina rohkem loodusõbralikumaid valikuid! Are u with me or are u with me? Ja tuletan meelde, et iga väike muudatus loeb! Seega alustame juba täna!»

Liis Lemsalu esitas omakorda väljakutse Daniel Viinalassile, Jüri Pootsmannile ja Elina Bornile. Keegi kolmest veel reageerinud pole.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Danke schön @noepmusic! Võtan kutse “ei plastikkõrtele” suurima heameelega vastu! ??Nüüdsest on minu rideris rida, mis palub korraldajatel kontsertidel jooke ühekordsete plastikkõrtega mitte serveerida! Kurb on mõelda, et praeguse seisuga reostab plastprügi meie ookeane üha rohkem ja rohkem ning ühe prognoosi kohaselt on aastaks 2050 ookeanides plasti kaalult rohkem, kui kala. ? Minu suur soov on, et me KÕIK hakkaksime rohkem enda igapäevasele tarbimisele tähelepanu pöörama ja tegema aina rohkem loodusõbralikumaid valikuid! Are u with me or are u with me???‍♀️ Ja tuletan meelde, et iga väike muudatus loeb! Seega alustame juba täna! Esitan väljakutse @danielviinalass @jyripootsmann @elinaborn, pange ka teie see enda raiderisse! ✨#kõrrevaba

A post shared by L I I S L E M S A L U (@liislemsalu) on

Kõrrevaba keskkonna ja Eestiga ei pea tegelema vaid tuntud artistid. Kõik saavad selles kaasa lüüa. Kasuta teemaviidet #kõrrevaba ja aita kaasa paremale Eestile.

Ja miks mitte ka paarile sõbrale väljakutse esitada ... 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles