Peeter Oja üllatab fänne üheeurose raamatuga

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aastal pidas Peeter Oja Belgradis halastamatut võitlust Eurovisiooni kunstilise taseme tõstmiseks.
2008. aastal pidas Peeter Oja Belgradis halastamatut võitlust Eurovisiooni kunstilise taseme tõstmiseks. Foto: Liis Treimann

Näitleja, saatejuhi ja muusiku Peeter Oja südames tärkas kaastunne kõigi nende vastu, kelle rahakotti vaevab kestva majanduskasvu tingimustes krooniline tiisikus. Tema neljapäeval avalikkuse ette jõudev elulooraamat maksab vaid üks euro.



Oja sõnul on kaante vahele pigistatud poole sajandi kristalliseeritud elukogemus ja enamgi veel. «Olen jõudnud ikka, kus kael ja mälu painduvad elastselt ja selgelt mõlemale poole,» ütleb ta. «Ulatub nii minevikku kui ka kogemuslikult tulevikku vaatama. Just sellisel momendil tasub elulugu kirja panna.»

Raamat, millele on soojad saatesõnad kirjutanud Oja kauaaegne kolleeg Mart Juur, kannab krüptilist pealkirja «17 x 4». Mäletatavasti pani telestaar Vahur Kersna oma elulooraamatule pealkirjaks «7 x 7» «Tahan, et rumal inimene sellest raamatust eemale hoiaks,» põhjendas Kersna valikut.

Ojal on numbrilise pealkirja taga hoopis filosoofilisemad põhjused: «17 x 4 teeb kokku 68. See on Maagiline Hetk Enne Positsiooni! See sümboliseerib liikumist. Me oleme oma elus pidevas liikumises, kas me jõuame asendisse 69 või mitte, mille poole me kõik nii meeletult pürgime. Ühesõnaga, puhas sümbolite mäng ja semiootiline pillerkaar.»

Trükiteose turgu õõnestava hinna kohta ütleb autor: ta soovib sellega tõestada, et kõrgkultuur ja süvaintellektuaalsus ning tõsiseltvõetavus ei pruugi tähendada kõrget hinda, vaid võib vahel olla ka väga odav. «Raamatu müügilause on: «Peeter Oja elulugu – odavam kui ajaleht!»» märgib autor. Just nii jõuavad Oja elukogemused kõige paremini laiadesse massidesse.

Samas tuleb nendeni jõudmiseks ka natuke vaeva näha, sest raamat ilmub lettidele kiletatud kujul nagu teatavat sorti ajakirjad.

 «Kile on antud kontekstis süütuse ja neitsilikkuse sümbol,» selgitab Oja. «Hea lugeja saab kodus üksi olles raamatult «süütuse võtta», rebides ta kilest. Mitte keegi pole seda enne teda käperdanud ja lehitsenud. Selline intiimne toiming iseendaga on kui intellektuaalne protsessioon ülistamaks inimintellekti.»

Melomaanid saavad lõpuks oma plaadimasinatesse pista ka raamatuga samal ajal ilmuva Peeter Oja alter ego Bläck Rokiti duubelplaadi «Hoomamatult hunnitud hitid».

«Esimesel plaadil on lood, mida avalikkus pole veel kuulnud, koos selgitava loenguga, kuidas Bläck Rokiti kuulsusrikas tee alguse sai, kuidas ta loominguliselt eksles ja kuidas hittideks planeeritud lood läbi kukkusid,» räägib Oja. «See on valus ülestunnistus! Ühelt poolt okkaline tee Parnassosele ja teisalt õpetus, et jonn ja vaev viib sihile.»

Teine plaat on tema sõnul vaevanägemise preemia, kus kõik Bläck Rokiti 17 hitti. Oja soovib, et tema südameverega valminud muusika ja raamat läheks võimalikult paljudele hinge. «Või noh, mis seal ikka soovida, küll ta läheb!» ütleb ta.

Peeter Oja
•    Sündinud 2. juulil 1960
•    Näitleja, muusik, meediategelane
•    Teledebüüt ETV saates «Kitsas king», järgnesid «Kreisiraadio», «Tondi jutud», «Ärapanija» jt.
•    Esimene Bläck Rokiti kassett ilmus 1996. aastal. 2008. aastal esindas koos Hannes Võrno ja Tarmo Leinatammega Eestit Eurovisioonil.
•    Sai 2004. aastal Oskar Lutsu huumoripreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles