Vaata kaadri taha: Eesti filmitegijad väntasid kiidetud HBO «Tšornobõli» seriaalile kulissidetagused videod

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Stellan Skarsgard minisarjas «Tšornobõl»
Stellan Skarsgard minisarjas «Tšornobõl» Foto: HBO

6. mail jõudis kvaliteettelekanali HBO eetrisse viieosalise katastroofiminisarja «Tšornobõl» (Chernobyl) esimene osa. Seriaal, mille ühes peaosas armastatud rootslane Stellan Skarsgård, on leidnud erakordselt hea vastuvõtu. Oma osa said sarjategemisest ka eestlased, kes valmistasid kanalile seriaalist kaadritaguseid lisamaterjale ehk tegid sisuliselt dokumentaali.

Menukas filmiportaal Rotten Tomatoes annab seriaalile oma 95%-lise kriitikute kvaliteedimärgi, kusjuures tavavaatajate hinne on veelgi kõrgem. Ka filmiportaalis IMDB on sarjal 9,5-palline hinne 10st. 

Sarja kiidetakse selle lämmatavalt realistliku ja õõvastavalt rõske meeleolu poolest, ennekõike aga tunnustatakse julgust võtta ette niivõrd keeruline ja raske teema nagu Tšornobõli juhtum seda oli. Seriaal püüab vaatajatele anda aimu sellest, millist pingutust nõudis katastroofi leviku piiramine olu- ja riigikorras, kus infokultuur puudus ning käsuliinid võimaldasid otsuseid, mille hind oli korvamatu.

Sarja filmiti Vilniuses, Kaunases ja Kiievis ning Tšornobõlis kohapeal. Tuumajaam kaadrid filmiti aga Leedus, suletud Ignalina tuumaelektrijaamas, mis on Euroopa Liidu ainus Tšornobõli tüüpi tuumaelektrijaam, mis töötas aastatel 1983–2009.

Leedu võtetel käisid 20 päeva jooksul kaadritaguseid filmimas ka eestlased Nafta Filmsist, kelle käe all valmisid HBO ametlikud behind the scenes videod ja featurette'id koos intervjuudega (sh režissöör Johan Rencki ja produtsent-stsenarist Craig Maziniga).

Kaadritaguste ametlik featurette:

Taustalugu:

Seriaali esimese osa analüüs:

Kriitikute arvamused:

Hetkel pole aga kahjuks veel teada, kas ja millal sari Eestis näitamisele tuleb. Küll aga saab sarja HBOs striimida.

Seriaalile on muu hulgas pühendatud ka omaette taskuhäälingukanal, milles arutletakse igas episoodis nähtu üle. 

Üle aastate on maailma üks kohutavamaid inimtekkelisi õnnetusi on sarja valguses taas ootamatult ingliskeelse maailma rambivalgusse pääsenud: äsja ilmus ajakirjanik Adam Higginbothamilt raamat «Kesköö Tšornobõlis» ning samuti raamat kirjanik Kate Brownilt pealkirjaga «Ellujäämise käsiraamat: Tšornobõli juht tulevikku».

1986. aastal kogu maailma raputanud ning esiotsa kiivalt varjatud ning seetõttu evakueerimisega hiljaks jäädud tuumareaktori avarii järelmõjud olid traagilised ning kiirituse mõjud pikaajalised, ulatudes veel tänasessegi päeva.

Seriaalis mängivad kesksetes osades Oscarile nomineeritud näitlejanna Emily Watson (füüsik, kes püüab juhtunus selgust saada), «Mad Meni» Jared Harris (päästeteenistuja) ning Stellan Skarsgård asepresident Boris Shcherbinana.

HBO reklaamib telesarja kui senirääkimata lugu, kuigi see nii vähemalt meie ilmajaos ei ole, küll aga ei ole sattunud paljude (nooremate) ameeriklaste teadvusse, kellele kanal sarja esmajoones suunanud on.

Vaata treilerit:



Tšornobõli katastroofist ei jäänud puutumata ka eestlased. Aasta eest meenutas toimunut ning külastas veterane «Radari» toimetus:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles