Galerii: Adidas tähistab poole sajandi täitumist

Elu24
Copy

Täna peetud iga-aastasel Adidase juhatuse assambleel ei jäänud tähistamata ka maailma ühe suurima spordirõivaste tootja 50. sünnipäev.

Adidase juhatuse kogunemisel pidas väikese kõne ka firma tegevjuht, taanlane Kasper Rørsted. Endisel amatöörist käsipalluril on ärikraadi nii Kopenhaageni kui Harvardi ärakoolist.

Adidas 50
Adidas 50 Foto: imago images / isslerimages/Scanpix

AJALUGU

Adolf Dassler hakkas 1920 valmistama linasest riidest treeningjalatseid jooksjatele. Hiljem hakkas ta tootma jalgpallisaapaid, mis olid libisemise vältimiseks varustatud tema leiutatud metalltihvtidega, kirjutas Vikipeedia. Aastal 1924 asutas ta koos vanema venna Rudolf Dassleriga perekonnaettevõtte Gebrüder Dassler, Sportschuhfabrik.

Saksa sportlased kandsid Dassleri jalatseid juba 1928. aasta suveolümpiamängudel. Neid kandis ka Jesse Owens.

Kaubamärk registreeriti siis, kui Adolf Dassler asutas 1949 eraldi ettevõtte. See on kombineeritud tema hüüdnimest ning perekonnanime esitähtedest. Kaubamärgi nimi on kokku pandud Adolf Dassleri hüüdnimest Adi ning tema perekonnanime esimestest tähtedest.

Kui Adolf ja Rudolf 1947. aastal omavahel tülli pöörasid ja Adolf rajas oma spordifirma Adidas, siis ega Rudolfki käed rüpes passima jäänud. Tema pani firmale alguses venna firmale sarnaselt nimeks Ruda, kuid muutis selle hiljem Pumaks. 

Kaubamärgi Adidas all on litsentsiga jalatseid toodetud ka välismaal. Esimesena tegi seda Norra ettevõte Gjøvik Skofabrik 1956–1985.

1956. aasta suveolümpiamängudel kasutas Adidas AG esimese ettevõttena oma toodete reklaamimiseks tuntud sportlasi. 1960ndateks sai sellest juhtiv spordijalatsite kaubamärk. Tollal hakati tootma ka spordirõivaid ja palle.

Pärast Adolf Dassleri surma juhtis 1978–1984 ettevõtet lesk Käthe Dassler ning 1985–1987 poeg Horst Dassler.

Lionel Messi on üks tuntumaid jalgpallureid, kes kannab Adidase putsasid.
Lionel Messi on üks tuntumaid jalgpallureid, kes kannab Adidase putsasid. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Adidase jalgpallisaapaid on aastate jooksul kandnud sellised suurnimed nagu David Beckham, Lionel Messi,Paulo Dybala, Gareth Bale, Angel Di Maria jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles