Rootsi tuntud kokk Magnus Nilsson teatas, et sulgeb detsembris oma kuulsa ait-restorani, kuna ta hakkab aednikuks.
Kuulus kokk sulgeb oma menurestorani, et hakata aednikuks
11 aastat restorani pidanud 35-aastane Nilsson ostis koos oma naise Tovega Lõuna-Rootsis 18 hektarit maad, kus on suur õuna- ja pirniaed, teatab latimes.com.
Nilssoni menukas 24-kohaline restoran Fäviken Magasinet on Kesk-Rootsis Jämtlandis. See kahe Michelini tärniga söögikoht asub 18. sajandi viljaaidas, mis tuli ümber ehitada.
Olles nautinud 3300 Rootsi krooni (307 eurot) eest hooajamenüüd, saavad külastajad jääda restorani kuuest ruumist ühte ööbima.
«Ei olnud loogiline rajada restoran üsna isoleeritud paika, kuid ma olin kindel, et olles tavalistest restoranidest teistsuguse kontseptsiooniga, saadab seda edu. Toidud on peamiselt kohalikust toorainest,» sõnas kokk.
Nilssoni restoran ja selle 30-käiguline menüü jõudis saatesse «Chef’s Table» ning Nilsson oli üks kokki, kes osales Anthony Bourdaini saates «Mind of a Chef».
Nilsson on välja andnud kolm kokaraamatut, kaasa arvatud «Suur Põhjamaade kokaraamat».
Nilssoni sõnul tundis ta selle aasta alguses, et restorani pidamine on tema jaoks end ammendanud ja ta ei taha enam tööle minna.
«Kui märkasin, et ma ei ärka hommikul rõõmsa meelega ja ei taha enam chef olla, oli see ehmatav. Sain aru, et tahan teha midagi muud, sest elu oli rutiinseks muutunud. Üsna pea sai selgeks, et mulle meeldib aednikutöö, sest olin oma restorani jaoks ise maitsetaimi kasvatanud,» sõnas rootslane.
Ta lisas, et on alles 35-aastane ja restoran oli tema esimene suurem edukas äri.
«Teadsin juba seda restorani rajades, et ma ei jää seda alatiseks pidama. See ei ole midagi uudset, sest see kehtib kõikide eluvaldkondade kohta. Ma ei lahku selle tõttu, et ma ei ole restoraniga rahul, vaid selle tõttu, et tahan oma elus veel midagi korda saata,» sõnas kokk.
Nilsson töötas kolm aastat Pariisis Prantsuse parimate kokkade käe all. Siis tuli ta tagasi Rootsi ja aitas luua Fävikeni mõisa veinikollektsiooni. Ta sai jutule mõisa omanike, Patrick ja Ann-Charlotte Brummeriga ning nemad andsid talle võimaluse mõisa aidas restoran avada. Selle restorani kõige kuulsamaks roaks sai põdrafondüü.
«Minu esimene töö kokana oli valmistada põdrafondüüd 178 inimesele. See fondüü kujunes väga populaarseks,» meenutas Nilsson.
Restoranid sugevad enamjaolt uksed siis, kui rendileping lõppeb, omanikud loobuvad või peakokk läheb teise restorani. Fävikeni restorani puhul see ei kehti.
Nilssoni sõnul töötab ta restoranis 40 inimest, kes suudaksid ka ilma temata restorani pidada, kuid see restoran on algusest peale tema eraprojekt ning ta ei taha selle minemist kellegi teise kätesse.
Nilssoni teatel on ta restoran broneeritud sulgemiseni. Broneerijad said sulgemisest teada alles siis, kui kõik päevad olid välja müüdud.
«See oli minu strateegia, sest ma ei soovinud, et nad tuleksid küsima, miks ma sulgen. Tahan järele jäänud kuudel rahulikult tööd teha,» teatas rootslane.
Sulgemispäev on 14. detsember 2019.
Magnus Nilssonil ja ta kliinilisest psühholoogist naisel Tovel on neli last, kelle vanus on 4 – 12 eluaastat. Nende edaspidine elu kulgeb pärast Teist maailmasõda istutatud õuna- ja pirnipuuaias.
Nilssoni teatel on tal kavas õuna- ja pirnipuid juurde istutada.