Huvitav film: Ruuduformaadis draamakomöödia «Mägi» viib hullumajaretkele koos kurikuulsa ajuurgitsejaga

Spekter
Copy
«Mägi»
«Mägi» Foto: IMDB

Draamakomöödia «Mägi» (The Mountain) jutustab tõsielulise loo 50ndatel tuhandete vaimuhaigete peal oma uudset ravimeetodit katsetanud tohtrist.

Juba eluajal kurikuulsat dr. Walter Freemani kehastab armastatud Hollywoodi näitleja Jeff Goldblum (filmis dr. Wallace) ning temaga kaasa rändavat endassetõmbunud fotograafi tõusev täht Tye Sheridan («X-Mehed», «Deadpool 2»).

Protseduuri, mida dr. Wallace filmis ning tema prototüüp vaimuhaigete peal katsetas, tunti lobotoomia ehk leukotoomia nime all – vastuolulise ning ettenägematute tulemustega protseduuri, mida kõnealune tohter tegi vahemikus 1930ndatest 60ndateni oma 4000 patsiendi peal, kõige kuulsamaks n-ö katsejäneseks oli USA president John F. Kennedy õde Rosemary. Omal ajal revolutsiooniliseks (kuna see ei vajanud kirurgilist sekkumist) peetud ravi käigus lükati patsiendi pisarakanalisse pikk ja peenike ora, mille abil põhimõtteliselt inimese eesajukoores lihtsalt surgiti ja urgitseti ning mille tulemusena saavutati enamasti apaatia, isiksuse kadu ja «lihtsam meeleseisund». Barbaarne ravivõte valitses psühhiaatrias aastakümneid ja üle maailma, enne kui sellest loobuti (kõigepealt Nõukogude Liidus).

Filmi lavastas režissöör Rick Alverson, kes valis teosele ebatavalise, praktiliselt 1:1 küljesuhtega formaadi, mis seab kogu filmis toimuva omamoodi vaatevinklisse. 

Vaata treilerit:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles